22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBogza: Fuziunea avea un sens strategic; Bancpost s-a consolidat pentru a preveni...

Bogza: Fuziunea avea un sens strategic; Bancpost s-a consolidat pentru a preveni presiuni din Grecia

Fuziunea dintre grupurile elene EFG şi Alpha avea un sens strategic, dar în România băncile şi-au urmat activitatea şi strategiile curente, iar Banpost a încheiat anul 2011 cu indicatori de solvabilitate şi lichiditate peste medie, a declarat pentru Mediafax preşedintele Bancpost, Mihai Bogza.

“Până în momentul de faţă, în România integrarea nu începuse şi nici nu putea să înceapă până nu se finaliza fuziunea din Grecia. Din punct de vedere operaţional, Bancpost nu este afectată şi continuă activitatea ca până în present. Percepţia în cadrul grupului nostru a fost, evident, că fuziunea are sens din punct de vedere strategic, dar până acum cele două bănci au funcţionat separat şi nu există niciun impediment ca sa funcţionize aşa în continuare”, a spus Bogza.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bancpost a adăugat că în România insitituţia a încheiat anul cu o capitalizare superioară mediei pe sistem şi un raport între depozite şi credite de asemenea superior mediei bancare.

“Am încercat, avâd în vedere turbulenţele din Grecia, să menţinem indicatorii de solvabilitate şi lichiditate astfel încât orice evoluţie nefavorabilă de pe piaţa băncii-mamă să nu ne afecteze”, a completat Mihai Bogza.

Boardul Alpha Bank a anunţat, miercuri, că a va cere acţionarilor să anuleze fuziunea cu EFG Eurobank din cauza impactului restructurării datoriilor Greciei asupra băncilor.

Bogza a punctat că la acest moment, când ştirea a fost receptată de investitori, acţiunile EFG au urcat cu 5%, iar o evoluţie similară se observă şi în cazul titlurilor Alpha, ceea ce înseamnă că piaţa a reacţionat pozitiv.

Acţionarii celor două bănci au aprobat în noiembrie fuziunea, în urma căreia ar fi fost creată cea mai mare bancă elenă, bine poziţionată pentru a face faţă crizei datoriilor de stat, care a cauzat retrageri de depozite şi creşterea creditelor neperformante.

Cele mai citite

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...
Ultima oră
Pe aceeași temă