17.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăFirmele vor economisi în medie, din 2013, câte 1.200 de lei pe...

Firmele vor economisi în medie, din 2013, câte 1.200 de lei pe fiecare angajat

Premierul Victor Ponta promite că de la 1 ianuarie CAS plătită de angajatori – în prezent 20,8% – va scădea cu 5%. Un angajator va da statului lunar cu 100 lei mai puţin pentru un angajat ce are salariul mediu pe economie.

 

Guvernul intenţio­nează ca, anul viitor, să reducă nivelul contribu­ţiilor de asigurări sociale cu cinci puncte procentuale la angajator, păstrând în acelaşi timp cota unică de impozitare de 16% pentru societă­ţile comerciale, a declarat premierul Victor Ponta, la emisiunea „După 20 de ani” de la PRO TV. În prezent, un angajator plăteş­te statului CAS în cazul unui salariu brut lunar de 2.000 lei, care este media pe economie 416 lei, adică 20,8%, acesta fiind unul dintre cele mai înalte niveluri din Europa. După 1 ianuarie valoarea CAS achitată statului va fi de 316 lei, angajatorul urmând să economisească lunar 100 de lei.

Cota unică dispare

Introdusă în 2005 de guvernarea PDL-PNL, cota unică va dispărea după 1 ianuarie. Nu va fi însă vorba de o creştere a impozitului pe venit plătit de persoanele fizice cu venituri mari, ci de o reducere a impozitului plătit de cele cu resurse limitate. Vor exista trei niveluri de impozitare.

„De la 1 ianuare 2013, ne dorim impozitarea pe trei trepte: 16% pentru societăţile comerciale şi persoanele cu venituri medii, iar pentru cei cu venituri foarte mici vom încerca aplicarea celorlalte două cote, de 12% şi 8%”, a spus Ponta.

„Cota unică de 16% se menţine, dar pentru că avem categorii defavorizate şi pentru că salariul minim, din punctul meu de vedere şi din noile concepţii ale Uniunii Europene, nu creşte ­suficient de mult, trebuie protejate aceste categorii care, mai ales prin contracte pe perioadă determinată, nu vor depăşi ­salariul minim pe economie. De aceea, vom aplica nişte cote mai mici de 16% din 2013. Până în 800 de lei, de exemplu, cota va fi de 8%, între salariul minim şi 1.600 lei va fi de 12%, iar peste va fi de 16%”, a spus, săptămâna trecută, ministrul Muncii, ­Maria Câmpeanu.

De unde bani?

Victor Ponta nu a precizat care este efortul financiar ce va fi suportat de bugetul de stat la aplicarea măsurilor şi nici de unde vor veni banii. Se estimează că reducerea CAS ar putea majora cheltuielile bugetului cu 6 miliarde lei. O posibilă sursă, care nu se ştie însă dacă va acoperi măsurile de relaxare anunţate, este austeritatea care va caracteriza de anul viitor utilizarea Fondului de rezervă la dispoziţia Guvernului. „Va fi, dacă vreţi, o cotă socială, iar efectul pe buget este unul negativ. Vor fi însă şi măsuri cu impact pozitiv asupra bugetului, în primul rând terminăm pentru totdeauna cu povestea Fondului de rezervă al Guvernului folosit pentru finanţarea diverselor acţiuni. Nu îl desfiin­ţăm, dar va fi folosit numai pentru situaţii de urgenţă, conform prevederilor legale, nu pentru finanţarea o dată la două luni a propriilor primari şi preşedinţi de consilii judeţene”, a spus Ponta.  

Cele mai citite

Gabriela Firea, promisiune pentru bucureșteni: „Blocurile sociale începute când eram primar au fost blocate. Le voi finaliza”

Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, promite că va finaliza, în cazul în care va câştiga alegerile locale, blocurile sociale începute când era...

Mihăiță Dohotar, deputat PNL, propunere legislativă pentru întoarcerea în ţară şi integrarea românilor plecaţi în străinătate

Facilităţi fiscale pentru antreprenorii români din străinătate, clase pregătitoare pentru copiii născuţi în afara graniţelor, burse de studiu pentru elevii din diaspora se numără...

Două adolescente, lovite pe o trecere de pietoni, în Vaslui

Două adolescente au fost accidentate, joi după-amiază, în timp ce traversau o stradă din municipiul Vaslui. Primele date de la locul evenimentului rutier arată...
Ultima oră
Pe aceeași temă