15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoMinistrul Sănătății știe că banii sunt mai puțini, deși premierul declara că...

Ministrul Sănătății știe că banii sunt mai puțini, deși premierul declara că vor fi mai mulți. Medicii amenință că vor închide cabinetele și vor face grevă

Medicii din România protestează față de proiectul de finanțare emis de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru anul 2024, pe motiv că proiectul le-ar reduce veniturile cu până la 40 la sută, dar ministrul Sănătății susține că doar atât a primit CNAS prin bugetul de stat și că, oricum, veniturile medicilor au crescut mult în anul 2023.

În decembrie 2023, când vorbea despre bugetul pentru anul 2024, premierul Ciolacu susținea că domeniul Sănătății va primi cu 44 la sută mai mulți bani, adică mai mult cu 5,8 miliarde de lei decât în anul 2023. Totuși, acum, în ianuarie 2024, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a elaborat și a pus în consultare publică un proiect referitor la decontarea serviciilor pe care le vor presta cabinetele medicilor în anul 2024, proiect care ar urma să reducă drastic banii alocați cabinetelor medicale, în comparație cu anul 2023. De exemplu, Societatea Naţională de Medicina Familiei a anunțat că, dacă se aprobă proiectul elaborat de CNAS, alocarea financiară pentru cabinetele medicilor de familie ar urma să scadă cu circa 25 la sută. Pentru cabinetele medicilor stomatologi, scăderea ar putea fi și mai mare, ajungând chiar până la 50 la sută.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat într-o conferință de presă, în ziua de 15 ianuarie 2024, drept răspuns la întrebările jurnaliștilor, că știe despre “finanțarea aceasta parțială” pe care o realizează CNAS către medicii de familie și de ambulator. În ultimele zile, acești medici au amenințat că, întrucât CNAS le reduce veniturile cu circa 40 la sută, ei nu vor mai semna acte adiționale cu CNAS, cu valabilitate din data de 1 februarie 2024, iar actul adițional care a fost semnat cel mai recent (la finalul lui decembrie 2023) expiră la 31 ianuarie 2024. Aceasta înseamnă că, de la 1 februarie, medicii de familie și de ambulator ori își vor închide cabinetele medicale (unii dintre ei fiind chiar dispuși să plece din România), ori vor intra în grevă. Ar mai fi și o a treia variantă, aceea ca medicii de familie, începând cu data de 1 februarie, să ofere servicii medicale doar contra cost, adică serviciile să fie plătite de pacient direct către medic – în ciuda faptului că serviciile prestate de medici ar trebui să fie plătite de către CNAS. Dr. Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie București Ilfov, a precizat că o eventuală decizie, din partea medicilor, de a oferi servicii medicale contra cost, va fi stabilită la nivel național.

Separat de ministrul Sănătății, tot în ziua de 15 ianuarie, CNAS a organizat o conferință de presă. Aici, președintele interimar al CNAS, Cristian Celea (pus în funcție de premierul Ciolacu), a anunțat că, la data de 18 ianuarie 2024, CNAS va începe negocieri cu reprezentanții medicilor de familie și ai medicilor de ambulator, pentru a încerca să rezolve nemulțumirile acestora față de sumele pe care le-a propus să le ofere pentru decontarea serviciilor medicale aferente anului 2024. „Sperăm că vom găsi soluții pentru toate problemele ridicate de bugetul din acest an. Există o emoție în rândul medicilor de familie și al medicilor de ambulator. Cunoaștem nemulțumirile determinate de resursele bugetare limitate. Am făcut apel, conform legislației, la negociere, în așa fel încât să nu punem asigurații în situația de a nu avea acces la servicii medicale”, a declarat președintele interimar al CNAS. Cristian Celea a mai promis că, în zilele care au rămas din luna ianuarie 2024, CNAS urmează să vireze, către furnizorii de servicii medicale „toate plățile restante pentru servicii medicale din anul 2023”.

Dincolo de aceste promisiuni, ceea ce se știe cu siguranță este că, în ultimele zile, echipe ale CNAS au pornit să controleze cabinetele medicilor din mai multe județe și din București. Controalele CNAS au demarat chiar în perioada în care medicii se declarau nemulțumiți de condițiile financiare pe care le propune CNAS pentru anul 2024.

La finalul anului 2023, când prezenta bugetul pentru 2024, premierul Ciolacu anunța că domeniului Sănătății i s-au alocat mai mulți bani decât în 2023, că acești bani vor ajunge și la medicii de familie, că statul român va continua să construiască spitale cu fonduri alocate prin PNRR și că niciun spital din România nu mai trebuie să rămână fără finanțare.

“La Sănătate vom avea un plus de 44%, adică mai mult cu 5,8 miliarde de lei față de 2023. Nu vreau situații în care spitalele să rămână fără finanțare și bolnavii să nu aibă acces la tratament. Nu mai vreau ca oamenii cu venituri mici să fie nevoiți să aleagă între medicamente și mâncare. De aceea vom investi masiv în medicii de familie”

Marcel Ciolacu,

Prim-ministru

Ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, a susținut, luni, într-o conferință de presă, că veniturile medicilor de familie ar fi crescut în anul 2023 dar că, acum, în anul 2024, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu are mai mulți bani decât cei pe care deja a anunțat cum îi va distribui. Proiectul pus de CNAS în consultare publică este cel care a generat protestele medicilor.

“Veniturile au crescut foarte mult la medicii de familie în a doua jumătate a anului trecut. Banii disponibili pentru aceste plăți ajung la CNAS prin bugetul de stat. Nu că sunt acolo și cineva nu vrea să-i împartă. Când o țară trece printr-o situație economică dificilă, e dificilă pentru toată lumea, trebuie să înțelegem”

Alexandru Rafila,

Ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății afirmă că reprezentanții medicilor trebuie să negocieze cu cei ai CNAS dar susține că, oricum, CNAS nu are mai mulți bani pe care să-i distribuie medicilor.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Floriile 2024, duminica dinainte de Paște. De ce se sfințesc ramurile de salcie

Floriile, duminica dinaintea Paștelui, reprezintă un moment de profundă semnificație în calendarul creștin. În această zi, creștinii marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, un eveniment...

Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu...

Mașină făcută scrum pe Autostrada București – Pitești

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Giurgiu, un autoturism a fost cuprins de flăcări sâmbătă pe autostrada A1 București-Pitești, la kilometrul 34, pe sensul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă