23 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăDoar jumatate din romani primesc prime de Craciun

Doar jumatate din romani primesc prime de Craciun

» Craciunul va fi mai sarac in acest an pentru angajatii companiilor private. Studiile au aratat ca doar jumatate din companii (54,6%)  vor acorda prime pentru angajati in acest an, fata de 93,5% in 2008.

Numarul firmelor care acorda prime la sfarsit de an a scazut dramatic comparativ cu anul anterior, ca urmare a dificultatilor generate de criza economica. Din cei peste 11.000 de angajati participanti la studiu, doar 6.600 vor primi prima anuala anul acesta. O scadere la fel de dramatica a inregistrat si valoarea primelor si a bonusurilor acordate. Astfel, companiile care au decis totusi sa recompenseze angajatii la sfarsit de an au redus valoarea primelor acordate cu 69% fata de anul anterior.

Prime de aproape trei ori mai mici
Daca anul trecut valoarea medie a primelor acordate se situa la 650 lei per angajat, in schimb, in acest an  nivelul mediu al primelor va fi mai mic, de 230 lei pentru fiecare angajat. Reprezentantii PayLogic, compania care a realizat studiul, afirma ca cele mai mari scaderi au survenit in domeniul auto, unde declinul a fost cu 50% mai mare decat la restul firmelor din alte domenii participante la studiu. Companiile nu mai acorda nici al 13-lea salariu la finele anului 2009, chiar daca anul trecut procentul firmelor care au oferit prime sub forma celui de-al 13-lea salariu a fost de 30%, sustine Cristian Udrescu, mangerul companiei de consultanta in resurse umane PayLogic.

Firmele de productie care anul trecut au acordat al 13-lea salariu se gasesc in imposibilitatea de a acorda acest beneficiu in acest an, iar unele dintre companii vor premia numai angajatii performanti la final de an, explica Udrescu. Daca se hotarasc sa isi recompenseze angajatii, companiile vor opta pentru sume cash (35%) si tichete cadou (65%), in ideea ca acestea ar putea deveni deductibile fiscal.

Piata muncii, mai saraca in 2010
Piata fortei de munca,  marcata in 2009 de somaj in crestere si incertitudinea pastrarii locului de munca, va continua tendinta de blocaj si in 2010, cel putin in prima parte a anului, potrivit Manpower Romania. Reprezentantii Manpower sustin ca sase din zece manageri nu intrevad nici o schimbare in bine pe piata fortei de munca. De asemenea,  26%  din angajatori au anticipat o scadere a activitatii de recrutare, in timp ce doar 15% din ei se asteapta sa creasca volumul angajarilor.

"Aproape 60% din angajatorii romani intervievati au semnalat ca isi propun sa pastreze personalul la actualul nivel pentru primul trimestru al anului viitor. Avand in vedere ca cererea pentru produsele si serviciile multor companii continua sa scada, angajatorii vor ramane in continuare foarte selectivi in procesul lor de angajare. In acest context economic, dificultatea gasirii unui loc de munca va ramane ridicata, existand acum mult mai multi candidati care concureaza pentru o pozitie disponibila", a declarat directorul general Manpower, Camelia Stanculescu.

Cele mai citite

Sărăcie declarată, dar, în Securitate, cu Gușă plină

Ilustrație: Marian Avramescu În super anul electoral în curs, postul de telejustiție Realitatea începe să aibă un considerabil Plus de Gușă. Realitatea pe Păcur(ă)aru a...

CCR a amânat pentru 3 iunie sesizarea ICCJ în legătură cu legea privind prelungirea insolvenţei

Curtea Constituţională a României a amânat, miercuri, pentru 3 iunie, dezbaterile pe sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în legătură cu Legea...

Sărăcie declarată, dar, în Securitate, cu Gușă plină

Ilustrație: Marian Avramescu În super anul electoral în curs, postul de telejustiție Realitatea începe să aibă un considerabil Plus de Gușă. Realitatea pe Păcur(ă)aru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă