11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăEconomia României s-a lipit de fundul prăpastiei

Economia României s-a lipit de fundul prăpastiei

Produsul intern brut (PIB) în trimestrul II a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,2% comparat cu trimestrul I, potrivit estimărilor Institutului Naţional de Statistică (INS). Faţă de acelaşi trimestru din 2010, PIB a înregistrat o creştere cu 0,3%. Astfel, avem un al treilea trimestru consecutiv de creştere economică, după ce, în ultimul trimestru din 2010, avansul economic a fost de 0,1% comparativ cu trimestrul precedent, iar în primul trimestru din acest an, de 0,7%.

Prognoze şi evaluări

România a avut cea mai slabă creştere economică din UE în trimestrul al doilea raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, de 0,3%, în timp ce PIB-ul Uniunii Europene a crescut cu 1,7%, dar şi-a încetinit semnificativ dinamica faţă de primele trei luni ale anului, potrivit datelor publicate de Eurostat. Singura ţară cu un rezultat mai slab este Portugalia (-0,9%)  Din analiza Biroului european de statistică lipsesc datele referitoare la evoluţia PIB-ului pentru state precum Irlanda, Grecia, Malta, Polonia, Slovenia, Danemarca şi Luxemburg.

România a ieşit din recesiune în primul trimestru al acestui an, când Produsul Intern Brut a urcat cu 0,7% în termeni ajustaţi comparativ cu trimestrul IV de anul trecut şi cu 1,7% serie brută faţă de trimestrul I din 2010.

Pentru acest an a fost menţinută evaluarea privind 1,5% creştere economică, în timp ce pentru anul viitor creşterea economică prognozată este de 3,7%, cu o reducere cu 0,2% faţă de prognoza iniţială, pe fondul evoluţiilor internaţionale.

Creşterea economică a zonei euro a încetinit la 0,2% în trimestrul al doilea, faţă de cel anterior, sub estimările analiştilor, de la 0,8% în primele trei luni ale anului.

Economia Uniunii Europene în ansamblu a crescut de asemenea cu 0,2% în perioada aprilie-iunie faţă de primul trimestru al anului, după plus 0,8% în primele trei luni.

Raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, PIB-ul Uniunii Europene şi cel al zonei euro au urcat în trimestrul al doilea cu 1,7%, faţă de 2,5% în primul trimestru şi o medie de 1,8% a estimărilor analiştilor.

Evoluţie

Economia Germaniei a încetinit

Creşterea economică a Germaniei a încetinit la 0,1% în trimestrul al doilea, sub estimările analiştilor, de la 1,3% în primele trei luni, din cauza unei balanţe comerciale negative, consumului scăzut şi investiţiilor slabe.

Creşterea economică de 0,1% a Germaniei este cea mai slabă cifră înregistrată din primul trimestru al anului 2009, când ţara era încă în recesiune în urma crizei financiare mondiale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă