18.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCine a cumpărat terenuri în 2010?

Cine a cumpărat terenuri în 2010?

Trendul descendent al terenurilor a continuat şi în 2010, dar într-un un ritm mai ponderat. Astfel, anul trecut, în Capitală, preţurile au înregistrat o scădere de 15-30% faţă de 2009. Din păcate, scăderea nu se opreşte aici. Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară Colliers International, în 2011 preţurile finale vor înregistra scăderi de până la 20% din cele solicitate.

Anul trecut s-a observat o scădere a preţurilor mai accentuată în oraşele din ţară, cu excepţia acelora în care există doi-trei proprietari dominanţi ce controlează o mare parte din oferta de calitate şi nu sunt forţaţi să vândă.

„Piaţa de terenuri va rămâne o piaţă a cumpărătorilor, în care tranzacţiile se vor încheia doar la preţuri competitive. Este foarte important ca proprietarii să rămână flexibili, atât în materie de preţuri, cât şi în diferitele structuri pe care le pot «îmbrăca» tranzacţiile. Nu estimăm scăderi mari de preţuri în viitor, ci doar ajustări minore ale preţurilor în limita marjelor negocierii, şi anume 15-20% din preţul cerut”, a declarat Mihai Bogza, directorul departamentului de terenuri din cadrul companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.

Oferta de terenuri a devenit extrem de bogată în ultimii doi ani; criza i-a strâns pe mulţi cu uşa şi i-a determinat să vândă. Totodată, în schemă au intrat şi băncile, care au început executarea activelor neperformante.

O altă sursă importantă de terenuri noi au reprezentat-o amplasamentele fabricilor închise în această perioadă. Unele dintre aceste terenuri cu suprafeţe între 2,5 – 5 ha, se află în zone centrale şi au o deschidere mare, ceea ce a atras interesul retailerilor, iar tranzacţiile nu au întârziat să apară, potrivit analiştilor Colliers International România.

Cele mai multe cereri au venit din partea utilizatorilor finali, şi nu a speculanţilor, iar cei mai activi cumpărători au fost operatorii de retail de tip big box, care s-au orientat şi spre alte oraşe mari, nu doar spre Capitală, în special cele cu peste 50.000 de locuitori, potrivit Colliers. Cele mai multe tranzacţii au fost încheiate în 2010 de Cora, Kaufland, Lidl, Penny Market şi Dedeman.

„Dezvoltatorii tradiţionali de clădiri de birouri au redevenit activi, aceştia estimând livrarea cu succes a proiectelor peste doi-trei ani, când cererea pe piaţa închirierilor va reveni la un ritm susţinut, iar oferta va fi limitată din cauza livrărilor puţine din ultima perioadă”, adaugă specialiştii Colliers. Conform Colliers, cea mai importantă tranzacţie în 2010 a fost la Craiova, Auchan Group împreună cu doi manageri ai BelRom Group cumpărând un teren de 12 ha din proprietatea Fabricii Electroputere cu 30 milioane de euro.

A doua tranzacţie ca mărime a suprafeţei de teren, dar de fapt cu cea mai mare valoare, a fost realizată de Interprime properties, fondul de investiţii IKEA, care a cumpărat 5,1 ha de teren la Bucureşti de la fabrica Timpuri Noi cu suma de 34,6 mil euro (TVA inclusă). În fine, a treia tranzacţie ca volum a fost realizată de Cora, care a achiziţionat 4 ha de teren la Braşov, de la Fabrica Hidromecanica, cu 13 milioane euro.

 

Cele mai citite

Problemele pentru celebrii chefi bucătari nu se opresc. Antena 1 dă PRO TV în judecată

Scandalul dintre Antena 1 și cei trei chefi, Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu, a escaladat, implicând acum și postul de televiziune Pro...

AUDIO. Dan Podaru propune construirea de campusuri pentru preșcolari și elevi în sectorul 1

Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la funcția de primar al sectorului 1, Dan Podaru, propune construirea unor campusuri cu grădinițe, școli, afterschool-uri și spații...

VIDEO. Furtuna din Texas a mai mulți morți

Furtunile a mai multe persoane și au lăsat fără curent electric aproape un milion de locuințe și întreprinderi din sud-estul Texasului, scrie BBC. „Avem o...
Ultima oră
Pe aceeași temă