13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCNADNR face în familie deszăpezirea A3

CNADNR face în familie deszăpezirea A3

Compania Naţională de Drumuri a intrat, din nou, în mijlocul unui conflict de interese, de data aceasta privind întreţinerea de iarnă pe autostrada Bucureşti-Ploieşti.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) se află din nou încă conflict de interese după ce a acceptat la licitaţia organizată pentru deszăpezirea A3 oferta firmei Teo Trans Consulting. Aceasta este deţinută majoritar de Adrian Mugurel Teodorescu, fratele fostului director de achiziţii al CNADNR, Răzvan Teodorescu. Acum, conflictul în faţa căruia compania de stat închide ochii este însă altul. Deoarece s-a ocupat până în prezent de marcaje rutiere şi nu de deszăpeziri, ofertantul Teo Trans a fost nevoit să apeleze la susţinerea unei alte firme cu experienţă în domeniu. Firma găsită este tocmai Plastidrum ce este deţinută în proporţie de 90% tot de el şi în care restul acţiunilor aparţin CNADNR.

În legislaţia de profil acest caz nu este tratat explicit drept conflict de interese. Preocuparea legiuitorilor noştri la capitolul conflict de interese a privit, cel puţin până acum, mai degrabă persoanele fizice şi nu pe cele juridice. OUG 34 2006, privind achiziţiile publice, afirmă că „autoritatea contractantă are obligaţia de a exclude din procedură orice ofertant care se află în următoarea situaţie: (…) terţul susţinător (adică Plastidrum –n.r.) are drept (…) asociaţi persoane care sunt soţ/soţie, rudă sau afin până la gradul al patrulea, inclusiv sau care se află în relaţii comerciale cu persoane ce deţin funcţii de decizie în cadrul autorităţii contractante (adică CNADNR – n.red)”. Nu este deci cazul de faţă. La licitaţia pentru deszăpezirea A3 autoritatea contractantă nu are probleme cu rudenia, ci cu faptul că este chiar acţionar al terţului susţinător.

Consultanţi: Un exemplu de fraudare a fondurilor publice

În pofida portiţei lăsate deschise de către legislaţia românească, avocaţi şi specialişti în proiecte europene vorbesc de astfel de situaţii ca fiind cazuri de conflicte de interese. George Pataki, manager de proiect, consultant, colaborator al mai multor instituţii, printre care şi Banca Mondială sau Fundaţia Soros, a inclus situaţia în care “beneficiarul (autoritatea contractantă) este acţionar/deţine acţiuni al contractorului/ subcontractorului/terţului susţinător”, într-un ghid al fraudării achiziţiilor publice, la capitolul “conflict de interese”. În cazul proiectelor europene pe programele sectoriale de competitivitate economică sau transporturi, autorităţile de management impun completarea unor declaraţii în care să se precizeze dacă autoritatea contractantă este acţionar al ofertantului, subcontractorului sau terţului susţinător.

CNADNR şi salvarea aparenţelor

În cazul licitaţiei menţionate, modul în care CNADNR a încercat să salveze aparenţele de corectitudine este hilar. Ionuţ Maşala, actualul director economic al CNADNR, se afla până anul trecut pe statele de plată ale Plastidrum în calitate de membru al CA. Acum comisia de licitaţie s-a arătat interesată dacă directorul economic mai deţine această funcţie (oricum, toată lumea din compania de stat ştia că nu mai este cazul), dar nu a suflat o vorbă despre faptul că CNADNR este acţionar la Plastidrum.

“Pentru a evita posibilul conflict de interese (…) comisia solicită domnului Ionuţ Maşala lămuriri cu privire la calitatea de membru în CA Plastidrum, aşa cum este menţionat în declaraţia de interese aferentă anului 2012”.

Rugat să explice situaţia, Aurel Bălăjel, şeful comisiei de licitaţie a refuzat să răspundă. El a explicat refuzul său prin faptul că procedura este în curs şi ne-a solicitat să ne adresăm în scris companiei. Adrian Mugurel Teodorescu acţionarul principal al Teo Trans Consulting şi al Plastidrum, nu a fost disponibil telefonic.

El a ajuns în atenţia opiniei publice anul trecut, după ce firma sa, Teo Trans Consulting, alături de Anduna Servimob au primit de la CNADNR un contract de 6 milioane de euro pentru marcaje rutiere, în condiţiile în care comisia de licitaţie reclama existenţa unui alt conflict de interese, anume calitatea sa de frate al directorului de achiziţii al CNADNR de la acel moment, anume Răzvan Teodorescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă