14.6 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCine vrea sa sperie turistii din Delta Dunarii

Cine vrea sa sperie turistii din Delta Dunarii

Preşedintele asociaţiei Delta Dunării Turism, Virgil Munteanu, a declarat, pentru Agerpres, că speră ca autorităţile să trateze cu responsabilitate subiectul gripei aviare şi să întreprindă toate acţiunile care sunt necesare fără a ”isteriza” însă populaţia, în condiţiile în care mai este o lună până la începerea sezonului turistic.

”S-a vorbit despre gripa aviară începând cu data de 7 octombrie 2005, iar anul următor a fost compromis în ceea ce priveşte turismul în Delta Dunării. Abia în 2007-2008 lucrurile au început să se mişte, după care a venit criza economică şi iar s-a prăbuşit turismul. Acum a venit din nou gripa aviară. Deci singurul lucru pe care noi îl cerem este ca autorităţile să dea dovadă de responsabilitate şi nu să încerce să iasă în evidenţă aşa cum s-a întâmplat în 2005”, a menţionat preşedintele Virgil Munteanu.

Preşedintele asociaţiei, care reprezintă 90% din societăţile private din Deltă, a amintit că pagubele estimate de turoperatori în 2006 au fost de 10 milioane de euro.
În acelaşi timp, preşedintele filialei teritoriale a Asociaţiei Naţionale pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), Silviu Gheorghe, a amintit că nicio persoană din România nu a murit din cauza gripei aviare din perioada 2005-2007.

”Cu siguranţă este ceva, dar nu la nivelul la care este prezentat acest subiect. În Grecia de exemplu, a fost difuzată ştirea despre gripa aviară doar de două ori, nu aşa cum se întâmplă în România. Iar asta pentru că autorităţile de acolo sunt conştiente de impactul pe care îl poate avea un astfel de subiect asupra activităţii turistice. Păsări moarte au fost tot timpul în Delta Dunării şi în fiecare primăvară, iar cauzele au fost diverse. Mie mi se pare ciudat că acum se vorbeşte despre gripă aviară, cu o lună înainte de începerea sezonului turistic”, a menţionat preşedintele filialei tulcene a ANTREC, Silviu Gheorghe.

Liderul asociaţiei care reprezintă circa 60 de pensiuni omologate sau în curs de omologare a amintit că în 2006, peste 90% din grupurile de turişti care urmau să vină în deltă şi-au reziliat contractele după ce s-a confirmat prezenţa gripei aviare în judeţ.

La sfârşitul săptămânii trecute, patru păsări domestice din două gospodării particulare din satul Letea au murit, proprietarii acestora anunţând medicul veterinar din oraşul Sulina. Acesta a prelevat probe de la păsările domestice, în urma analizelor efectuate în Laboratorul Sanitar-Veterinar din Tulcea semnalându-se prezenţa virusului H5N1. Analizele au fost reconfirmate luni de laboratorul de specialitate din Bucureşti, autorităţile tulcene demarând punerea în practică a procedurilor prevăzute în planul antiepizootic.

Toate păsările domestice din cele două gospodării particulare au fost sacrificate, medicii veterinari începând dezinfecţia gospodăriilor şi monitorizând starea de sănătate a populaţiilor de păsări domestice din localităţile Letea, Cardon, Sfiştofca şi CA Rosetti, care se află la o distanţă de până la 10 kilometri de focarul de gripă aviară. În acelaşi timp, autorităţile locale au instalat covoare dezinfectante la toate instituţiile publice şi societăţile private din comună, Autoritatea de Sănătate Publică monitorizând starea de sănătate a celor şase persoane din cele două gospodării.

Satul Letea din comuna CA Rosetti numără circa 200 de persoane, principala lor activitate fiind pescuitul şi turismul. Localitatea se află în apropiere de Rezervaţia Pădurea Letea, prima rezervaţie înfiinţată în Delta Dunării. Rezervaţia este caracterizată prin abundenţa plantelor agăţătoare care se încolăcesc pe arbori, dând aspectul unei păduri tropicale, speciile rare de plante, animale şi insecte constituind un punct de atracţie în plus pentru turiştii care ajung în această zonă. Pădurea Letea şi pădurea Caraorman sunt singurele păduri de nisip din România în care se găsesc liane ale căror lungimi pot ajunge şi la 25 de metri.

Cele mai citite

Sărăcie declarată, dar, în Securitate, cu Gușă plină

Ilustrație: Marian Avramescu În super anul electoral în curs, postul de telejustiție Realitatea începe să aibă un considerabil Plus de Gușă. Realitatea pe Păcur(ă)aru a...

Tornadele au devastat statul Texas din SUA. Sute de mii de oameni au rămas fără energie electrică

Rafalele de vânt au atins puterea uraganului, iar în unele zone au fost însoţite de grindină de mărimea unei mingi de golf, conform actualitate.org. Vremea...

Sărăcie declarată, dar, în Securitate, cu Gușă plină

Ilustrație: Marian Avramescu În super anul electoral în curs, postul de telejustiție Realitatea începe să aibă un considerabil Plus de Gușă. Realitatea pe Păcur(ă)aru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă