21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRepublica Moldova, aproape în război, cere ajutor în România

Republica Moldova, aproape în război, cere ajutor în România

Președinta celui de-al doilea stat românesc, Maia Sandu, se va afla marți la București, după ce, astăzi, o rachetă lansată de Rusia, care viza un obiectiv de pe teritoriul Ucrainei, a lovit Republica Moldova.

Un proiectil lansat de Rusia, care putea fi o rachetă sau o dronă, s-a prăbușit pe teritoriul Republicii Moldova, în apropierea graniței cu Ucraina. Acesta ar fi cel mai grav incident internațional în care este implicată Republica Moldova, de la momentul proclamării independenței sale.

Incidentul a fost confirmat de Ministerul Afacerilor Interne, de Ministerul de Externe și de Ministerul Apărării din Republica Moldova. Proiectilul a căzut în comuna Naslavcea, aflată la frontiera din nordul țării. Se pare că Rusia a executat un atac aerian masiv asupra barajului unei hidrocentrale de pe râul Nistru. Barajul se află în localitatea Dnestrovsc din Ucraina, la un kilometru de granița cu Republica Moldova. Unul dintre proiectilele lansate de ruși ar fi fost lovit (interceptat) de apărarea antiaeriană a Ucrainei și ar fi căzut în Republica Moldova.

Republica Moldova nu a înregistrat victime dar câteva locuințe au fost avariate

Ucraina a informat că barajul nu a fost avariat și că nu există risc de inundații. Republica Moldova a anunțat că nu a avut victime omenești pe teritoriul ei, dar că mai multe locuințe din Naslavcea au fost avariate.

Atacul aerian asupra unor obiective din Ucraina a fost confirmat și de Ministerul rus al Apărării, condus de Serghei Șoigu. Comunicatul transmis de partea rusă nu face nicio referire la vreun proiectil căzut în Republica Moldova. Recunoașterea acestei situații ar confirma faptul că Rusia a atacat o țară neutră, care n-are nicio legătură cu “operațiunea specială” pe care Rusia pretinde c-o realizează în Ucraina.

“Forţele armate ale Federației Ruse continuă loviturile cu arme de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune, din aer și de pe mare, împotriva comandamentului militar şi a sistemelor energetice ale Ucrainei. Toate loviturile şi-au atins obiectivul. Toate ţintele desemnate au fost atinse”

Ministerul rus al Apărării

Ucraina a anunțat că atacurile de ieri ale Rusiei i-au vizat infrastructura critică. Ucraina precizează însă că Rusia a vrut să lovească infrastructură civilă, nu militară. După cum se știe, un baraj de hidrocentrală, cum este cel de pe Nistru, este un obiectiv civil. Ucraina mai susține că a reușit să intercepteze, ieri, 44 dintre cele 50 de proiectile lansate de ruși. Unul dintre proiectilele interceptate ar fi cel care a căzut în nordul Republicii Moldova.

“Încă un atac rusesc cu rachete loveşte infrastructura critică a Ucrainei. În loc să lupte pe câmpul de luptă, Rusia luptă împotriva civililor. Nu poate justifica aceste atacuri numindu-le un << răspuns >>. Rusia face aceasta pentru că mai are încă rachete şi voinţa de a ucide ucraineni”

Dmytro Kuleba,

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei

În ultimele zile, Rusia și-a motivat atacurile asupra unor obiective civile din Ucraina, mai ales obiective energetice, prin faptul că ele sunt un răspuns față de explozia care a distrus podul construit de ruși în peninsula Crimeea.

Președinta Maia Sandu sosește astăzi la București, într-un moment extrem de complicat pentru țara pe care o conduce. Pe de o parte, Republica Moldova vrea să-și păstreze neutralitatea militară. Dar trebuie să gestioneze relația cu Rusia, care tocmai a trimis o rachetă în teritoriul ei.

Atac asupra unei hidrocentrale

“Atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei aduc prejudicii economice și sociale enorme întregului continent european, inclusiv cetățenilor Republicii Moldova, care resimt efectele războiului din vecinătate”, a transmis Ministerul de Externe al Republicii Moldova. Incidentul din 31 octombrie vine după ce, la 10 octombrie, trei rachete lansate de submarine rusești din Marea Neagră asupra unor ținte din Ucraina au trecut peste teritoriul Republicii Moldova.

Pe de altă parte, în ultimele săptămâni, la Chișinău au loc proteste împotriva guvernului și a șefei statului. Într-o singură zi, forțele de ordine din Republica Moldova au reținut circa 40 de persoane. Aparent, protestele sunt organizate de Partidul Șor și de socialiștii fostului președinte Igor Dodon. Dar presa occidentală susține că acțiunile acestor formațiuni de opoziție din Republica Moldova sunt finanțate de Rusia.

Procuratura de la Chișinău a deschis o anchetă

Drept urmare, procurorii din Republica Moldova au deschis o anchetă. „Este vorba de pretinse canalizări ale unor sume semnificative de bani, oferite de către FSB-ul rusesc, în scopul susținerii unor politicieni moldoveni și crearea unui parteneriat, pentru răsturnarea regimului pro-occidental și reorientarea Republicii Moldova spre Federația Rusă. În publicație se enumeră diverse instrumente, printre ele fiind transferarea unor posturi de televiziune pro-ruse, în scopul promovării agendei Moscovei, trimiterea unor echipe de strategi politici ai FSB-ului pentru consilierea unor partide politice”, a transmis Procuratura Generală a Republicii Moldova.

Mâine, la București, președinta Maia Sandu va avea întâlniri cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Nicolae Ciucă.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...
Ultima oră
Pe aceeași temă