16.1 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăComisia Europeană va propune o taxă pe tranzacţiile cu acţiuni şi obligaţiuni

Comisia Europeană va propune o taxă pe tranzacţiile cu acţiuni şi obligaţiuni

Comisia Europeană (CE) va propune, posibil la începutul lui octombrie, o taxă pe tranzacţiile cu acţiuni şi obligaţiuni, iar în cazul în care Londra se va opune, planul va fi aplicat doar în zona euro, a declarat Algirdas Semeta, comisar pentru probleme de fiscalitate, citat de Reuters, potrivit Mediafax.

Propunerea de a introduce o taxă de 0,1%, criticată de Banca Centrală Europeană (BCE) şi alte părţi, care susţin că ar putea afecta tranzacţiile în ţările în care este aplicată, ar putea să se dovedească din acest motiv ineficientă.

Dacă oficialii UE vor găsi însă o formulă de aplicare care să nu sperie traderii, ar putea avea un rol esenţial în încercarea de a impozita băncile în urma crizei financiare mondiale.

Băncile au în prezent capacitatea să plătească bonusuri uriaşe, în pofida dificultăţilor, iar directorii generali primesc compensaţii uriaşe. Este clar că nimănui nu îi place să fie taxat, dar cred că este momentul potrivit“, a declarat Algirdas Semeta, comisar pentru probleme de fiscalitate.

El a precizat că o taxă de 0,01% va fi aplicată şi pe tranzacţiile cu instrumente derivate, dar nu este clar dacă pot fi incluse şi operaţiunile pe piaţa valutară.

Această taxă la nivelul UE ar putea aduce venituri anuale de peste 50 de miliarde de euro, dacă ar include şi tranzacţiile valutare, a declarat marţi Semeta pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Propunerea ar putea fi prezentată la începutul lui octombrie, a spus comisarul.

Semeta are sprijinul preşedintelui francez Nicolas Sarkozy şi al cancelarului german Angela Merkel, care s-au angajat luna trecută să sprijine introducerea unei astfel de taxe.

Popularitatea celor doi lideri a scăzut, iar această măsură i-ar putea ajuta să o recâştige.

Sondajele de opinie efectuate de CE au arătat că aproape două treimi dintre europeni susţin impozitarea tranzacţiilor financiare.

Numai într-un număr mic de ţări, între care Marea Britanie, majoritatea cetăţenilor sunt împotrivă.

“Taxele aplicate tranzacţiilor financiare reprezintă o idee interesantă, dar rămânem la poziţia că acestea ar trebui să fie aplicate în toate centrele financiare, pentru a evita transferarea operaţiunilor în alte regiuni”, a declarat un diplomat britanic.

Marea Britanie impune deja o taxă proprie pentru tranzacţiile cu acţiuni, iar opoziţia sa faţă de noul impozit este semnificativă, având în vedere că deţine cel mai mare centru financiar din regiune.

“Regimurile existente deja, precum taxa de timbru pe tranzacţiile cu acţiuni din Marea Britanie, arată că o taxă aplicată la nivelul UE sau al zonei euro este fezabilă şi va aduce venituri substanţiale”, a delcarat Sony Kapoor, fondatorul institutului de cercetări Re-Define.

El a adăugat că opoziţia britanică are mai mult de-a face cu erodarea unui relativ avantaj, întrucât Marea Britanie obţine astfel anual peste cinci miliarde de euro.

Semeta a spus că se lucrează la un sistem de taxare care să evite descurajarea tranzacţiilor.

De exemplu, o bancă germană care va efectua o tranzacţie la Londra, cu o bancă spaniolă, va genera venituri din această taxă numai în Spania şi Germania.

“Lucrăm la o definire a locului de aplicare a taxei care să reducă riscurile de transfer al operaţiunilor”, a precizat el.

Comisarul va merge vineri la Paris pentru a discuta problema cu Sarkozy, urmând ca propunerile să fie prezentate şi la reuniunea liderilor G20 din noiembrie, care va fi prezidată de Franţa.

Cele mai citite

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...

Motocoasele electrice: Soluția ideală pentru întreținerea grădinii tale

Motocoasele electrice și trimmerele sunt instrumente esențiale pentru întreținerea eficientă a grădinilor și a spațiilor verzi. Acestea sunt concepute pentru a oferi o soluție...

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă