18.4 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRomânia primește echipament radar american de peste 500.000 de dolari

România primește echipament radar american de peste 500.000 de dolari

Armata Română primește echipament radar american de peste 500.000 de dolari, conform unei Hotărâri de Guvern aprobată în ședința din 8 iunie 2022.

Documentul aprobat de partea română se intitulează “HOTĂRÂRE DE GUVERN privind acceptarea de către statul român a donaţiei unor bunuri mobile, ca operaţiune compensatorie, din partea companiei Lockheed Martin Overseas, LLC şi darea în administrarea Ministerului Apărării Naţionale a acestor bunuri”.

Sub conducerea premierului Ciucă (fost ministru al Apărării), Executivul a adoptat actul normativ prin care statul român, prin Ministerul Apărării Naționale, acceptă donația unor bunuri mobile cu valoarea totală de piață de 564.137 USD. Donația reprezintă o operațiune compensatorie din partea companiei Lockheed Martin Overseas, LLC.

“Donația constă în echipamente și dispozitive de testare, seturi de cabluri EASAT pentru reparații, precum și pachete de sprijin logistic pentru radarele de tip TPS-79(R) pe poziția de instalare”, a anunțat Guvernul României.

Brigada 76 Cercetare, Supraveghere și Recunoaștere Moara Vlăsiei, subordonată Statului Major al Forțelor Aeriene, va îndeplini formalitățile de acceptare a donațiilor în numele statului român.

Echipament radar pentru supravegherea spațiului aerian al României

Operațiunile compensatorii se realizează conform clauzelor de offset din contractele de înzestrare militară. Radarele TPS 79, produse de Lockheed Martin, sunt în dotarea Forțelor Aeriene Române din anul 2010. În interiorul UE, procedura este ca 80 la sută din valoarea unui contract militar să aducă offset.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Interviul lui Volodimir Zelenski – bombă cu ceas pentru Occident

Se apropie Summitul aniversar al NATO de la Washington, din 9 -11 iulie 2024. Se împlinesc 75 de ani de la înființarea Alianței militare. Liderul de...

8 mituri despre rinita alergică și realitatea din spatele lor

Rinita alergică este o afecțiune comună, cunoscută și sub denumirea de febra fânului și  care afectează milioane de persoane în întreaga lume. Mulți oameni...

EXCLUSIV. Pasivitatea Ministerului Turismului a condus compania statului LIDO SA în faliment. Blat în favoarea afacerii fostului ministru Bogdan Drăgoi?

Numiri cu întârziere ale administratorilor speciali, schimbări suspecte ale acestora și lipsa unei apărări firești în instanțe sunt doar o parte dintre deciziile luate...
Ultima oră
Pe aceeași temă