19.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăEuro a atins vineri cel mai înalt nivel al săptămânii faţă de...

Euro a atins vineri cel mai înalt nivel al săptămânii faţă de dolar

Moneda unică europeană a atins vineri cel mai înalt nivel al său în raport cu dolarul, pe fondul optimismului generat de întâlnirea oficialilor europeni, care vor discuta metode de stabilizare a situaţiei din zona euro, informează Bloomberg, potrivit NewsIn.

Euro s-a apreciat vineri pentru a treia zi consecutiv, după ce investitorii speculativi care pariau pe depreciere au fost nevoiţi să cumpere pentru a-şi acoperi poziţiile. Yenul japonez s-a depreciat în faţa tuturor valutelor principale mai puţin una, în ciuda aprecierii din cursul săptămânii, după ce ministrul de Finanţe Naoto Kan a declarat că este de nedorit o îndepărtare a monedelor de la stabilitate, informează Bloomberg.

“Întâlnirea de astăzi este o scuză pentru a uşura puţin situaţia speculatorilor”, a declarat pentru Bloomberg Audrey Childe-Freeman, strateg principal pe valute la Brown Brothers Harriman din Londra. “Şansele unor noi anunţuri importante azi sunt foarte slabe, dar ca şi în cazul zvonurilor de intervenţie, sunt de ajuns pentru a ajuta euro pe moment”, a adăugat Childe-Freeman.

Euro a fost cotat la valoarea de 1,2525 dolari vineri dimineaţă la New York, după ce joi se cifra la valoarea de 1,2487 şi a atins chiar un record de 1,2672 dolari, cel mai puternic avans din 13 mai. Moneda europeană, care a atins minimul ultimilor patru ani pe 19 mai, s-a apreciat cu 1,3% faţă de dolarul american în săptămâna 17-21 mai, cea mai bună evoluţie înregistrată într-o săptămână din 11 septembrie 2009.

Euro s-a apreciat şi în faţa yenului japonez, fiind cifrat vineri la 112,82 yeni, faţă de 111,99 yeni, reducând din pierderile săptămânale până la 1,5%. Moneda unică a pierdut joi 3,8%, atingând astfel cel mai scăzut nivel din noiembrie 2001 faţă de moneda japoneză. Yenul s-a depreciat şi în faţa dolarului la valoarea de 90,06 yeni/dolar vineri, faţă de 89,68 yeni/dolari joi.

Euro s-a apreciat în contextul în care preşedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy organizează vineri la Bruxelles o şedinţă a miniştrilor europeni de finanţe cu scopul de a discuta reformele economice necesare ieşirii din criză.

Ministrul de Finanţe al Germaniei Wolfgang Schaeuble va prezenta în cadrul acestei întâlniri un plan ce cuprinde nouă puncte de acţiune asupra crizei datoriilor care a început în Grecia, dar se poate extinde şi asupra altor state europene. Propunerile includ reduceri bugetare drastice, penalizări puternice pentru ţările care nu respectă reglementările în vigoare şi o opţiune pentru “intrarea în insolvenţă a statelor”, ca soluţii pentru stabilizarea economiilor din statele Zonei euro.

Moneda unică a Europei s-a depreciat cu 6% anul acesta în faţa valutelor din ţările dezvoltate, conform indicilor corelaţi ai Bloomberg (Bloomberg Correlation Weighted Indexes).

Cele mai citite

Accident grav pe DN 1, între un autoturism și un camion

Două persoane au decedat, iar alte două au fost rănite, în urma unui accident rutier produs în această dimineaţă pe DN 1, în localitatea...

Motocoasele electrice: Soluția ideală pentru întreținerea grădinii tale

Motocoasele electrice și trimmerele sunt instrumente esențiale pentru întreținerea eficientă a grădinilor și a spațiilor verzi. Acestea sunt concepute pentru a oferi o soluție...

Rusia anunță că a doborât o dronă la periferia Moscovei

Rusia a anunţat luni că a doborât o dronă la periferia Moscovei şi a impus restricţii de zbor pentru mai puţin de o oră...
Ultima oră
Pe aceeași temă