13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăDatoria Siriei, recuperata partial

Datoria Siriei, recuperata partial

Guvernul a aprobat acordul prin care Republica Araba Siria va rambursa Romaniei in opt rate semestriale, incepand din acest an, 35% din datoria de 118,1 milioane de dolari provenind din cooperarea economica dintre cele doua state, initiata in 1972.

Termenii de recuperare a datoriei au fost negociati in 2002 si la inceputul acestui an, iar Siria a recunoscut datorii de 118,1 milioane de dolari.
Cele doua parti au convenit sa reduca datoria Siriei fata de Romania cu 65%, urmand ca cele 41,3 milioane de dolari ramase de restituit sa fie platite in suma echivalenta in euro, calculata la rata de schimb oficiala a Bancii Centrale Europene cu doua zile inaintea platii, conform acordului aprobat recent de Guvern.
Siria si Romania au semnat la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an un memorandum de intelegere pentru reglementarea obligatiilor financiare intre cele doua tari. Prin solutionarea acestor creante, Siria a rezolvat problema datoriilor sale istorice, cu exceptia unui dosar mai mic cu Polonia.

Refuzuri si blocari

Intr-un deceniu si jumatate, Romania a reusit sa recupereze 40 la suta din datoriile in dolari si ruble transferabile a 14 state.
Executivul a trimis Parlamentului, in primavara acestui an, un raport in care se arata ca procesul de recuperare a creantelor Romaniei in relatia cu diferite state, rezultate din operatiunile de export derulate inainte de 1990, este influentat de dificultatile economice ale unor tari africane si refuzul categoric al autoritatilor cubaneze de a negocia restituirea datoriei. In multe cazuri, datoriile au fost diminuate pe baza unor tratate sau intelegeri internationale, cum ar fi Clubul de la Paris.
Romania nu a reusit inca sa inceapa negocierile cu Sudan, Congo, Nigeria si Somalia, care au o datorie totala de 190,6 milioane dolari, si cu autoritatile din Cuba, care trebuie sa restituie aproximativ 1,1 miliarde de ruble transferabile (99,7% din creantele Romaniei in aceasta moneda), iar discutiile cu Libia pentru restituirea altor 91,4 milioane de dolari nu au fost finalizate, conform raportului. Refuzul Cubei de a negocia este argumentat, conform raportului, si prin "prejudiciile aduse economiei cubaneze de fostele tari socialiste prin trecerea acestora la economia de piata".

Cel mai mare datornic, Irakul

La 31 decembrie 2006, creantele Romaniei provenite din operatiunile de export, cooperare economica internationala si alte actiuni externe derulate inainte de finele anului 1989 erau de 1,4 miliarde de dolari (pe relatia devize convertibile) si aproximativ 1,1 miliarde de ruble transferabile (pe relatia ruble transferabile si alte sume in diverse valute).

Cel mai mare datornic este Irakul, care, in baza unui acord incheiat in august 2005, ar urma sa restituie in perioada 1 ianuarie 2009-31 martie 2028 circa 977 milioane de dolari.
Pe lista tarilor datornice mai figureaza Sudanul (169,8 milioane dolari), Mozambic (135,1 milioane de dolari), Libia (45,5 milioane de dolari), Guineea (21,6 milioane de dolari), Republica Centrafricana (10,6 milioane de dolari), Congo (5,7 milioane de dolari), Nigeria (12,5 milioane de dolari), Somalia (2,5 milioane de dolari), Tanzania (99.000 de dolari), Zair (595.191 de dolari), RPD Coreeana (546.952 de dolari), Cuba (circa 1,1 miliarde de ruble transferabile) si Mongolia (3 milioane de ruble transferabile).
Datoria Republicii Guineea a fost solutionata prin reducerea cu 90% a sumei de rambursat intr-un interval de trei ani, iar problema creantelor Republicii Mozambic a fost reglementata identic, prin reducerea cu 90% a datoriei totale si stabilirea unei perioade de restituire de 23 ani, cu o perioada de gratie de sase ani.

Cele mai citite

Echilibrul perfect: cum să îmbini mobilierul vintage cu designul modern

În ultimii ani, o tendință care a câștigat teren în designul interior este combinarea mobilierului vintage cu designul modern. Acest amestec neconvențional de stiluri...

Problemele pentru celebrii chefi bucătari nu se opresc. Antena 1 dă PRO TV în judecată

Scandalul dintre Antena 1 și cei trei chefi, Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu, a escaladat, implicând acum și postul de televiziune Pro...

Spitalul “Foişor”, actualizare cu privire la starea de sănătate a lui Florin Piersic

Actorul Florin Piersic a fost reevaluat cardiologic vineri, starea sa generală fiind stabilă, fără modificări semnificative faţă de zilele anterioare, au informat reprezentanţii Spitalului...
Ultima oră
Pe aceeași temă