33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăItalia: 65 ani, vârsta de pensionare a femeilor din administraţia publică

Italia: 65 ani, vârsta de pensionare a femeilor din administraţia publică

Guvernul italian a decis joi să crească vârsta de pensionare a femeilor funcţionar la 65 de ani, începând din 2012, pentru a evita o sancţiune europeană şi a se conforma exigenţelor Bruxelles-ului, care cere alinierea vârstei de pensionare a acestora la cea a bărbaţilor, relatează AFP citată de Mediafax.

 

“Impactul acestor măsuri este foarte redus” şi va viza “aproximativ 25.000 de femei (…) până în 2012”, care vor trebui să se pensioneze la 65 de ani, faţă de 61 de ani în prezent, a declarat ministrul Muncii, Maurizio Sacconi, după Consiliul de Miniştri.

Ministrul Administraţiei Publice, Renato Brunetta, a declarat că economiile realizate vor fi depuse într-un fond pentru familie şi femei, care va fi destinat în special finanţării creşelor.

Bruxelles-ul a avut o poziţie fermă faţă de Guvernul italian, cerându-i să se conformeze unei decizii din 2008 a Curţii Europene de Justiţie şi să ridice vârsta de pensionare a femeilor din administraţia publică la 65 de ani.

Italia prevăzuse conformarea la decizia Curţii în mod progresiv până în 2018, dar Comisia a solicitat ca acest lucru să aibă loc cel târziu până la 1 ianuarie 2012.

Mecanismul adoptat anul trecut de Guvern prevedea creşterea vârstei de pensionare a femeilor funcţionar de la 60 la 61 de ani în 2010, apoi cu încă un an la fiecare doi ani.

Cele mai citite

Șefii apărării din Rusia și din SUA au stabilit primele dialoguri

Șefii apărării din SUA și Rusia, Lloyd Austin și Andrei Belousov, au vorbit ieri la telefon, într-un dialog neobișnuit între cele două mari puteri...

Cod galben de furtuni în 10 județe, până mâine dimineață. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă până joi dimineaţa în zece judeţe din vest.Astfel, în...

RAR aduce lămuriri despre sancționarea conducătorilor auto care folosesc cauciucuri „ all season”

RAR a clarificat că informațiile vehiculate în mass-media despre sancționarea conducătorilor auto care utilizează anvelope "all season" sunt nefondate și fără suport legal. „BREAKING NEWS...
Ultima oră
Pe aceeași temă