19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBăsescu: Nu a fost rău că am privatizat, a fost rău că...

Băsescu: Nu a fost rău că am privatizat, a fost rău că nu am construit niciun km de autostradă

“Poate 100 de miliarde pentru a sprijini băncile în procesul de capitalizare nu sunt suficienţi, dar trebuie să începem de undeva. La un moment dat, dacă se va constata că sumele acestea nu sunt suficiente, liderii din zona euro se vor aşeza la masă şi vor lua o măsură”.

“Pe toţi ne afectează austeritatea, însă nici nu se mai poate înainte cu creşterea datoriei statelor. Nici România, care are o datorie mică, nu mai poate face împrumuturi. Împrumuturile grevează tot mai mult dezvoltarea financiară”.

“Nu se va merge pe reducere de pensii sau pe reducere de salarii anul viitor, pentru că un nivel minim al consumului trebuie menţinut şi nici oamenii nu mai suportă. Reducerea va fi aplicată unor ramuri care suportă”.

“Este o falsă impresie că împrumutând mai mult poţi cheltui mai mult. Fiind împrumuturi pe termen scurt, dobânda te ajunge din urmă foarte rapid. Nu consider că e o reducere foarte bruscă de la 4,4 la 3,9% a deficitului bugetar. Dacă am ţine-o înainte pe criteriile de la Mastricht, am ajunge să împrumutăm în valoarea unui buget de stat. Anul acesta finanţele trebuie să acopere 13,2 miliarde de euro pentru împrumuturile noastre pentru acoperirea deficitului şi plata datoriilor. Din această situaţie nu poţi ieşi decât atunci când ai excedent”.

“Nu a fost rău că am privatizat, a fost rău că nu am construit niciun km de autostradă. Privatizări se vor mai face, căci sunt o sursă de venit. Sunt un adept al privatizării, dar nu adept al datului gratis al societăţilor. Soluţia mea a fost managementul privat. Nu sunt în situaţia Greciei să vând orice tip de activ. Eu aş substitui creditele de consum. Dacă putem să privatizăm pe valori corecte, sunt un adept, dar având în vedere experienţa Petrom – ne trebuie valori corecte”.

“Se vor face reduceri de personal, în special în Administraţie. Legislaţia existentă face posibilă reducerea personalului de la stat cu 5000 de persoane. Ca să poţi angaja un om nou în sistem trebuie să plece şapte. Şi la Sănătate s-au dat nişte derogări.”

“Nu e uşor să zici că nu poţi să creşti salariile şi pensiile. Nu confundaţi legislaţia pensiilor din 2007-2008 cu ce a făcut actuala putere. Dacă se va putea, se va plăti, dar din cât ştiu de la Guvern nu se va putea începe indexarea de la 1 ianuarie. Dacă e în fişa de post a cuiva să distrugă ţara asta, o face cu succes.”

“Eu nu spun că nu avem evaziune fiscală. O au toate ţările, dar nu la acest nivel. Fiscalitatea este foarte mică la noi. Până acum se observă o creştere în colectare.”

“Reducem CAS-ul şi mărim taxele unde acestea sunt foarte mici. Aş să-i văd pe aşa-zişii jurnalişti economici cu ochii umezi că nu mai dau soluţii pe care nu răspund.”

“Nu sunt de acord să facem experienţe pe spinarea altor. Responsabilitatea de a aduce bugetul este responsabilitatea Guvernului. Trebuie să ieşim din demagogie toţi. Vremea crizei nu mai este vremea nici a demagogiei nici a minciuni. Eu cred că responsabilitatea noastră astăzi să privim cu realism la situaţi.”

“Toţi spun ‘ANAF-ul să facă mai multă. Să ştiţi că cea mai mare evaziune se face în tandem, între cumpărător şi vânzător. Nu se cere bon fiscal. ANAF nu poate pune controlor în spatele fiecărui cetăţean. Fiecare avem responsabilitatea noastră.”

“Se spune numai ce este rău în România. Nimeni nu scrie că România este a doua ţară din UE ca nivel de investiţii”

“Reforma sănătăţii, asistenţa socială, numirile la ÎCCJ vor fi adoptată mai mult ca sigur prin asumarea răspunderii.”

“Senatul, în ochii mei, s-a descalificat. Să nu aprobi legea care reglementează alegerea şi promovarea judecătorilor la ÎCCJ… Asta înseamnă că Senatul vrea să menţină sistemul prin care se aleg judecători prin cumetrii şi aşa mai departe.”

“Sunt un politician realist. Dacă s-au introdus nişte reforme consistente, pentru mine a devenit clar. Nu mai am ce să fac decât să concluzionez că nu ne putem pune speranţele în parlament, legile reformelor trebuiesc asumate. Coaliţia asta s-a probat în momente dificile. Nu sunt atât de sigur că românii îi vor alege pe demagogi în defavoarea politicienilor care îşi asumă răspunderea pentru modernizarea României. Am încredere în Guvern şi în Coaliţie că aceste legi vor fi aprobate.”

“Pe dreapta a rămas un spaţiu pe care PDL-ul nu-l poate acoperi integral şi este nevoie de o formaţiune de centru-dreapta. Monarhia este în vogă iar PNŢCD-ul poate conta pe electoratul monarhist, cine ştie.”

—-

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la TVR, că decizia de miercuri seară a Consiliului European însemnă depăşirea unui moment critic, dar acest lucru nu însemnă că a fost depăşită criza. Şeful statului a mai menţonat şi faptul că nu este vorba despre o ştergere a datoriilor Greciei, ci o restructurare a acestora.

Preşedintele a spus că a auzit zicându-se că s-a decis ştergerea unor datorii ale Greciei, el menţionând că nu poate fi vorba despre aşa ceva.

Şeful statului a menţionat că este vorba despre o restructurare a acestor datorii, astfel încât Grecia să poate face faţă situaţiei.

Legat de decizia Consiliului, preşedintele a spus că înseamnă depăşirea unui moment critic.

El a adăugat că nu se poate spune însă că decizia înseamnă depăşirea crizei.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă comentează declarația lui Ciolacu. Premierul a susținut că Buzăul nu este în Moldova

La sediul Biroului Electoral Municipal, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre comentariile premierului Marcel Ciolacu privind locația Buzăului și aluzia sa la un posibil...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Un român în vârstă de 28 de ani a fost găsit mor într-o piață publică din Genova

O descoperire tragică a avut loc vineri, în jurul orei 16:30, în Piazza Monte Santodin din cartierul Sestri Ponente din Genova, Italia. Cadavrul unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă