10.3 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeInvestigații România LiberăCSM sesizează Inspecția Judiciară pentru a verifica dacă se respectă independența magistraților

CSM sesizează Inspecția Judiciară pentru a verifica dacă se respectă independența magistraților

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Bogdan Mateescu, a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a verifica o serie de informații prezentate într-un interviu acordat de ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

Potrivit unui comunicat difuzat de CSM vineri, 12 martie 2021, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a efectua verificări în vederea apărării independenţei procurorilor. Aceste verificări vor analiza afirmaţiile prezentate, într-un interviu, de ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

“Întrucât aceste afirmaţii ar putea fi percepute ca generalizând încălcări ale legii în activitatea Parchetelor, se impune ca, în limita verificărilor prevăzute de art. 30 din Legea 317/2004, să se clarifice: dacă prin soluţiile dispuse de procurori constând în declinări de competenţă, reuniri, preluări ‘s-au eludat’ normele de competenţă prevăzute de lege, dacă aceleaşi soluţii au determinat ‘tergiversări de dosare’ sau ‘soluţii dinainte dorite’, dacă au existat ‘preluări de dosare cu japca’ de către unele unităţi de parchet de la altele şi dacă însăşi utilizarea expresiei ‘cu japca’, faţă de semnificaţia sa, este compatibilă cu discursul public al ministrului Justiţiei prin raportare la soluţiile dispuse de procurori în instrumentarea unor dosare penale”, anunță comunicatul de presă transmis de CSM.

Comunicatul CSM a venit la o zi după ce, joi, site-ul G4Media.ro a publicat un interviu acordat de ministrul Stelian Ion, în care ministrul anunța că urmează să-i ceară procurorului general să dispună un control la unităţile de Parchet, pentru a verifica cum sunt declinate sau preluate anumite dosare.

“Vreau să am o imagine de ansamblu cu privire la toate unităţile de Parchet pentru a veni în final cu nişte propuneri concrete, astfel încât genul ăsta de preluare de dosare cu japca să nu se mai poată realiza”, anunțase, în interviu, ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

După cum se știe, Stelian Ion este de profesie avocat, astfel că se poate presupune că a făcut această afirmație și pe baza experienței dobândite înainte de a deveni ministru.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mesajele transmise de Gică Popescu și Gică Hagi cu ocazia Zilei Naționale a României

Gică Popescu și Gică Hagi au transmis, vineri, un mesaj românilor cu ocazia Zilei Naţionale. „Mi-am început ziua ascultând imnul României. Aştept cu nerăbdare să-l...

Peste 2.400 de militari, la parada de Ziua Naționață din Capitală. Evenimentele de la Alba Iulia

Peste 2.400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale...

A început parada militară de Ziua Națională în Capitală. LIVE VIDEO

Parada militară organizată la Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale a României a început vineri în Piaţa Arcului de Triumf, edificiu emblematic al Capitalei, inaugurat...
Ultima oră
Pe aceeași temă