Bugetul pe 2017 cuprinde o creลtere spectaculoasฤ a creditelor de angajament, care ar putea deveni principala problemฤ a situaศiei bugetare în urmฤtorii ani. Asta în condiลฃiile în care deja s-au majorat cheltuielile fixe, precum cele pentru creลterea pensiilor ลi salariilor, reducându-se în paralel alte taxe. Avertismentul a fost lansat astฤzi de Cosmin Marinescu, consilier prezidenลฃial pe probleme economice ลi sociale.
“Efectul angajฤrilor curente asupra deficitelor viitoare va fi unul covârศitor, mai ales dacฤ se menศine trendul actual al politicilor fiscal-bugetare, anume „Jos taxele, sus cheltuielile!”, trend care oricum submineazฤ, prin el însuศi, poziศia finanศelor publice”, a afirmat Marinescu, într-o analizฤ postatฤ pe blogul sฤu.
Creditele de angajament sunt sumele destinate angajฤrii de cheltuieli multianuale, adicฤ efectuarea de plฤศi în exerciศiile bugetare viitoare. În consecinศฤ, cu cât creditele de angajament prevฤzute în prezent vor fi mai mari, cu atât mai mare va fi presiunea pe bugetele viitoare, prin plฤศile care trebuie efectuate în contul cheltuielilor angajate în trecut.
“Tocmai aceasta este problema bugetului 2017, anume un volum record de credite de angajament, care vor presa puternic asupra bugetelor viitoare. Odatฤ umflat în prezent, acest „buget paralel” va ศine pe loc sau chiar va dezumfla cheltuielile curente în viitor”, a explicat consilierul prezidenลฃial.
Asfel, bugetul general consolidat pentru 2017 prevede credite de angajament de 53,5 miliarde lei, ceea ce înseamnฤ mai mult de o treime din mฤrimea bugetului de stat si sume de 3,5 ori mai mari ca in 2016. Din acestea, 36,5 miliarde lei sunt credite de angajament destinate Ministerului Dezvoltฤrii Regionale – 31 miliarde lei fiind prevฤzute în contul Programului Naศional de Dezvoltare Localฤ (PNDL).
Potrivit datelor Guvernului, la Ministerul Agriculturii sunt prevฤzute alte 10 miliarde lei, la Transporturi – 4,9 miliarde lei, iar la Sฤnฤtate – 3,9 miliarde lei.
“Însฤ dincolo de problema deficitului, sau mai degrabฤ în virtutea acesteia, intervine problema capacitฤศii de platฤ a bugetelor locale. În cazurile în care firmele furnizoare vor fi plฤtite cu întârziere, iar lucrฤrile se sisteazฤ, ar putea apฤrea blocaje economice însemnate, inclusiv decapitalizarea firmelor respective”, a mai precizat Cosmin Marinescu.
Ipotecarea viitorului
Prin credite de angajament, practic ordonatorii de credite pot angaja cheltuieli anul acesta, fฤrฤ sฤ existe surse de finanลฃare, costurile urmând sฤ fie decontate în anii urmฤtori. Aลa cum “România liberฤ” a mai scris despre acest subiect, în esenลฃฤ creditele de angajament sunt „o formฤ de ipotecare a viitorului în favoarea prezentului“, conform analistului Ioan Radu Ziliลteanu. Potrivit acestuia, „deficitul acesta bugetar mascat se vede pe urmฤtoarele exerciลฃii bugetare, din anii urmฤtori. Nu îl înregistrezi în exerciลฃiul bugetar curent. La finalul anului 2017, noul buget pe 2018 va include ca deficit bugetar creditele asumate deja, dintre creditele acestea de angajament. Este o rostogolire a deficitului bugetar“.