17.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăChina avertizează Europa: „Ţările trebuie să-şi facă ordine în primul rând la...

China avertizează Europa: „Ţările trebuie să-şi facă ordine în primul rând la ele acasă”

China şi-a exprimat îngrijorarea privind amplificarea crizei datoriilor din zona euro şi s-a alăturat Statelor Unite în apelul făcut către liderii europeni de a acţiona în mod decisiv pentru a înceta să mai afecteze economia mondială, relatează The Telegraph.

„Ţările trebuie să-şi facă ordine în primul rând la ele acasă”, a declarat miercuri primul ministru chinez Wen Jiabao la Forumul Economic Mondial în oraşul chinez Dalian.

El a declarat că Beijingul doreşte să-i ajute pe cei mai mari parteneri economici să iasă din criză, însă i-a avertizat pe europeni că sunt datori să facă tot posibilul pentru a împiedica extinderea crizei.

Declaraţiile lui Wen Jiabao vin după cele ale preşedintelui american Barack Obama, care a criticat zona euro pentru imposibilitatea de a stopa criza datoriilor suverane şi care a subliniat necesitatea adoptării unor politici fiscale coordonate şi eficiente.

Primul ministru chinez a declarat că statele dezvoltate trebuie să-şi reducă deficitele, să creeze noi locuri de muncă şi să nu se bazeze pe China pentru a salva economia mondială.

Îngrijorarările de pe piaţa asiatică au crescut foarte mult în urma retrogradării băncilor franceze Societe Generale şi Credit Agricole, care se vor confrunta cu presiuni financiare din ce în ce mai mari. Experţii au avertizat că băncile franceze, ale căror acţiuni s-au prăbuşit în ultimele luni, vor avea nevoie de peste 20 de miliarde de euro în următoarele zile.

Pieţele europene sunt profund afectate de teama intrării în incapacitate de plată a Greciei şi Italiei şi de criza bancară franceză. Angela Merkel a declarat că ar fi o mişcare greşită din partea Greciei să părăsească zona euro, deoarece asta ar duce rapid la un efect de domino. De asemenea, cancelarul german se va întâlni miercuri cu preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy şi cu primul ministru al Greciei pentru a discuta despre problemele economice ale acesteia.

Cele mai citite

SMIS, stăpâna consultanței mascate în învățământ! Scrie proiecte gratuite și vinde logouri supravaluate

Afacerile și profitul companiei Structural Management Innovative System SRL au explodat în 2023 după ce a pus mâna pe zeci de contracte de...

Planul de pace al Chinei

Din multe rațiuni, Planul de pace al Chinei (2023) este referință internațională astăzi, prin natura lucrurilor și prin el însuși. În primul rând, situația obiectivă...

Permise de conducere „originale”, vândute pe rețelele de socializare. Trei indivizi au fost reținuți

Trei bărbaţi care promiteau doritorilor de pe reţelele de socializare permise de conducere „originale”, contra unor sume de bani cuprinse între 600 şi 1.200...
Ultima oră
Pe aceeași temă