12 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCreşte firav creditarea, scade economisirea

Creşte firav creditarea, scade economisirea

La finele lunii septembrie, soldul creditelor neguvernamentale a crescut uşor faţă de luna precedentă, în timp ce economisirea în lei a intrat pe o pantă descendentă, arată datele BNR.

 

Creditul neguvernamental a crescut cu 1,3 la sută  în septembrie 2012, faţă de luna august, până la nivelul de 230,783 miliarde lei. Creditul în lei s-a majorat cu 1,4 la sută (0,2 la sută în termeni reali), în timp ce creditul în valută, exprimat în lei, a crescut cu 1,2 la sută, dar exprimat în euro s-a diminuat cu 0,5 la sută. La 30 septembrie 2012, creditul neguvernamental a înregistrat o creştere de 4,2 la sută (-1,1 la sută în termeni reali), faţă de 30 septembrie 2011, în urma majorării cu 5 la sută a componentei în lei (-0,3 la sută în termeni reali) şi cu 3,8 la sută a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 0,4 la sută). Creditul guvernamental a crescut, în septembrie 2012, cu 2,3 la sută, până la 78,351 miliarde lei. La 30 septembrie 2012, creditul guvernamental a înregistrat o creştere de 20,2 la sută (14,1 la sută în termeni reali) faţă de 30 septembrie.

 

Mai puţine depozite în lei

Depozitele în lei ale populaţiei s-au redus cu 35,6 milioane lei, ajungând la 30 septembrie 2012 la 74,957 miliarde lei, faţă de august, dar au crescut în termeni reali cu 3,5 la sută comparativ cu perioada similară din 2011.  Depozitele în lei ale societăţilor nefinanciare şi ale instituţiilor financiare nemonetare s-au diminuat cu 1,3 la sută, până la 50,298 miliarde lei, faţă de august, iar la 30 septembrie 2012, faţă de 30 septembrie 2011, depozitele în lei ale persoanelor juridice înregistrau o scădere de 1 la sută (-6 la sută în termeni reali). Depozitele totale în valută ale populaţiei şi persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare), exprimate în lei, au crescut cu 1,8 la sută, până la nivelul de 68,974 miliarde lei (exprimate în euro, depozitele în valută s-au majorat cu 0,1 la sută, până la 15,215 miliarde euro).Comparativ cu luna septembrie 2011, la 30 septembrie 2012, depozitele în valută ale rezidenţilor, exprimate în lei, au crescut cu 12,2 la sută (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor s-au majorat cu 7,7 la sută). Depozitele în valută ale populaţiei, exprimate în lei, au crescut cu 11,3 la sută (exprimate în euro, depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 6,9 la sută), iar depozitele în valută ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) exprimate în lei s-au majorat cu 13,9 la sută (creşterea exprimată în euro fiind de 9,4 la sută).

Împrumuturile în lei, în topul executărilor silite

Cei mai mulţi români ale căror bunuri sunt în executare silită în primele trei trimestre ale anului 2012 sunt cei care au mizat pe moneda naţională pentru creditare, potrivit datelor centralizate de site-ul executarisilite.com. „În primele trei trimestre ale anului 2012, conform statisticilor noastre, cei mai mulţi români ale căror bunuri sunt executate silit sunt aceia care au făcut credite în lei, pe locul doi fiind cei cu credite în euro şi de-abia pe locul trei cei cu credite în franci elveţieni”, a arătat Ştefan Neagu, fondator al site-ului executarisilite.com. În proporţie de peste 85%, creditele restante sunt credite angajate de persoane fizice, fiind credite ipotecare, luate în perioada 2006-2008, când preţurile bunurilor imobiliare erau în creştere tocmai din cauza cererii de pe piaţă.

Din această cauză, preţul de pornire al bunurilor ajunse acum în executare silită sunt de multe ori la valoarea evaluării din momentul acordării creditului. Cei care aşteaptă ca preţul bunurilor în executare silită să scadă trebuie să ia în considerare că totuşi creditorii au dat credit la valoarea bunului de acum 4-6 ani, bani pe care trebuie să îi recupereze.

În primele trei trimestre ale lui 2012, preţul mediu pe metru pătrat în cazul apartamentelor executate silit s-a situat în jurul valorii de 3.284 de lei la nivelul întregii ţării, ceea ce înseamnă puţin peste 700 de euro. Preţul mediu al caselor a fost de 3.920 de lei, iar cel al terenurilor a fost de 143 de lei. 

Cele mai citite

Zelenski se precipită: Ucraina are nevoie de “o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seara că Ucraina are nevoie de "o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament de la partenerii săi...

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o...

Estonia acuză Rusia că-i perturbă zboorurile prin interferența cu semnalele GPS

Finair a anunțat că a suspendat zborurile timp de o lună, potrivit radioromania.ro. Estonia acuză Rusia că prin interferența cu semnale GPS încalcă reglementările naționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă