25.7 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPrimarul Piedone are din nou dosare penale. Ar fi emis ordine cu...

Primarul Piedone are din nou dosare penale. Ar fi emis ordine cu o săptămână înainte să primească oficial decizia de repunere în funcție

Cristian Popescu Piedone ar fi emis dispoziții în calitate de primar, cu mai multe zile înainte să primească, oficial, decizia prin care a fost repus în funcția de primar al Sectorului 5.

Potrivit unor informații transmise către redacția “România Liberă”, la data de 4 iulie 2023 a fost înregistrată, la Registratura Primăriei Sectorului 5, primirea Ordinului 440 al prefectului Capitalei, ordin sosit prin Poșta Militară. Această procedură, de trimitere a ordinelor prefectului prin Poșta Militară și de înregistrare a acestor ordine la Registratură, este cea legală. Totuși, Cristian Popescu Piedone a acționat în calitate de primar de sector, în anul 2023, cu multe zile înaintea datei de 4 iulie 2023.

Concret, Cristian Popescu Piedone ar fi primit Ordinul 440 “la domiciliul personal, prin poștă”, la data de 27 iunie 2023. În aceeași zi, el s-a prezentat (în calitate de persoană fizică, întrucât nu era încă repus în funcția de primar) la Primăria Sectorului 5 și a depus Ordinul 440 la Registratura Primăriei Sectorului 5. Documentul adus personal de Piedone a fost înregistrat la Registratură cu numărul 173932.

Apoi, la data de 28 iunie, Piedone a convocat, în calitate de primar, Consiliul Local al Sectorului 5, pentru data de 29 iunie 2023. Întrucât Ordinul 440 încă nu fusese primit legal, această convocare a Consiliului Local, pentru data de 29 iunie, poate fi socotită ilegală.

La data de 29 iunie 2023, în ședința Consiliului Local convocată de Piedone, secretarul general al Primăriei a anunțat că “a venit ordinul prefectului nr. 440”. Ordinul la care se referea secretarul general ar fi venit pe mail-ul Primăriei, fiind înregistrat cu numărul 174885. Nici această procedură, de recepționare prin mail a unor ordine ale prefectului, nu este legală, subliniază sesizarea primită la redacția “României Libere”.

Abia la 4 iulie 2023, la Primăria Sectorului 5 a sosit, prin Poșta Militară (așa cum este legal), Ordinul 440 al prefectului Capitalei. Ordinul a fost înregistrat, pentru a treia oară (!), de Registratură, cu numărul 175834. Abia după înregistrarea documentului primit prin Poșta Militară, se poate considera că Popescu Piedone și-a reluat, oficial, funcția de primar al Sectorului 5.

Altfel spus, toate dispozițiile date de Piedone în calitate de primar, în perioada 27 iunie – 3 iulie 2023, pot fi socotite ilegale. Mai mult, încă din data de 23 iunie 2023, unii funcționari din Primăria Sectorului 5, “loiali” lui Piedone, ar fi înregistrat documente și ar fi emis dispoziții, “fără știința șefilor ierarhici”.

Practic, în acest moment, în Primăria Sectorului 5 ar exista doi primari. Unul dintre ei ar fi Piedone, care se consideră reinstalat în funcție prin Ordinul 440 / 2023 al prefectului Capitalei. Celălalt primar ar fi Constantin Melnic, acesta fiind instalat ca primar interimar conform HCL 63 / 2022 și nefiind, încă, revocat din funcția de primar interimar.

Faptele menționate mai sus sunt considerate uzurpare de calități oficiale, fals informatic, fals intelectual în înscrisuri oficiale, abuz în serviciu. Pentru toate aceste acuzații s-a deschis un dosar penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5. Pe același subiect, s-a depus un memoriu la DNA.

Un detaliu interesant este și acela că Ordinul 440 a fost semnat, în calitate de prefect, de un prefect interimar, Diana Artene, aceasta fiind de fapt subprefect. În martie 2023, subprefectul Diana Artene a fost desemnat înlocuitor al prefectului Capitalei (în condițiile în care prefectul Toni Greblă a preluat funcția de președinte al AEP). La 27 iulie 2023, în funcția de prefect a fost numit Rareș Hopincă. La 24 august 2023, în urma propriei sale cereri, Diana Artene a fost eliberată din funcția de subprefect al Capitalei.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România, la turneul final al Billie Jean King Cup, după o „remontada” de senzație în fața Ucrainei

România s-a calificat în premieră la turneul final al Billie Jean King Cup, după ce a învins Ucraina cu scorul de 3-2, sâmbătă, la...

LIVE/ Iranul a lansat atacul asupra Israelului

Iranul a lansat un atac fără precedent asupra Israelului. Peste 200 de drone și rachete au fost trimise, majoritatea fiind interceptate de sistemul de...

Năpasta, răscruce între realul si mitologicul romanesc

Saga și odiseea unei femei puternice, la răscrucile dintre real și fantastic, între lumină și întuneric, între dreptate și nedreptate, nevoită de destin și de...
Ultima oră
Pe aceeași temă