14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBCE nu va modifica dobânda cheie înainte de sfârşitul anului 2011

BCE nu va modifica dobânda cheie înainte de sfârşitul anului 2011

Banca Centrală Europeană (BCE) nu va modifica dobânda de politică monetară înainte de sfârşitul anului 2011, va menţine estimările referitoare la inflaţie, dar va revizui în sens pozitiv previziunile privind creşterea economică din 2010, potrivit analiştilor intervievaţi de Reuters, informează Mediafax.

Niciunul din cei 78 de analişti participanţi la sondajul efectuat de Reuters în această săptămână nu se aşteaptă ca BCE să modifice dobânda cheie, în prezent de 1%, la şedinţa de politică monetară din 2 septembrie.

Media estimărilor analiştilor sugerează că prima majorare a dobânzii, la 1,25%, ar putea avea loc abia la sfârşitul anului 2011. Temerile legate de riscul încetinirii creşterii economice din Europa se menţin, în pofida evoluţiei pozitive din Germania.

În urmă cu două săptămâni, analiştii anticipau că dobânda cheie ar putea fi modificată în trimestrul al treilea al anului viitor. “Factorii adverşi la adresa dezvoltării şi perspectiva unei inflaţii extrem de scăzute sugerează că rata de refinanţare va fi menţinută la 1% o perioadă îndelungată”, a declarat Ken Wattret, analist la BNP Paribas.

Economia zonei euro a avansat cu 1% în trimestrul al doilea, cel mai rapid ritm din ultimii trei ani şi peste creşterea din SUA. Estimările indică însă încetinirea dezvoltării în trimestrele următoare.

Unii indicatori arată divergenţa tot mai mare, îngrijorătoare, a ritmului redresării în interiorul zonei euro, cu creşteri solide în Germania şi Franţa şi evoluţii şterse în Spania şi Italia.

“Contrastul între creşterea solidă din nordul Europei şi dezastrul din sud va provoca BCE o reală problemă în 2011”, consideră Azad Zangana, analist la compania de administrare a investiţiilor Schroders.

Majoritatea analiştilor cred că BCE va menţine estimarea privind inflaţia din acest an şi 2011 la 1,4%-1,6%, respectiv 1%-2,2%. În privinţa creşterii economice din acest an, analiştii consideră aproape în unanimitate că BCE va majora prognoza de 0,7%-1,3%.

Părerile sunt însă împărţite în cazul anului 2011. Astfel, 20 de analişti se aşteaptă ca banca să majoreze estimarea de 0,2%-2,2%, în timp ce alţi 22 spus că BCE nu va face modificări. Un alt sondaj Reuters efectuat în această lună în rândul analiştilor indica o creştere economică de 1,2% în acest an şi 1,4% în 2011.

Cele mai citite

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă