16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCrestere sub asteptari a PIB

Crestere sub asteptari a PIB

Produsul Intern Brut a urcat in primul semestru al acestui an cu 5,8% in termeni reali, fata de 7,4% in perioada similara din 2006, valoarea PIB, in preturi curente, fiind de 155,244 miliarde de lei, a anuntat marti Institutul National de Statistica (INS), fara insa sa prezinte informatii detaliate pe componentele PIB.
Avansul economic din al doilea trimestru, comparativ cu intervalul corespunzator din 2006, a fost de 5,6%, valoarea PIB fiind de 86,746 miliarde de lei, iar in primul trimestru cresterea economica a fost de 6%, cu o valoare a PIB de 68,498 miliarde de lei.
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza pentru acest an o crestere economica de 6,5%, cu o valoare a PIB de 390,3 miliarde de lei.
Cresterea sub asteptari a Produsului Intern Brut (PIB) in al doilea trimestru al anului 2007, de 5,6 la suta, este pusa de secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Cristian Parvan, pe seama secetei si a majorarilor diferentiate pe industrii. "Constructiile, spre exemplu, au inregistrat o crestere deosebita. In paralel insa, din cauza secetei, a putut fi asigurata putina marfa, iar industria de profil a fost astfel nevoita sa scada productia", a mentionat secretarul general al AOAR.

In ceea ce priveste tinta de crestere cu 6,6 la suta a PIB pentru 2007 prognozata de autoritati, reprezentantul AOAR a precizat ca "se poate estima o majorare in jur de sase la suta pentru anul in curs. Cresterea poate fi mai mica decat cea estimata, din cauza conditiilor particulare din agricultura si a incertitudinilor cu privire la necesitatea importului de grau, precum si din cauza secetei. De asemenea, daca PIB va inregistra o crestere de peste sase la suta pentru 2007, acest lucru se va datora majorarii pretului petrolului, care va duce, automat, la cresterea tuturor preturilor. In acest caz, cresterea PIB va fi generata de cresterea preturilor, si nu de majorarea productiei". Pe de alta parte, cresterea economica de 5,6 la suta din al doilea trimestru este sub nivelul asteptarilor analistilor, care prognozau o majorare medie de 6,4 la suta. Potrivit analistilor economici chestionati de Bloomberg, cresterea economica a Romaniei s-a accelerat, in trimestrul doi, ca urmare a cresterii productiei sectorului de constructii, a colectarii taxelor si impozitelor si a imbunatatirii cheltuielilor ca urmare a cresterii salariilor.
La inceputul lunii iulie, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu, declara ca seceta poate afecta cresterea economica din acest an cu pana la un punct procentual, insa reevaluarea PIB din luna septembrie ar putea fi mai degraba pozitiva, pe fondul evolutiei din sectorul constructiilor. "Conform calendarului de activitate, in luna septembrie CNP urmeaza sa pregateasca varianta preliminara a prognozei de toamna. Este posibil ca reevaluarea PIB, pe ansamblu, sa fie mai degraba pozitiva decat negativa, tinand cont de faptul ca in acest an constructiile depasesc ca pondere agricultura, iar avansul constructiilor a fost in primele cinci luni de aproape 32%", a spus acesta.

Cele mai citite

Unicat în România! Grădini plutitoare pe lac, aranjamente gigant, zeci de mii de ghivece la West Side Flower Fest, cel mai mare festival de...

Dăm startul verii la cea de-a doua ediție a West Side Flower Fest! Va avea loc din 31 mai până în 2 iunie, în...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...

România, țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a patra lună consecutiv

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând,...
Ultima oră
Pe aceeași temă