23.2 C
București
marți, 6 iunie 2023
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoEXCLUSIV. Baie publică istorică din centrul Capitalei, rătăcită de administrație. Focar de...

EXCLUSIV. Baie publică istorică din centrul Capitalei, rătăcită de administrație. Focar de infecție, în mijlocul Bucureștiului

O baie publică, situată la doar câțiva metri distanță de Primăria Capitalei, este un real focar de infecție pentru bucureșteni, în timp ce administrația publică locală a pierdut-o în acte.

În centrul Capitalei, pe Splaiul Independenței/Splaiul Unirii, în spatele Primăriei Bucureștilor, la distanță de doar câțiva metri, de aceasta la capătul Străzii Lipscani din Centrul Istoric, se află o baie publică închisă și abandonată, ce a devenit un adevărat focar de infecție pentru cetățeni.

După cum demonstrează imaginile surprinse de reporterii cotidianului național “România liberă”, intrarea băii publice a fost închisă cu un gard metalic montat peste treptele scării de access, iar înăuntru s-au acumulat foarte multe deșeuri.

Mizeria din baia publică este vizibilă cu ochiul liber.

Primarii ridică din umeri

Marea problemă este că nu se întrevăd șanse ca spațiul să fie reabilitat sau măcar igienizat, cât timp reprezentanții Primăriei Municipiului București (PMB) și cei ai primăriilor de sector nu știu în administrarea cui se află în acest moment baia publică.

PMB are în proprietate mai multe băi publice, însă pe aceasta susține că nu o administrează.

Foto: Laurențiu Mușoiu

Atât reprezentanții Primăriei Municipiului București, cât și cei ai Primăriei Sectorului 5 susțin, în răspunsuri oficiale adresate cotidianului național “România liberă”, că baia publică nu figurează în administrarea lor.

Aceasta, cu toate că baia publică este localizată pe teritoriul sectorului 5, iar parcarea de lângă ea și trotuarul pe care este amplasată figurează la Administrația Străzilor București, instituție subordonată PMB.

Administrația Străzilor trece peste WC

PMB ne-a precizat: “Baia publică din zona Splaiului Independenţei nu se află în administrarea instituţiei noastre, prin urmare nu vă putem oferi informaţii în acest sens”.

Într-un alt răspuns oficial, Primăria Sectorului 5 susține: “Bună ziua, având în vedere informațiile solicitate de dumneavoastră în baza legii 544/2001, precizăm faptul că Primaria Sector 5 nu are în administrare baia publică din zona Splaiul Independenței”.

Horia Tomescu, viceprimarul municipiului Bucureşti, participa la o conferinţă de presă prilejuită de inaugurarea Centrului de sprijin pentru copii şi femei ‘Pipera’ din Bucureşti, dedicat persoanelor refugiate din calea războiului din Ucraina, marti, 8 septembrie 2022. Inquam Photos / Alexandru Busca

Horia Tomescu, viceprimar al Capitalei, admite că zona în care este amplasată baia publică figurează cadastral la Administrația Străzilor.

“Parcarea și trotuarul figurează cadastral la Administrația Străzilor. Aceste construcții de pe trotuar nu se regăsesc însă de fiecare dată în cadastru. Toaleta poate să fie la Administrația Străzilor sau la ADP Sector 5. Dar știu că sectorul 5 nu mai are ADP. Știu că au dat serviciul unor turci. O să întreb la Patrimoniu ce este cu această construcție”, a declarant, pentru “România liberă”, Horia Tomescu.

“A.L.P.A.B. are în administrare doar Baia Giuleşti, iar în prezent se află în curs de demarare procedura de achiziţie publică pentru executarea lucrărilor aferente privind reparaţiile capitale la acest obiectiv de investiţii. În administrarea instituţiei noastre se află şi două Complexe de Sănătate şi anume: Complexul de Sănătate Socului şi Complexul de Sănătate Şerban Vodă, pentru ambele A.L.P.A.B. având încheiate contracte de asociere cu firma S.C. Dal Com S.R.L. şi respectiv S.C. San Complex S.R.L.”, mai precizează reprezentanții PMB, în răspunsul pe care ni l-au adresat.

Surse din cadrul Primăriei Capitalei au precizat, pentru publicația noastră, că baia publică respectivă figura, în mandatele de primar general deținute de Sorin Oprescu, la PMB, fostul edil având, la un moment dat, chiar planuri să reabiliteze spațiul.

Aparent, baia publică a fost “rătăcită” din gestiune de Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București și de Administrația Străzilor, ambele, instituții subordonate Primăriei Capitalei.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Comisia Europeană nu prelungește măsurile de sprijin pentru prețurile la energie

Comisia Europeană (CE) a anunţat că a decis să nu prelungească măsurile de sprijin pentru energie, introduse anul trecut, destinate să contracareze impactul preţurilor...

Armata ucraineană a lansat mai multe acțiuni ofensive în zona orașului Bahmut

Armata ucraineană efectuează mai multe ''acțiuni ofensive'' în zona oraşului Bahmut, care este ocupat de trupele ruse, a anunţat pe canalul său de Telegram...

3 soluții pentru depozitarea anvelopelor

Odată cu schimbarea condițiilor meteo, trebuie să-ți schimbi anvelopele cu cele recomandate pentru noul anotimp. Vara fiind aproape, acum trebuie să-ți depozitezi anvelopele de...
Ultima oră
Pe aceeași temă