10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoVămile primesc 65 milioane de euro de la Comisia Europeană

Vămile primesc 65 milioane de euro de la Comisia Europeană

Vămile primesc 65 milioane de euro în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

PNRR include o componentă de 65 de milioane de euro pe care Comisia Europeană o va aloca pentru dotarea punctelor vamale ale României.

România va primi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) circa 30 de miliarde de euro. Din această sumă totală, 65 de milioane de euro sunt destinați punctelor vamale ale României.

Această informație a fost oferită, ieri, de ministrul de Finanțe, Dan Vîlceanu. Ministrul a făcut anunțul în cadrul unui eveniment dedicat combaterii contrabandei. În prezența ministrului și a conducerii Vămilor s-a lansat o nouă campanie națională, denumită „Contrabanda e boală grea!”

Din 65 de milioane de euro, cu 36 de milioane se cumpără 19 scanere pentru punctele de frontieră. Este de remarcat că, spre deosebire de banii destinați vămilor, alte puncte din PNRR au fost respinse de Comisia Europeană.

Vămile primesc 65 milioane de euro

Din 65 de milioane de euro, 36 de milioane vor fi cheltuiți pe scanere. Restul sumei va servi la cumpărarea altor echipamente de control precum și la achiziționarea de software și de autovehicule, a precizat, pentru „România liberă”, Marcel Mutescu, directorul general al Direcției Generale a Vămilor. Scanerele se vor cumpăra prin licitație și vor intra în dotarea vămilor României cel mai devreme la finalul anului 2022.

Oficialii au prezentat, ieri, date din care reiese că a scăzut substanțial contrabanda în România. În iulie 2021 (ultima lună pentru care există date centralizate), contrabanda a fost 7,7 la sută, ceea ce reprezintă cel mai mic nivel înregistrat în România în ultimii 15 ani.

“În ceea ce privește contrabanda, suntem bine acum. Va fi o provocare pentru noi, Direcția Generală a Vămilor, să reușim să menținem în România acest nivel scăzut, la cote minime”

Marcel Mutescu,

Șeful Direcției Generale a Vămilor

Reducerea contrabandei a fost favorizată de restricțiile legate de pandemie, întrucât acestea au îngrădit și libertatea de mișcare a contrabandiștilor și a cumpărătorilor, a explicat ministrul Vîlceanu. Alte cauze ale reducerii contrabandei au fost implicarea mai fermă a autorităților precum și stabilitatea cadrului legislativ.

“Pandemia ne-a ajutat pentru că au scăzut schimburile comerciale. Timp de două luni, românii au stat în casă și n-au putut să mai circule așa de liber cum circulau înainte”

Dan Vîlceanu,

Ministrul Finanțelor

Corelat cu reducerea contrabandei a crescut vânzarea legală a produselor care se obișnuiește să fie introduse ilegal în România. De asemenea a crescut exportul acestor produse din România.

Contrabanda a scăzut la un minim istoric

Limitarea circulației cauzată de pandemie și eforturile autorităților din România au dus la scăderi istorice ale comerțului ilegal. Contrabanda a fost 7,7 la sută în luna iulie – cel mai mic nivel înregistrat în ultimii 15 ani. Însă odată cu revenirea vieții sociale la normal, trendul se poate inversa.

În primele nouă luni ale anului 2021, polițiștii de frontieră au reţinut în vederea confiscării circa 2,5 milioane de pachete cu ţigări de contrabandă. Acestea valorează aproximativ 30 de milioane de lei. Au fost confiscare și importante cantităţi de tutun. De asemenea, prin parteneriate încheiate cu producătorii de ţigarete a fost dezvoltat şi segmentul de prevenire a acestui fenomen care prejudiciază nu doar veniturile la buget, ci reprezintă şi un real pericol pentru societate, alimentând infracționalitatea și crima organizată.

Acesta e contextul în care, ieri, a fost lansată campania națională „Contrabanda e boală grea!”. Evenimentul de lansare a avut loclaCentrul Vămii Române pentru Formarea Echipelor Canine, înființat în orașul Pantelimon.

Campania „Contrabanda e boală grea!” este lansată de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Direcția Generală a Vămilor (DGV), Poliția de Frontieră, Poliția Română, cu sprijinul JTI România. Campania urmărește informarea publicului asupra efectelor negative ale contrabandei asupra economiei și societății. Consecințele contrabandei sunt proliferarea criminalității, prejudicierea bugetului de stat, stoparea dezvoltării economice la frontiere. Campania va fi susținută prin afișaj stradal în județele cele mai afectate de comerțul ilicit, în București și în toate zonele de frontieră. De asemenea se vor difuza mesaje la Televiziunea Română și în mediul online.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...
Ultima oră
Pe aceeași temă