16.8 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCu cine puteti sa renovati locuinta

Cu cine puteti sa renovati locuinta

Recomandare. Este important ca, atunci cand va reparati casa, sa alegeti cu grija echipa de executanti ai lucrarii.

Expertii imobiliari afirma ca durata medie pentru renovarea si amenajarea unui apartament cu doua camere este cuprinsa intre 30 si 60 de zile, in functie de complexitatea lucrarilor.

Sfaturi

"In aceasta perioada, sunt executate lucrarile specifice de decopertare a peretilor si a podelelor, de tamplarie, se zugraveste, sunt schimbate instalatiile electrice si sanitare, iar in cadrul operatiunii de montaj sunt incluse gresia, faianta si parchetul", a precizat expertul bucurestean in domeniul renovarii si reamenajarii interioare Cezar Filip. Intr-un caz ideal, este indicat ca echipa care se ocupa de o astfel de lucrare sa aiba intre trei si cinci membrii fiecare dintre acestia cu atributiuni clare. "Ii sfatuiesc, pe cei care decid sa-si renoveze casa, sa evite contractarea doar a unuia sau doi executanti, in speranta unor costuri ale manoperei mai mici, deoarece aceasta nu va fi o lucrare executata in mod profesionist", recomanda Cezar Filip.

Trebuie precizat ca un client poate economisi bani daca achizitioneaza el insusi materialele si consumabilele necesare renovarii, tinand cont de sfaturile echipei de meseriasi.

Cat despre identificarea acestei echipe, de preferat ar fi ca aceasta sa aiba loc in urma unei recomandari venite din partea unui client anterior multumit.

"Astfel, vizionand o lucrare anterioara executata de respectiva echipa, clientul isi poate face o idee privind modul in care aceasta lucreaza si a timpului necesar pentru finalizarea lucrarilor", afirma Cezar Filip.

Costuri operationale

Referitor la preturile practicate pe piata, Radu Alexandru, manager al firmei bucurestene Alma, spune ca, spre exemplu, pentru montarea unui metru patrat de gresie, un executant va cere aproximativ 30 de lei. Acelasi pret este valabil si pentru montarea faiantei, in timp ce pentru zugravit, preturile sunt cuprinse intre 15 si 20 de lei/mp. Parchetul, in functie de tip, are un pret, de montaj pentru un metru patrat,  cuprins intre 10 lei, in cazul celui montat prin clipsare, si de 50 de lei, in cazul parchetului clasic.

Pentru refacerea completa a instalatiei electrice la un apartament cu doua camere, o echipa va incasa de la client intre 1.500 si 1.700 de lei. In aceasta suma este inclusa montarea de conductori rezistenti, prize suplimentare, fire mascate etc. Totodata, schimbarea obiectelor sanitare si a intregii instalatii, se plateste cu o suma cuprinsa intre 1.200 si 1.300 de lei, iar izolatia interioara si exterioara, cu 30 – 40 de lei/mp.

ECHIPA
Bucuresteanul Claudiu Oprea, liber-profesionist in domeniul amenajarilor interioare, afirma ca majoritatea echipelor sunt reprezentate de acest gen de executanti. El adauga ca o colaborare cu o firma mare de constructii presupune si niste costuri mai mari suportate de client, in timp ce, in cazul alegerii unei echipe independente, preturile pot fi si negociate in functie de amploarea lucrarii.

Cele mai citite

Localnicii curăță apele la Roșia Montană

Localnici și susținători ai Roșiei Montane participă, în ziua de duminică, 12 mai, la prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor...

Bursa de la Bucureşti a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a crescut cu...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...
Ultima oră
Pe aceeași temă