15.3 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăImportanţa locaţiei în închirierea spaţiului pentru firmă

Importanţa locaţiei în închirierea spaţiului pentru firmă

Anul 2011 se anunţă a fi un an bun în domeniul office din România, conform estimărilor companiilor de consultanţă imobiliară.

Creşterea cererii, volumul scăzut al spaţiilor de birouri livrate anul acesta şi o mult aşteptată revenire a preţurilor reprezintă oportunităţile de care proprietarii şi managerii clădirilor se pot bucura în 2011.

Cererea de birouri va însuma anul viitor circa 200.000 mp, cu 5% peste volumul închirierilor din 2010. Oferta nu va creşte, iar firmele care vor să se relocheze ar putea fi nevoite să aştepte. Potrivit unei estimări a DTZ Echinox, spaţiile de birouri care vor fi livrate până la sfârşitul anului vor însuma puţin peste 150.000 mp, ceea ce înseamnă o scădere cu 25% faţă de 2010.

„În condiţiile în care anul acesta nu a fost început nici un proiect major, livrările de spaţii noi din 2011 vor fi destul de reduse. Acest lucru va ajuta la închirierea spaţiilor disponibile deja pe piaţă, în special a celor situate în zone care beneficiază de o locaţie bună şi de transport în comun. În următorii doi ani, companiile care plănuiesc să se relocheze ar putea fi nevoite să aştepte pentru a-şi asigura o locaţie bună, din cauza suprafeţelor limitate de spaţiu de calitate disponibile pe piaţă”, au declrat reprezentanţii The Advisers. În aceste condiţii, se anticipează şi o creştere e chiriilor, care se consideră că în 2010 şi-au atins minimul.

„Preţul chiriilor ţine, cu siguranţă, de dinamica pieţelor, dar aş vrea să adaug faptul că acesta are şi o componentă informală. El este un punct comun în care se ajunge împreună cu viitorul chiriaş în urma negocierii, iar noi întotdeauna căutăm să construim o relaţie cu clienţii noştri în care să existe pe cât posibil câştig de ambele părţi. Este mai degrabă o relaţie de colaborare. Fiecare poate avea de câştigat pe mai multe planuri decât cel financiar: în grade de confort, de adaptare la nevoile fiecăruia, în imagine şi aşa mai departe”, a declarat managerul City Business Center, Cristian Boiangiu.

City Business Center a început de curând colaborarea cu lanţul de restaurante Snack Attack şi declară că, într-adevăr, anul 2011 se anunţă favorabil, cel puţin în cazul lor. Deja startul este foarte promiţător.

„Putem declara cu mândrie că suntem în discuţii avansate cu alte două mari companii, în vederea închirierii ultimelor spaţii office rămase neocupate. Deci da, este un an plin de schimbări pozitive”, a confirmat managerul City Business Center.

Cele mai citite

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă