16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCât mai stau băncile străine în România

Cât mai stau băncile străine în România

Tendinţa de concentrare pe pieţele autohtone şi „retragerea grăbită” a unor bănci europene din Europa de Est ar putea provoca o criză a creditelor în regiune, susţin analiştii de la Wall Street Journal.

După ce în perioada de creştere economică explozivă dinaintea crizei zeci de bănci din zona euro s-au înghesuit să acapareze pieţele est-europene, în prezent criza bancară apărută în Europa de Vest ca urmare a crizei datoriilor de stat a inversat această tendinţă. Potrivit unei analize Wall Street Journal (WSJ), băncile europene au început să se retragă din Europa de Est şi pun în pericol creditarea. „Asta înseamnă, în cel mai bun caz, că creşterea creditelor în Europa de Est va rămâne la niveluri foarte slabe. Însă cred că există un risc considerabil, subapreciat, al unei noi crize a creditelor”, comentează Neil Shearing, economist-şef pentru pieţe emergente la Capital Economics Londra.

Şapte bănci caută investitori

Cel puţin şapte bănci europene caută investitori dispuşi să le cumpere operaţiunile din Polonia şi Turcia pentru a obţine lichidităţile de care au nevoie pentru a face faţă situaţiei din Europa de Vest, menţionează WSJ. De asemenea, două dintre cele mai mari bănci europene, Commerzbank (Germania) şi UniCredit (Italia) intenţionează să reducă creditarea în unele ţări est-europene care reprezentau înainte pieţe prioritare pentru cele două grupuri. Autori­tăţile europene au cerut celor două bănci ca până în iunie să-şi consolideze capitalul cu câteva miliarde euro fiecare. Referitor la eventualele riscuri ale creditării pentru România, preşedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Ţiriac Bank, Dan Pascariu, consideră că nu există elemente care să confirme o astfel de situaţie. „Nu am nici un motiv să cred că o astfel de ştire se confirmă”, ne-a declarat Dan Pascariu. La sfârşitul lunii noiembrie, banca centrală a Austriei a anunţat că le va cere băncilor UniCredit Bank Austria, Erste Group şi Raiffeisen Bank International să acorde credite noi în regiune numai în măsura în care subsidiarele lor mobilizează finanţări locale sau de la instituţii financiare interna­ţionale. Limitarea împrumuturilor acordate către subsidiarele din Europa Centrală şi de Est avea ca scop protejarea activelor proprii şi păstrarea ratingului AAA de către Austria.

De asemenea, luni, Moody’s a atenţionat că sistemul bancar din România riscă să fie grav afectat de criza datoriilor de stat din zona euro şi de criza de finanţare prin care trec băncile europene.

„Riscul există, însă plecarea unei bănci nu se face de pe o zi pe alta, poate dura chiar şi ani.  Este însă aproape sigur că băncile străine nu vor mai aduce capital şi vor apărea probleme legate de creditare şi de finanţare a deficitului bugetului de stat”, a declarat analistul economic Aurelian Dochia. 

Cele mai citite

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Elisabeta Lipă: “Generaţia de Aur înseamnă pentru mine un model”

Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat vineri, la stadionul Arcul de Triumf, că Generația de Aur a fotbalului românesc ar trebui...

Spitalul “Foişor”, actualizare cu privire la starea de sănătate a lui Florin Piersic

Actorul Florin Piersic a fost reevaluat cardiologic vineri, starea sa generală fiind stabilă, fără modificări semnificative faţă de zilele anterioare, au informat reprezentanţii Spitalului...
Ultima oră
Pe aceeași temă