15 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăFranks, FMI: Scăpaţi definitiv de “băieţii deştepţi”

Franks, FMI: Scăpaţi definitiv de “băieţii deştepţi”

Guvernul trebuie să grăbească privatizările şi numirea managerilor privaţi la companiile de stat pentru a schimba definitiv sistemul în care băieţii deştepţi se bucură de profituri nemeritate, a declarat luni şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu România, Jeffrez Franks.

“Trebuie să scăpăm definitiv de un sistem în care băieţii deştepţi din setorul public şi sectorul privat se bucură de profituri nemeritate, în timp ce angajaţii lor şi publicul larg plăteasc aceste activităţi ineficiente”, a spus Franks.

Şeful misiunii FMI spune că a văzut destulă detreminare din partea miniştrilor şi autorităţilor române în general pentru grăbirea procesului de privatizare şi numirea managementului privat la companiile de stat, dar crede că este nevoie de mai multă acţiune şi definititvarea legislaţiei până la finele anului.

Săptămâna trecută, în urma discuţiilor cu FMI, Ministerul Economiei a anunţat că Hidroelectrica va trimite până la sfârşitul anului notificări privind încetarea la primul termen posibil a contractelor bilaterale care nu au fost încheiate pe bursa de electricitate.

Decizia vina la capătul a peste un deceniu în care miliarde de euro cuveniţi contribuabililor au fost cedaţi aşa-numiţilor “băieţi deştepţi” sub pretextele că sunt singurii dispuşi să cumpere volume mari sau că întreprinderile lor ar fi importante pentru economia naţională.

O parte dintre contracte au fost reînnoite chiar anul trecut şi teoretic nu pot fi reziliate până în 2018. Însă Hidroelectrica a fost nevoită deja să activeze clauza de forţă majoră, după ce  nu a reuşit să producă atât cât a promis că vinde.

Presiunile FMI au venit după ce luna trecută şi Comisia Europeană a avertizat România, prin vocea vicepreşedintelui Joaquin Almunia, că scurgerea de bani din Hidroelectrica trebuie să înceteze.

“Sigur, nu ne interesează doar Alro şi Sidex Galaţi, unde sunt convins că lucrurile nu pot fi considerate ajutor de stat, dar în mod deosebit contractele care sunt încheiate cu firme care au un birou şi un telefon şi primesc, că au contracte uriase de la hidro, trebuiesc analizate şi văzut dacă se înscriu în regulile de competiţie europeană. Dacă nu, vor trebui anulate şi plătite daunele corespunzatoare”, a spus, săptămâna trecută, preşedintele Traian Băsescu.

Lucian Davidescu
Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Cutii de carton cu 1, 2 sau 3 pereți: ce alegi pentru afacerea ta?

Afacerea ta va avea doar de câștigat dacă alegi cutiile de carton potrivite produselor pe care le comercializezi. Poate te întrebi care este legătură....

Atalanta – Leverkusen, în finala Europa League! Nemții continuă seria meciurilor fără înfrângere, după un gol în prelungiri

Finala din acest an a Europa League le va pune față în față pe Atalanta Bergamo şi Bayer Leverkusen, după rezultatele înregistrate joi seară...

Prins în timp ce comercializa peste 2 kilograme substanță cristalină 4-MMC

La data de 10 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au decis să...
Ultima oră
Pe aceeași temă