16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăConcedieri în sectorul energetic, planul cincinal 2013-2018

Concedieri în sectorul energetic, planul cincinal 2013-2018

Guvernul începe un program de concedieri în 15 companii din energie, care se va derula din acest an până în 2018, salariaţii concediaţi urmând să beneficieze de plăţi compensatorii şi venit lunar de completare.

Un document obţinut de agenţia Mediafax, elaborat sub forma unui proiect de ordonanţă de urgenţă, arată că sistemul de protecţie socială care va fi acordat persoanelor ce urmează să fie disponibilizate prin concedieri colective începând cu acest an şi până în 2018, ca urmare a restructurării şi reorganizării unor companii de stat, a fost deja pregătit de Guvern şi urmează să fie introdus în perioada imediat următoare.

Documentul include o listă de 15 companii care au sau vor avea programe de restructurare sau reorganizare aprobate până în anul 2018. Pe listă au fost incluse Complexul Energetic Hunedoara, Societatea Naţională de Închidere Conservare Mine Valea Jiului, Compania Naţio­nală a Uraniului, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Naţională a Sării, Societatea Naţională a Huilei Petroşani, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin, Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, cu filialele sale, Cuprumin Abrud, Băiţa Ştei, cu filialele sale, Termoelectrica, Electrocentrale Grup, Electrocentrale Galaţi, Electrocentrale Bucureşti, Electrica, cu filialele sale, şi Transelectrica, de asemenea cu filialele sale. După cum se vede, sunt companii în principal din zona mineritului, care se confruntă cu pierderi sau cu profitabilitate scăzută, lipsesc „perlele coroanei“-Romgaz, Transgaz.

Justificarea? „Reorganizarea activităţii societatilor comerciale şi un preţ competitiv al energiei electrice şi termice, care presupune disponibilizarea unui număr de salariaţi“, se arată în document, fiind invocate totodată şi „angajamentele asumate de Guvern în faţa FMI“.

„Nu ştiu, nu am văzut“

„Eu nu am văzut documentul. Nu cunosc acest lucru şi o să-i întreb pe miniştri. Am văzut şi eu ştirea, este vorba până în 2018. Nu a fost prezentată în Guvern o asemenea strategie“, a declarat ieri, „la cald“, premierul Ponta.

Întrebat dacă este nevoie, totuşi, de un proces de restructurare în companiile de stat, premierul a arătat că un astfel de proces este necesar întotdeauna, inclusiv în administraţie.

„Ceea ce ştiu este că, în mod clar, şi companiile la care statul este în continuare acţionar trebuie încet-încet să intre într-o logică în care să nu creeze pierderi. Pe de altă parte, există şi companii care au fost şi vor rămâne subvenţionate, vorbim de metrou, compania Hunedoara şi altele care trebuie ajutate, nu pot fi lăsate aşa. Lucrurile astea se întâmplă în toată Europa, dar nu e vorba de nimic care să se întâmple mâine, poimâine“, a subliniat Ponta.

Ulterior, Ministerul Economiei a prezentat public proiectul de ordonanţă care prevede începerea unui program de concediere în companii de stat, eliminând SN Cărbunelui Ploieşti din lista prezentată iniţial de Mediafax.

Paliative

Persoanele concediate vor primi indemnizaţie de şomaj, venit lunar de completare şi plăţi compensatorii acordate în conformitate cu prevederile contractelor de muncă aplicabile la nivelul fiecărei societăţi. Venitul lunar de completare se stabileşte o dată cu indemnizaţia de şomaj, se plăteşte după expirarea acestuia, şi este egal cu diferenţa dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj.

Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de vechimea în muncă a persoanelor concediate, respectiv pe 12 luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 şi 10 ani, pe 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 şi 15 ani, pe 22 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 şi 25 de ani, şi pe 24 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă de peste 25 de ani. Pot beneficia de plăţi compensatorii numai persoanele care au încheiat contracte individuale de muncă pe durata nedeterminată cu cel puţin 36 luni înainte de data concedierii. 

Cele mai citite

Europa League: Leverkusen, aproape de finală. Remiză în meciul dintre Marseille și Atalanta

Noua campioană a Germaniei Bayer Leverkusen este cu un pas în finala Europa League, după ce a învins-o în deplasare pe AS Roma cu...

Europa League: Leverkusen, aproape de finală. Remiză în meciul dintre Marseille și Atalanta

Noua campioană a Germaniei Bayer Leverkusen este cu un pas în finala Europa League, după ce a învins-o în deplasare pe AS Roma cu...

Tragedie în Hunedoara! Un bărbat a murit după ce a fost împușcat accidental la o partidă de vânătoare

Un bărbat de 44 de ani a decedat după ce a fost împuşcat accidental în zona pieptului, în timpul unei partide de vânătoare desfăşurată...
Ultima oră
Pe aceeași temă