11.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBursele din ţările emergente, la cel mai scăzut nivel din ultimii şase...

Bursele din ţările emergente, la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani

Bursele de pe pieţele emergente au ajuns, luni, la cel mai redus nivel din ultimii şase ani, iar monedele au înregistrat o nouă depreciere, pentru a şaptea zi consecutiv, informează Bloomberg şi Reuters, citate de Agerpres.

Astfel, investitorii renunţat la activele mai riscante, din cauza temerilor care vizeză perspectivele de creştere ale Chinei. Cele mai semnificative deprecieri s-au înregistrat în rândul monedelor din Africa de Sud, Rusia, Malayezia și Coreea de Sud.

Toate cele zece grupuri industriale incluse în indicele MSCI Emerging Markets înregistrau scăderi luni. Luni dimineață, indicele MSCI Emerging Markets înregistra un recul de 2,1%, la 724,38 puncte, aproape de cel mai scăzut nivel din iulie 2009. Acțiunile China Life Insurance Co și Industrial & Commercial Bank of China Ltd. au scăzut cu 5,1% și, respectiv, 3%, în timp ce titlurile Cnooc Ltd și Hon Hai Precision înregistrau un declin de 4,2% și, respectiv, 3,3%.

Indicele Shanghai Composite Index al Bursei din Shanghai a închis ședința de luni în scădere cu 5,33%, la 3.016,70 puncte, în urma deprecierii monedei chineze și a temerilor privind perspectivele de creștere ale celei de-a doua economii mondiale. Și bursele din Coreea de Sud, Thailanda, Taiwan, Indonezia, Malayezia, Filipine, Hong Kong înregistrau luni scăderi semnificative.

Temerile privind evoluția economiei ruse în acest an au provocat un declin de aproape 3% al indicelui Micex din Rusia, aproape de cel mai scăzut nivel din octombrie 2015. Titlurile celui mai mare grup bancar rus, Sberbank, și ale companiei energetice Gazprom înregistrau un declin de 3% și, respectiv, 2,8%.

Datele publicate în acest weekend arată că prețurile producției industriale în China au scăzut pentru a 46-a lună consecutiv, alimentând speculațiile privind extinderii încetinirii creșterii economice.

‘Datele dezamăgitoare din China au creat și mai multe incertitudini și au sporit aversiunea față de risc pe piețele bursiere și valutare din statele emergente. De asemenea, cei mai mulți investitori au dubii că piețele financiare chineze se vor stabiliza curând. Ținând cont de volatilitatea piețelor financiare, cel mai bine este să rămâi pe margine și să-ți păstrezi lichiditățile’, a afirmat analistul Jonathan Ravelas, de la BDO Unibank Inc. în Manila.

Un indice privind ratele de schimb ale monedelor statelor emergente a ajuns luni la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, în timp ce wonul sud-coreean a atins cel mai redus nivel din iulie 2010.

Cele mai citite
00:01:33

Creștere alarmantă a persecuțiilor în Venezuela în contextul Alegerilor Prezidențiale, avertizează ONG-uri și Experți ONU

Un grup pentru drepturile omului și experți ai ONU au denunțat marți o "creștere alarmantă a disparițiilor forțate" în Venezuela înaintea votului prezidențial din...

ONU încearcă să împiedice “o tragedie fără margini” în oraşul Rafah

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă Martin Griffiths a avertizat marţi, într-o declaraţie, că o operaţiune la sol a armatei israeliene în oraşul...

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...
Ultima oră
Pe aceeași temă