ลedinลฃa de astฤzi a Bฤncii Centrale Europene va consemna, cel mai probabil, începutul unui ciclu de majorare a dobânzilor. Ratele românilor cu credite în euro ar creลte cu minimum 2%.
Banca Centralฤ Europeanฤ va majora în ลedinลฃa din 7 aprilie dobânda-cheie cu 0,25% sau chiar 0,5%, apreciazฤ majoritatea analiลtilor importanลฃi din lumea financiarฤ. Pentru românii îndatoraลฃi în euro aceastฤ miลcare va însemna un singur lucru, adicฤ rate mai mari. De alt¬fel, miลcarea de astฤzi nu va fi decât începutul unei perioade lungi de întฤrire a politicii monetare. „Prima creลtere de dobândฤ dupฤ o recesiune este un moment important. De cele mai multe ori, marcheazฤ începutul unei serii de creลteri”, noteazฤ analiลtii Morgan Stanley. Majorarea ratelor la credite nu va fi singurul efect al aลteptatei decizii a BCE. Potrivit unei analize FT, care se bazeazฤ inclusiv pe sinteza evenimentelor similare din trecut, majorarea dobânzii de politicฤ monetarฤ va conduce ลi la scฤderea valorii acลฃiunilor cotate la Bursฤ, dar ลi la o apreciere a monedei europene.
Dobânzile au început deja sฤ creascฤ. Unde se vor opri?
Chiar ลi cu dobânda-cheie a BCE îngheลฃatฤ de aproape doi ani (în mai 2009 a fost ultima modificare), dobânzile medii la care bฤncile se împrumutฤ între ele (EURIBOR) au crescut destul de mult în ultimul an. Indicele EURIBOR la trei luni, în funcลฃie de care este calculatฤ ลi dobânda variabilฤ la creditele în euro acordate în România, aproape cฤ s-a dublat faลฃฤ de anul trecut, ajungând la peste 1,2%, faลฃฤ de 0,7% în 2010.
„Creลterea nu este surprinzฤtoare. Anormale erau nivelurile extrem de reduse de sub 1%. Treptat sau mai rapid, în funcลฃie ลi de evoluลฃia evenimentelor politice, dobânzile la euro se vor îndrepta cฤtre mediile istorice”, apreciazฤ analistul economic Aurelian Dochia. De-a lungul timpului, în perioade de calm economic ลi politic, dobânda EURIBOR a oscilat în intervalul 4-5%. Dacฤ EURIBOR revine la aceste niveluri, rata la credit va creลte cu peste o treime. Estimฤrile bฤncilor locale aratฤ o creลtere de pânฤ la 2% a dobânzilor pânฤ la finele acestui an. Pe deasupra, o simplฤ privire aruncatฤ asupra relaลฃiei dintre dobânda-cheie a BCE ลi dobânda EURIBOR (graficele din material) aratฤ cฤ, de-a lungul timpului, dobânzile interbancare au evoluat aproape identic cu dobânda BCE. Cu alte cuvinte, aลteptata majorare cu minimum 0,25% a dobânzii-cheie se va traduce într-o majorare similarฤ a dobânzilor la credite. În termenii unei rate la un credit ipotecar, aceastฤ majorare ar însemna un efort lunar mai mare cu 2%. Practic, la o ratฤ de 400 de euro, creลterea va fi de 8 euro la fiecare 0,25% în plus la dobândฤ.
click pe tabele pentru a mฤri
Ce se va întâmpla în România
Creลterea ratelor la creditele în euro din douฤ surse: majorarea dobânzii ลi aprecierea monedei europene.
Scฤderea valorii acลฃiunilor cotate la Bursฤ.
Posibila creลtere a dobânzilor la depozitele în euro.
Convorbiri telefonice ลi chirii mai scumpe ca urmare a aprecierii euro.
Cum funcลฃioneazฤ dobânda BCE
Banca Centralฤ Europeanฤ opereazฤ în piaลฃฤ cu trei dobânzi. Cea mai importantฤ dintre ele, numitฤ ลi dobândฤ-cheie, poartฤ denumirea de „main refinancing operations(MRO)”, similarฤ cu dobânda de politicฤ monetarฤ a BNR. MRO este dobânda cu care BCE asigurฤ majoritatea lichiditฤลฃilor din sistemul bancar european. Cu cât dobânda este mai mare, cu atât lichiditฤลฃile sunt mai puลฃine ลi deci ลi bฤncile se împrumutฤ între ele mai scump. BCE mai opereazฤ cu facilitatea de depozit ลi facilitatea de credit, dobânzi la care bฤncile pot plasa ลi, respectiv, împrumuta bani la/ลi de la Banca Centralฤ.