17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLista „neagră” a lui Mișa. Ministrul de Finanțe vrea să impoziteze bănci...

Lista „neagră” a lui Mișa. Ministrul de Finanțe vrea să impoziteze bănci radiate

Ministerul Finanțelor a transmis Parlamentului o listă cu 31 de bănci care nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani, însă aproape jumătate din listă e greșită, fiindcă include bănci radiate demult, dar și cea mai mare bancă din România, care a avut profit. 

Astfel, pe lista băncilor care nu au plătit impozit pe profit în perioada 2012-2016 apar nume ca Banca Columna, Banca Internațională a Religiilor, Nova Bank, Banca Turco-Română sau Banca Română de Scont, care nu mai există. Pentru ultimele două, de pildă, falimentul s-a pronunțat în aprilie 2002.

Adrian Vasilescu, consili-er al guvernatorului BNR, afirmă, într-un comentariu publicat în ZF, că întrebarea comună e dacă e posibil ca din 36 de bănci cuprinse acum în sistemul bancar românesc, 31 să nu declare nicio obligație de plată a impozitului pe profit timp de cinci ani. „Miră, cu deosebire, două detalii din acest tablou de-a dreptul şocant: prima – că tabelul ar fi semnat de ministrul Finanţelor; şi a doua – izbitoare în cuprinsul tabloului celor 31 de bănci – că 12 dintre ele au fost radiate de ani buni din sistemul nostru bancar. Aceste 12 bănci nu mai există. Numele lor, luate de pe cruci şi trecute pe lista neagră, au umflat subiectul”, susține Vasilescu.

De asemenea, pe lista „neagră” la poziția 5 apare numele BCR, cea mai mare bancă din România, cumpărată de austriecii de la Erste Bank, tranzacție de pe urma căreia statul a câștigat două miliarde de euro. Reprezentanții BCR susțin că apare incorect pe această listă, întrucât 2013, 2015 și 2016 au fost ani pro-fitabili, iar în 2012 și 2014 au înregistrat pierderi ca urmare a operațiunilor de curățare a bilanțului. Pentru anii cu profit, au fost plătite impozitele aferente. Mai mult,     BCR a plătit anticipat impozit pe profit în fiecare dintre ultimii doi ani.

„România liberă” a solicitat Ministerului de Finanțe lămuriri privind lista celor 31 de bănci și motivele pentru care au inclus în ea entități radiate sau chiar cu profit, dar nu am primit un răspuns până la închiderea ediției.

Cronologie: Atacurile lui Tudose

Lista celor 31 de bănci a fost transmisă Comisiei economice, de industrii și servicii a Senatului, unde Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor (foto), a fost audiat marți pe tema băncilor care au declarat pierderi în ultimii ani.

Audierea ministrului vine după ce premierul Mihai Tudose, secondat de liderul PSD, Liviu Dragnea, a avut în ultimul timp atacuri foarte dure la adresa băncilor. O explicație vehiculată în spațiul public de senatorul liberal Florin Cîțu, membru în comisia menționată, este că Guvernul pregătește un impozit de 0,5% pe activele băncilor, asigurătorilor și IFN-urilor. „Totul începe o campanie de demonizare a unui sector, bancar sau pensii, iar după ce ai pregătit, vii cu o taxă, pe care societatea o acceptă, pentru că ei sunt cei răi”, a spus Cîțu. Atât premierul, cât și Ministerul Finanțelor au negat oficial că se intenționează acest lucru. Însă, dacă la începutul anului PSD nega că va introduce vreo taxă, în ultimul timp au fost majorate sau introduse o serie de taxe și impozite majore, precum acciza la carburanți sau impozitele pe muncă, din nevoia disperată de bani la buget.

„România liberă” a inventariat principalele declarații ale premierului Mihai Tudose din ultimul timp, iar unele au un numitor comun: sediile băncilor. Iată exemplele:

9 august: „Nimeni nu poate să înţeleagă că o instituţie bancară funcţionează 5-7-10 ani consecutiv în care e în pierdere. Pe clădire scrie că e bancă, nu Crucea Roşie sau o instituţie de caritate. Sediile arată binişor spre foarte bine, salariile sunt bune spre foarte bune”. Tot atunci a zis că există posibilitatea adoptării unor măsuri specifice pentru domeniul bancar: „Venim cu diverse lucruri pe reglementări fiscale, ţintite pe domeniu“.

20 august: „ANAF a început deja control pe două dintre ele (bănci – n.r.) să vadă cum şi ce se întâmplă. Îmi asum, mergem până la a ieşi public să spunem: «Băncile astea nu au profit de un-doi-trei-patru. Nu ştiu dacă este foarte safe să vă ţineţi economiile acolo». Iertaţi-mă, e o bancă! Dacă el e pe pierdere nu riscă să intre în faliment?”, a spus prim-ministrul. Potrivit surselor RL, una dintre băncile controlate de Fisc este chiar BCR.

29 august: „Băncile din România o duc foarte bine. Au sedii foarte frumoase. Ei, la sfârşitul anului, spun că au o pierdere. Eu nu am ce bani să pun în bancă. Eu nu vreau salariul pe card să le dau lor doi bani la fiecare retragere. Văd reclame la TV că dau ei bani aşa… Terente era copil pe lângă aceste bănci.” După aceste declarații, bursa a reacționat și acţiunile s-au devalorizat, înregistrând pierderi financiare de un miliard de lei, după cum au calculat experţii pieţei. Acţiunile unor bănci au scăzut cu câte 5 procente.  

Cele mai citite

Spre pace în jurul Israelului

                                          In memoria lui Shlomo Avineri În jurul unei confruntări cu vaste implicații înfloresc de obicei opinii diverse. Or, numai abordarea cu date verificate și...

Marius Tudor, noul director de Vânzări Schneider Electric România

Schneider Electric România își consolidează echipa de management prin numirea lui Marius Tudor în funcția de director de Vânzări al departamentului Integratori de sistem,...

Înțelegerea Declarației 700

Declarația 700 este un instrument esențial în cadrul sistemului de administrare fiscală din România, utilizat atât de antreprenori cât și de alte entități de...
Ultima oră
Pe aceeași temă