16.3 C
București
vineri, 31 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBCR: Productia de cereale ar putea scadea cu 25-30% in acest an

BCR: Productia de cereale ar putea scadea cu 25-30% in acest an

Agricultura va avea o contributie usor negativa la formarea Produsului Intern Brut al tarii in acest an, iar pe termen lung ar putea sprijini cresterea economica, in masura in care poate acoperi in totalitate consumul intern, arata un studiu al Bancii Comerciale Romane (BCR). Analistii BCR anticipeaza ca productia de cereale, cu exceptia porumbului, ar putea scadea in 2009 cu 25-30% comparativ cu anul precedent, in principal din cauza diminuarii cu 32% a recoltei de grau.
"Estimarile oficiale situeaza productia de grau in jurul valorii de 5,3 milioane tone in 2009, in timp ce consumul intern este de circa 3 milioane tone anual. In aceste conditii, nu ar trebui sa se manifeste presiuni asupra cresterii pretului la paine, insa acest lucru depinde intr-o masura destul de mare de calitatea graului, care va putea fi evaluata abia la finele lunii septembrie", au declarat reprezentantii BCR.

Cu toate acestea, o posibila depreciere a cursului de schimb in unele perioade ar putea crea presiuni suplimentare asupra preturilor, inclusiv asupra volumului de vanzari, a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
"Leul s-a depreciat de la inceputul anului, insa preturile au scazut din cauza reducerii vanzarilor. Cererea, chiar daca relativ inelastica, a fost usor moderata. Chiar daca importam in continuare bunuri agricole, ma astept ca preturile la alimente sa sustina tendinta dezinflationista. In plus, vad un curs de schimb relativ stabil, cel putin pana la finele anului", a explicat Anghel.

Pe de alta parte, acesta a evidentiat necesitatea infiintarii unor forme asociative in agricultura si elaborarea unui sistem fiscal care sa incurajeze comasarea terenurilor agricole, principalele probleme ale agriculturii romanesti fiind fragmentarea suprafetelor agricole si diminuarea suprafetelor cultivate. "Nu s-au facut pasi in sensul comasarii terenurilor agricole. Statul trebuie sa gaseasca solutii, putem vorbi inclusiv despre un sistem de impozitare care sa incurajeze comasarea, avand in vedere ca Romania este la jumatatea randamentului din zona euro in agricultura", precizeaza economistul-sef al BCR. In opinia acestuia, agricultura nu poate anihila integral efectele crizei, dar ar putea reduce dependenta fata de zona euro.

Cele mai citite

Dacă nu a mers cu Sistemul Patriot, Iohannis poate încerca la Biden cu patrioți Fierbinți

Ilustrație: Marian Avramescu Sistemul Patriot din România nu pare să ia direcția Ucrainei, dar, chiar și în situația aceasta, tot președintele Klaus Werner Iohannis...

Dacă nu a mers cu Sistemul Patriot, Iohannis poate încerca la Biden cu patrioți Fierbinți

Ilustrație: Marian Avramescu Sistemul Patriot din România nu pare să ia direcția Ucrainei, dar, chiar și în situația aceasta, tot președintele Klaus Werner Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă