6.1 C
București
sâmbătă, 7 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCriza de bani pentru despagubri

Criza de bani pentru despagubri

» ANRP nu mai are bani pentru a face plati in cash proprietarilor abuziv deposedati si a initiat o OUG pentru
a primi bani de la Finante.
» 822 de persoane au primit prima transa cash, iar suma totala platita
e de 61,9 milioane de lei.
» 3.244 de oameni cer despagubiri cash de 357,2 milioane lei.
» Brokerii cumpara titlurile la Proprietatea la 40-50% din valoare.

Porti inchise
» Dosarul, in cui de summit
Institutia cu sediul in Calea Floreasca a intrerupt programul cu publicul timp de trei zile, in perioada Summitului NATO, fara a anunta sau a explica de ce a fost necesar acest lucru. "Am pus un afis pe usa. Intr-adevar, nu ne-am gandit la cei care vin din provincie. O sa dam un comunicat", a explicat Mihai Ovidiu Enea, functionar in biroul de presa al ANRP.

Dupa opt ani, eugen michaescu, acum pensionar, a castigat dreptul de a primi despagubiri pentru bunurile de care familia sa a fost abuziv deposedata de regimul comunist. El este unul dintre cei peste 2.300 de fosti proprietari – deposedati de bunuri de catre regimul comunist – care au toate stampilele, deciziile si documentele in ordine si sunt actionari ai Fondului Proprietatea.
A ajuns la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) in noiembrie 2005. A primit decizia institutiei dupa 25 de luni, in decembrie 2007. A optat pentru a primi o parte din despagubire sub forma de bani-gheata, potrivit reglementarilor. I s-a explicat ca suma va fi impartita in doua transe a cate 250.000 de lei. A acceptat. Ar fi trebuit sa primeasca cei 250.000 de lei aferenti anului trecut. "La insistentele mele, functionarii mi-au spus ca nu au bani si ca ar fi posibil sa primeasca niste sume de la Finante prin aprilie, sa mai sun", spune Michaescu.

"Nu se pune problema unei crize de bani. Noi facem platile in termen de 15 zile de la data la care intra banii de la Ministerul Finantelor", ne-a explicat Ovidiu Enea, consilier in relatiile cu presa al ANRP.
Totusi, pana in acest moment au optat pentru cash 3.244 de persoane, iar suma totala se ridica la 357 milioane de lei, ne-a spus Ingrid Zaarour, presedinta ANRP. Valoarea despagubirilor in actiuni este de 1,99 miliarde lei. "Am platit pana acum suma de 61,94 milioane lei, care a satisfacut 822 de cereri", a spus Zaarour. In martie ANRP a initiat o ordonanta de urgenta a guvernului pentru a solicita o suma de bani menita sa acopere transa a doua pentru cele 822 de persoane si pentru acordarea primei transe pentru persoanele ce au depus cererile de optiune pana la data de 18.03 2008", a spus Zaarour.

Fondul Proprietatea ar putea da dividende mai mici
"Putem estima ca in lunile iunie-iulie ANRP va primi de la Fondul Proprietatea sumele aferente dividendelor din care se vor face plati", a spus Zaarour.

Desi toate companiile si-au afisat rezultatele financiare pentru anul trecut, la Fondul Proprietatea nu exista un calcul estimativ al incasarilor, reprezentantii preferand sa astepte decizia adunarilor generale ale companiilor, care vor hotari cat din profitul net se va distribui ca dividend. "Vom avea in aprilie un calcul al valorii dividendelor care ni se cuvin", a spus Cristina Stihi, director in Fondul Proprietatea.
Surse din interiorul institutiei avertizeaza insa ca in acest an e posibil ca Fondul Proprietatea sa nu dea dividende, deoarece trebuie sa puna deoparte, sub forma provizioanelor, sume mari de bani necesare rezolvarii unor litigii. "E vorba de litigii pentru recuperarea banilor care ni se cuvin de la companiile care nu ne-au virat dividende", a spus sursa citata. Totusi, reprezentantii fostilor proprietari – carora li se face o reparatie prin Fondul Proprietatea – sustin ca ANRP nu este bine organizata si ca a intrat in criza de lichiditati dupa ce a dat banii cash unui numar restransde persoane.
"Au primit despagubiri in bani doar o mica parte din cele peste 3.200 care au optat pentru cash. Din cate stim noi, procesul e blocat", spune reprezentantul unei asociatii a micilor proprietari, Marius Murgu. In asteptarea banilor care li se cuvin, cei ce au devenit actionari ai Fondului Proprietatea sunt interesati si de posibilitatea, recent oferita de lege, de a-si vinde drepturile de proprietate in afara pietei bursiere, dar prin intermediul brokerilor.

"Am fost contactat de un broker care mi-a oferit insa doar jumatate din valoarea titlului de proprietate, asa ca astept listarea", a spus Michaescu. "Din informatiile noastre, nu se poate obtine acum, din vanzarea actiunilor la Fond, decat 40-50% din valoarea nominala. Sunt putini investitori interesati de cumparare, deoarece, asa cum merg lucrurile cu Fondul, nu prea sunt sperante de listare in viitorul apropiat", spune Murgu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă