30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe ce a crescut PIB-ul cu 4,5% faţă de 2010

De ce a crescut PIB-ul cu 4,5% faţă de 2010

Institutul Naţional de Statistică a anunţat că primele estimări arată că economia Romaniei a crescut cu 4,4% în trimestrul al treilea comparativ cu perioada similară a anului trecut şi cu 1,9% faţă de precedentele trei luni din acest an. În termeni ajustaţi sezonier, creşterea economică faţă de trimestrul trei din 2010 a fost de 4,5%.

Creşterea spectaculoasă a economiei din ultimele trei luni au la bază producţia agricolă foarte bună din acest an.

În primele nouă luni ale anului, economia a crescut faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut cu 2,7% pe serie brută şi cu 2,6% în termeni ajustaţi sezonier.

Primul-ministru Emil Boc a declarat marţi, la Lancrăm, că datele de pe trimestrul al III-lea al acestui an arată foarte bine din punct de vedere economic, ţara noastră fiind în graficul unei creşteri economice pentru 2011 între 1,5 şi 2%.

“Deci cu siguranţă obiectivul de 1,5% este atins. Undeva între 1,5 şi 2% se va duce creşterea economică în 2011. Depinde în acest grafic de 1,5 – 2% ceea ce se întâmplă în trimestrul IV, adică acum. Iar Ministerul Transporturilor a dovedit şi de această dată pragmatism prin faptul că se lucrează non-stop în perioada aceasta la toate obiectivele majore de infrastructură, la autostrăzi şi alte proiecte pe care le are în lucru”, a afirmat pentru Agerpres Emil Boc, la inaugurarea oficială a lucrărilor autostrăzii Orăştie – Sibiu lotul II.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat luni seară la postul public de televiziune că economia a crescut cu 4,4% în trimestrul trei şi că speră la un avans de 2,5% în ultimele trei luni ale anului, astfel încât pe întregul an creşterea să depăşească 2%, potrivit Mediafax.

La cea mai recentă evaluare a acordului cu FMI, încheiată săptămâna trecută, autorităţile şi insituţiile financiare internaţionale au menţinut prognoza de creştere economică de 1,5% pentru acest an, dar au redus semnificativ estimarea pentru anul viitor, la circa 2%.

 

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescuhttp://razvan-voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

RAR aduce lămuriri despre sancționarea conducătorilor auto care folosesc cauciucuri „ all season”

RAR a clarificat că informațiile vehiculate în mass-media despre sancționarea conducătorilor auto care utilizează anvelope "all season" sunt nefondate și fără suport legal. „BREAKING NEWS...

Construcție filosofică

O condiție a vieții izbutite este cunoașterea realității în care se trăiește. Împărtășesc opinia că, printre formele spiritului, filosofiei îi revine să asigure reflecția...

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...
Ultima oră
Pe aceeași temă