21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum de a trecut pe minus cea mai mare bancă din România

Cum de a trecut pe minus cea mai mare bancă din România

Şeful Erste: „Suntem cea mai mare bancă din România, dar nu şi cea mai bună”.

 Absolut nimeni nu este la adăpost de criză, pare să fie morala anunţului-şoc făcut de BCR, care a raportat pierderi de peste 20 de milioane de euro, primele de după privatizare. Banca a avut profituri substanţiale chiar şi după începerea crizei, bazându-se pe cota de piaţă mare, care a coborât între timp sub 20%, şi pe portofoliul conservator care nu a fost lovit de prăbuşirea pieţei imobiliare în aceeaşi măsură ca în cazul băncilor agresive.

Motivele scăderii

Principalele cauze ale pierderilor de la BCR sunt creditele neperformante acordate popu­laţiei şi IMM-urilor. De asemenea, banca a pierdut bani din cauză că ratele dobânzilor au scăzut, iar cererea eligibilă aproape a dispărut, astfel încât banca n-a mai reuşit să-şi plaseze eficient activele. Factorul decisiv a fost însă întârzierea creşterii economice. „Revenirea economică a avut un ritm mai lent decât ne aşteptam. Acest fapt se reflectă în evoluţia afacerilor clienţilor noştri, în veniturile acestora, în tranzacţiile pe care aceştia le efectuează cu BCR”, a declarat într-un comunicat Dominic Bruynseels, preşedinte executiv al BCR.

Urmează concedieri?

Pasul următor este „creşterea eficienţei”, ceea ce în condiţiile date înseamnă reducerea costurilor. „Suntem cea mai mare bancă din România, dar nu şi cea mai bună. Vrem să facem tot posibilul pentru a creşte eficienţa foarte curând. Vom dedica toate resursele pentru ca şi într-un climat mai puţin bun să creştem rezultatele. Vrem să devenim şi cea mai bună bancă. Acesta este obiectivul nostru”, a spus directorul Erste, banca din Austria care deţine BCR, Andreas Treichl.

Pierderi şi la banca-mamă

Erste a înregistrat o pierdere de 1,5 miliarde euro în trimestrul trei, faţă de un profit de 367 milioane euro în perioada similară din 2010, ca urmare a amortizării fondului comercial, constituirii de provizioane în Ungaria şi costurilor legate de modificarea portofoliului CDS la valoarea justă. Erste are nevoie de 750 de milioane de euro pentru a se recapitaliza în urma falimentului Greciei. „Erste poate acoperi acestă sumă, până la mijlocul anului următor, din profitul generat”, a spus Treichl. 

Lucian Davidescu
Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

6 piese de mobilier esențiale în amenajarea unei camere pentru tineret

Cu siguranță, amenajarea unei camere pentru tineret este o sarcină care necesită atenție și creativitate....

Șapte legi promulgate azi de Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi șapte legi. Potrivit Administrației Prezidențiale, șeful statului a semnat, astăzi, următoarele decrete: Decret pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru...

Tribunalul Vaslui a decis! Dumitru Buzatu rămâne în arest la domiciliu

Tribunalul Vaslui a menţinut, vineri, măsura arestului la domiciliu în cazul preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, acuzat de luare de mită. „În...
Ultima oră
Pe aceeași temă