18.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncasarile din TVA si taxe vamale, in cadere libera

Incasarile din TVA si taxe vamale, in cadere libera

Veniturile colectate la nivelul celor cinci mari componente ale bugetului general consolidat au insumat, la finele lunii mai, 45,49 miliarde de lei, in crestere cu 16,7% fata de nivelul din perioada similara a anului 2006, incasarile din TVA si taxe vamale mentinandu-se sub realizarile de anul trecut. Cresteri de venituri au fost consemnate atat la bugetul de stat, cat si la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj si bugetele locale.
Veniturile la bugetul de stat au depasit cu 11,4% incasarile de la finele perioadei ianuarie-mai a anului trecut, oprindu-se la 27,43 miliarde de lei, crestere sustinuta in special de avansul sumelor colectate din impozitul pe venit si salarii, de 43,7%, si de cresterea incasarilor din impozitul pe profit, de 33,9%.  In ceea ce priveste incasarile din TVA si taxe vamale, a continuat tendinta descendenta, sumele colectate oprindu-se la 10,18 miliarde de lei si, respectiv, 335,74 milioane de lei. In perioada ianuarie-mai a anului trecut, sumele colectate din TVA au fost de 10,44 miliarde de lei, iar veniturile din taxe vamale s-au cifrat la 878,76 milioane de lei.
Pentru bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate a fost raportata o crestere a veniturilor cu 20,7%, la 4,82 miliarde de lei, comparabila cu avansul incasarilor bugetului asigurarilor sociale de stat, de 21,9%, la 9,44 miliarde de lei. Bugetul asigurarilor pentru somaj a avut, la finele lunii mai, un nivel al incasarilor de 963,81 milioane de lei, usor peste valoarea din aceeasi perioada a anului trecut, de 882,74 milioane de lei. Veniturile colectate la nivelul bugetelor locale au inregistrat cel mai important avans, de 64,4%, la 2,83 miliarde de lei.
Totalul veniturilor incasate la nivelul celor cinci componente ale bugetului general consolidat a fost, dupa patru luni, de 35,9 miliarde lei, in urcare cu 16,4%, fata de perioada similara a anului trecut, dinamica incasarilor fiind sustinuta mai ales de surplusurile inregistrate la bugetul de pensii (22,61%), asigurari de sanatate (22,2%) si bugetele locale (73%).
Bugetul general consolidat a revenit pe excedent la finele lunii aprilie, inregistrand un surplus de 1,337 miliarde de lei, reprezentand 0,34% din PIB, rezultat din venituri de 37,727 miliarde de lei si cheltuieli de 36,389 miliarde de lei.

Cele mai citite

AUDIO. Dan Podaru propune construirea de campusuri pentru preșcolari și elevi în sectorul 1

Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la funcția de primar al sectorului 1, Dan Podaru, propune construirea unor campusuri cu grădinițe, școli, afterschool-uri și spații...

Monica Niculescu, în finala de dublu a turneului WTA Trophee Clarins de la Paris

Perechea româno-chineză Monica Niculescu/Lin Zhu s-a calificat în finala de dublu a turneului de tenis Trophee Clarins de la Paris, după ce au învins...

Vrei să fii un angajator respectat și îndrăgit? Iată cum poți afla mai multe despre nevoile angajaților tăi

În lumea afacerilor, relația dintre angajatori și angajați este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii. Un șef atent la nevoile angajaților...
Ultima oră
Pe aceeași temă