28.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul "disciplinează" fiscal ONG-urile

Guvernul “disciplinează” fiscal ONG-urile

“Este un atentat la societatea civilă”. Aşa descrie liderul unei reţele naţionale de organizaţii neguvernamentale decizia Guvernului de a obliga ONG-urile şi microîntreprinderile să-şi plătească lunar impozitele şi contribuţiile aferente salariilor, eliminând posibilitatea plăţii trimestriale sau semestriale.

Prin Ordonanţa de Urgenţă 117/2010, publicată în Monitorul Oficial în 30 decembrie 2011, Executivul ia prin surprindere ONG-urile, punându-le să-şi plătească dările lunar, fără a ţine cont de specificul activităţilor acestor organizaţii.

“Veniturile ONG-urilor nu sunt constante. Ele depind de capacitatea de atragere a finanţărilor nerambursabile. Din acest motiv, impunerea plăţii lunare a impozitelor va aduce după sine incapacitatea de plată”, explică, pentru romanialibera.ro, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC), Petru Olariu.

Alt argument împotriva plăţilor lunare: “ONG-urile au puţini angajaţi, iar aceştia nu se vor mai putea concentra întru totul la sarcinile de lucru pentru că vor fi sistematic  ocupaţi cu formalităţile de plată a impozitelor şi contribuţiilor”.

Impozitarea femeii de serviciu

ANBCC are în componenţă 37 de ONG-uri din toată ţara. Una dintre acestea este Federaţia Asociaţiilor de Locatari din Timişoara, o organizaţie cu 90.000 de membri, condusă de Petru Olariu. El atrage atenţia că noile prevederi vor pune asociaţiile de proprietari şi locatari în situaţii absurde: “Păi cum să declar şi să plătesc în fiecare lună 16 la sută din banii pe care îi dau unei femei de serviciu, adică 50 sau 100 de lei? Trebuie să găsesc pe cineva care să se priceapă să completeze declaraţia aferentă şi am nevoie obligatoriu un calculator pentru aşa ceva. Apoi, cei de la finanţe trebuie să proceseze documentele. Merită atâta muncă pentru o sumă aşa mică?”.

“Am pierdut un drept”

Decizia Guvernului îl uimeşte şi mai mult pe Petru Olariu cu cât el este unul dintre cei care au încercat, prin petiţii adresate Parlamentului, Ministerului Finanţelor şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, să relaxeze ritmul de plată a obligaţiilor către stat.

“Am cerut în repetate rânduri să se introducă prin lege plata la un an. Am primit răspunsuri pozitive: că vor analiza, că vor introduce în noul Cod Fiscal, că vor iniţia o procedură legislativă în acest sens. Până la urmă, ne-am trezit că în loc să câştigăm un nou drept, am pierdut un drept pe care îl aveam”, spune Petru Olariu.

Societatea civilă, împărţită

În consecinţă, ANBCC încearcă să convingă şi alte ONG-uri să semneze o scrisoare prin care să ceară Guvernului revenirea la plata semestrială a impozitelor şi contribuţiilor pentru salarii.

Însă, deocamdată, revolta ANBCC nu este împărtăşită de toţi reprezentanţii societăţii civile.

Directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), Adrian Moraru, precizează că, principial, nu este împotriva plăţii lunare a obligaţiilor la stat: “Şi firmele plătesc lună de lună. De ce să fie altfel pentru ONG-uri? În momentul în care ai un angajat pe care îl plăteşti lunar, de ce să nu dai în fiecare lună şi taxele la stat?”.

Totuşi, Adrian Moraru se îndoieşte de eficienţa noilor reglementări. “Nu ştiu de ce îşi obosesc mintea guvernanţii cu astfel de proceduri când ei au de rezolvat chestiuni mult mai importante, cum ar fi combaterea evaziunii fiscale. Nu cu plăţi lunare din partea ONG-urilor vor strânge mai mulţi bani la buget. De ce nu se gândesc să recupereze datoriile enorme ale regiilor autonome, spre exemplu?!”, punctează directorul adjunct al IPP.

O lămurire oficială din partea ANAF sau a Ministerului Finanţelor nu a sosit încă, în ciuda solicitărilor repetate din partea romanialibera.ro. Neoficial, reprezentanţii ANAF spun că Ministerul Finanţelor a înfiinţat deja un grup de lucru care ar urma să analizeze dacă va fi posibilă o derogare de la OUG 117/2010, astfel încât ONG-urile să continue să-şi plătească impozitele şi contribuţiile semestrial.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Trei membri de vârf ai NATO transmit un mesaj comun. SUA, Canada și Marea Britanie vor contracara imixtiunile Rusiei în Republica Moldova

Departamentul de Stat al SUA a difuzat un mesaj comun, din partea guvernelor Statelor Unite, Canadei și Marii Britanii, care subliniază că aceste trei...

Donald Trump a participat la o slujbă religioasă, alături de persoanele de culoare

În weekend, Donald Trump, împreună cu o serie de republicani, a participat la o slujbă religioasă într-o biserică din Detroit, cu enoriași de culoare. ...

170 de români au așteptat zece ore pe aeroportul din Antalya după ce s-a stricat avionul care urma să-i aducă acasă

170 de turiști români au așteptat peste zece ore pe aeroportul din orașul Antalya (Turcia), după ce avionul la care cumpăraseră bilete, care urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă