29 C
București
marți, 10 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBombele ecologice din jurul Bucureştiului: Şindriliţa şi Ulmeni

Bombele ecologice din jurul Bucureştiului: Şindriliţa şi Ulmeni

Resturile menajere ale sectorului 2 sunt colectate de firma Supercom a fostului senator PSD, Ilie Ciuclea, care s-a făcut stăpân pe domeniul de salubrizare din anul 1999.

Deşi Înalta Curte de Casaţie şi de Justiţie a dispus că trebuie organizate licitaţii publice pentru adjudecarea câştigătorului legal în sectorul 2 pentru serviciul public de salubrizare, aceasta s-a tot amânat de către primarul actual, Mihai Toader.

Activiştii de mediu au urmărit mai multe maşini şi utilaje ale Supercom. Astfel, jurnaliştilor de investigaţie li s-au prezentat probe că resturile menajere nu sunt duse la groapa de gunoi Glina, ci sunt livrate nelegal atât societății Tekko, cu punct de lucru la Şindriliţa, cât și la societatea Utiltrailer din sat Ulmeni, com. Ulmeni, jud. Călărași.

Conform rapoartelor organizaţiilor de mediu, aceste firme nu ar avea autorizaţii de prelucrare a deşeurilor, în conformitate cu legislaţia românească.

Mai mulţi locuitori din zonă s-au plâns de mirosuri pestinenţiale şi de teama ca animalele să nu transporte boli.

Garda de mediu în acţiune

Cazul a ajuns în atenția Gărzii de Mediu, relevă o serie de documente.

În urma repetatelor sesizări de încălcare a protocoalelor de apărare a mediului înconjurător, reporterii de investigaţie ai Q Magazine au descoperit un caz flagrant de încălcare a legii în domeniul transportului și gestionării deșeurilor.

Mașinile firmei SUPERCOM, care deține contractul de ridicare a gunoiului în sectorul 2 al Bucureștiului, transportă ilicit tone întregi de deșeuri atât înspre instalațiile improvizate din satul Sindrilița, comuna Găneasa, din județul Ilfov, cât și în satul Ulmeni, comuna Ulmeni, şos Olteniţei nr. 41. Mare parte din acestea ajung pe câmpurile din jurul celor două localități.

Firme neautorizate în prelucrarea deşeurilor

Activiştii de mediu susţin că actuala conducere a SUPERCOM este bănuită că a  decis să se folosească de două contracte fictive cu societatea Tekko Logistic Industry S.R.L, cu sediul în Șindrilița, com. Găneasa, jud. Ilfov, deținătoarea unui punct de lucru pe câmpurile din satul Șindrilița, comuna Găneasa, respectiv societatea Utiltrailer S.R.L., cu sediul în jud. Călărași, com. Ulmeni, sat Ulmeni, șos. Olteniței nr. 41, care deține un punct de lucru în sat Ulmeni, com. Ulmeni, jud. Călărași. 

Conform unor declarații obținute de reporterii de investigaţie, şoferii SUPERCOM au recunoscut atât schimbarea destinației și transportul ilicit al unei părți din deșeurile menajere colectate de pe raza sectorului 2, cât și transportul neautorizat al acestora de la un punct de stocare ilegal al deșeurilor din str. Gherghiței nr. 23C, București, la punctul de lucru din Șindrilița al societății Tekko, cât și la societatea Utiltrailer din sat Ulmeni, com. Ulmeni, jud. Călărași.

Din informaţiile publice, cele două firme care preiau deşeurile menajere nu au instalaţii pentru prelucrarea levigatului, acea zeamă scursă după intrarea în putrefacţie a materialelor degradabile.  

Se poate infesta Dunărea şi pânzele freatice

Conform specialiştilor, levigatul este format din diferiţi compuşi organici şi anorganici care pot fi dizolvaţi sau suspendaţi. Dacă nu este captat şi tratat în mod corespunzător, levigatul reprezintă un poluant destul de periculos pentru mediul geologic pe care este amplasat depozitul, pentru pământul local şi pentru apa de suprafaţă.

Pânza freatică din zonă poate fi infestată cu microbi patogeni. Ulmeni se află la câţiva kilometri de fluviul Dunărea, fiind într-o zonă indundabilă. 

Între cele două puncte de transfer nu există capacități de tratare a deșeurilor sau instalații specifice de epurare a levigatului la capacitatea necesară tratării acestor cantități mari.

Destinația finală a acestora sunt, de fapt, câmpurile din împrejurimile satului Șindrilița, comuna Găneasa şi din împrejurimile satului Ulmeni, zona apropiată de Dunăre.

Conform unor sesizări remise presei, acestea sunt camioanele care transportă deșeurile: 

CL 21 AAV – Remorca IL 80 VLA; GR 06 BIO – Remorca CL 39 AAV; GR 22 BIO – Remorca CL 32 AAV; CL 41 AAV – Remorca IL 78 VLA; CL 25 AAV – Remorca CL 33 AAV; CL 45 AAV; CL 46 AAV. 

În baza HG 1061/2008 privind transportul deșeurilor pe teritoriul României, acestea ar trebui să aibă autorizaţii de la mediu. Reporterilor li s-au pus la dispoziţie o serie de documente, dar din autorizaţiile de mediu reînnoite nu reiese că au dreptul să primească şi să transporte deșeurile municipale menajere, aparținând UAT București, sector 2 în lipsa unui contract de delegare aferent obținut printr-o licitație publică.

Conform legii, lipsa acestui contract. A.P.M Călărași nu avea niciun temei legal pentru emiterea autorizației de mediu solicitată de Utiltrailer S.R.L.

Acuzaţii de atentat la sănătatea publică

Organizațiile de mediu și reprezentanții societății civile au reacționat dur, aceștia acuzând compania SUPERCOM de atentat la sănătatea publică a cetățenilor, de fraudarea raportărilor privind transportul deșeurilor, dar și de fraude în sectorul fiscalității și a plăților către Agenția Fondului de Mediu.

Responsabilitatea pentru acest caz grav de transport ilicit de deșeuri revine și Primăriei sectorului 2, care avea obligația să le gestioneze în conformitate cu legea și să urmărească dacă firma căreia i-a încredințat colectarea respectă prevederile legale și clauzele contractuale.

Susceptibili de fraudare
Societățile Utiltrailer și Tekko în conformitate cu legea fiscală cât și cu OUG 74/2018 privind taxa pe economia circulară au atât obligația plății taxelor privind TVA cât și plata celor 30 lei pe fiecare tonă de deșeu primită de la Supercom către fondul de mediu. Agenţia Fondului de Mediu trebuie să colecteze aceste sume.

Pentru a evita plata acestor taxe, cele trei societăți au decis ca o parte din deșeurile provenite de la populația din sectorul 2 al Capitalei să fie aruncate și îngropate pe câmpurile din jurul satului Sindrilița, în apropierea punctului de lucru al societății Tekko, și pe terenurile mlăștinoase din apropierea Dunării, în vecinătatea punctului de lucru al Utiltrailer din comuna Ulmeni,  Judetul Călărași, spun jurnaliştii de investigaţie.

Cea mai mare licitaţie publică din România

Instanța supremă, I.C.C.J obliga Primăria Sectorului 2 să organizeze licitație pentru servicii de salubritate. Deși aceasta va avea loc în perioada următoare, conform declarațiilor lui Mihai Toader pentru Hotnews care a precizat că termenul de depunere a ofertelor este până pe 10 decembrie, din licitație a fost scos serviciul care vizează deșeurile în amestec provenite de la populație.

Valoarea licitației este de 1.155.235.976, fiind cea mai mare din istoria serviciilor publice organizată în România.

Primăria sectorului 2 nu a mai organizat din 1999 o licitație privind atribuirea serviciilor publice de salubrizare dar a prelungit de câteva ori contractul cu Supercom.

Deșeurile în amestec, provenite de la populație, care au cea mai mare pondere în cadrul serviciului de salubrizare au fost rezervate pentru Supercom în vederea atribuirii printr-un contract separat fără licitație publică, contrar tuturor prevederilor legale.

Primarul Mihai Toader a introdus pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din 27 septembrie încheierea unui protocol cu societatea Supercom prin care se dau acesteia, pentru o perioadă de 20 ani, toate deșeurile provenite de pe raza sectorului 2 al capitalei fără licitație publică!

Primăria sectorului 2 insistă să devină “penală”

Practic primarul sectorului 2 mimează respectarea hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție care impune organizarea unei licitații privind serviciile publice de salubrizare. Acesta organizează o procedură din care sunt excluse tocmai deșeurile de la populație ce reprezintă cea mai mare proporție a serviciului, urmând a fi plasate fără licitație, printr-o simplă hotărâre de Consiliu Local, către Supercom.

Din datele culese de avertizorii de integritate reiese că primarul Mihai Toader şi echipa sa executivă încearcă să menţină, prin tertipuri administrative, contractul de colectare a gunoiului menajer al sectorului 2, tot cu aceeaşi firmă care a lucrat ani de zile netransparent. În condiţiile în care I.C.C.J a dispus organizarea unei licitaţii publice pentru serviciile de salubritate ale acestui sector important al Bucureştiului şi a legii achiziţiilor publice este ilegală splituirea unor contracte pe acelaşi domeniu de activitate.

Mihai Toader nu a răspuns întrebărilor jurnaliştilor.

 

 

Cele mai citite

Nicușor Dan anunță că va schimba gazonul pe Arena Națională

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că pe Arena Națională va fi instalat un gazon hibrid nou, un gazon natural premium ranforsat cu fibre...

Odegaard poate lipsi în derby-ul cu Tottenham! Norvegianul s-a accidentat grav la națională

Martin Ødegaard, mijlocașul de bază al lui Arsenal, a suferit o accidentare în timpul meciului Norvegiei cu Austria, iar disponibilitatea sa pentru derby-ul nord-londonez...

Ianis Hagi, lăudat de presa britanică după performanța din meciul cu Lituania

Ianis Hagi a scos penalty-ul prin care România a reintrat în avantaj. Ianis Hagi a avut un impact major în victoria României împotriva Lituaniei, scor...
Ultima oră
Pe aceeași temă