22 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAţi văzut cum arată azi parcurile bucureştene? Noi vă arătăm!

Aţi văzut cum arată azi parcurile bucureştene? Noi vă arătăm!

Atunci când te afli la plimbare prin parcurile bucureştene, nu poţi să nu remarci investiţiile în reabilitarea acestora şi dotările efectuate în ultima perioadă. Fie că eşti om simplu, fie vedetă precum Andreea Marin Bănică, poţi lua în calcul petrecerea timpul liber într-un mediu civilizat.

 „Am copil mic şi merg des în parcurile din zona în care locuim (zona Tei), iar aici e o plăcere să-ţi petreci timpul împreună cu copilul. Zona de jocuri pentru copii este mereu îngrijită, curăţată, reparată acolo unde este cazul, plantele din parc sunt, de asemenea, atent îngrijite“, a menţionat Andreea Marin Bănică.

Aparatele de fitness montate atât pentru cei tineri, cât şi pentru cei mai vârstnici îi ajută pe cei doritori de mişcare să exerseze timp de câteva minute.

„Multe dintre parcurile mari, cel puţin, au locuri de joacă mult îmbunătăţite în ultimul timp cu facilităţi nu doar pentru cei mici, dar şi cu locuri special amenajate pentru cei mari care vor să facă sport în aer liber. Există mulţi oameni care nu-şi permit să meargă la o sală de fitness şi e un mare avantaj să aibă acces la astfel de aparate gratuit, în parc“, adaugă vedeta.

 Periplu prin parcurile bucureştene

Pe aleile Parcului Copiilor sute de micuţi profitau din plin de spaţiile de joacă făcute special pentru ei.

„Acest spaţiu beneficiază în prezent de alei pavate, fântâni arteziene, bănci, pergole, elemente decorative tip statuetă, foişor pentru fanfară, terenuri de sport, locuri de joacă, piste pentru carting, aparate de fitness în aer liber, pistă special amenajată pentru educaţie rutieră, spaţii de odihnă pentru pensionari, mese pentru şah şi table, pistă de automodelism, spaţiu special amenajat pentru picnic, patinoar şi prima pârtie de schi din Bucureşti, totul pe o suprafaţă de 300.000 mp. de spaţiu verde”, a menţionat Cristina Claudia Pop, purtător de cuvânt al Primăriei Sectorului 4.

Câţiva pasionaţi de istorie încercau să cunoască mai bine chipurile predecesorilor lor în Grădina Valorilor Româneşti, un complex statuar care include 76 de busturi ale unor mari personalităţi, printre care Emil Cioran, Constantin Brâncuşi, Ştefan cel Mare, Constantin Noica, Regele Carol, Corneliu Coposu, totul pe liniile melodioase ale muzicii clasice ce răsună în surdină în zona bibliotecii amplasată în aer liber.

Am mers mai departe…

Parcul Circului din Capitală. Aici, câţiva bătrâni încercau câteva exerciţii fizice la aparatele de fitness.

„În 2010 au fost amenajate mese de şah şi mese de tenis, au fost montate aparate de fitness, în preajma locurilor de joaca pentru copii, în toate parcurile administrate de instituţia noastră. Aceste aparate pot fi folosite de toate categoriile de vârstă şi de către persoanele cu dezabilităţi“, a adăugat Carmen Chicu, purtător de cuvânt Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti.

Parcul Herăstrău

Bărcuţele şi vaporaşele sunt pregătite pentru plimbări pe lacul Herăstrău.

De asemenea, doritorii de natură admiră, din acest an, frumuseţea păsărilor exotice.

„Lacurile Herăstrău, Cişmigiu şi Bordei au fost populate cu păsări exotice, continuând tradiţia anilor precedenţi, de a oferi vizitatorilor posibilitatea de a admira aceste specii chiar în mijlocul Capitalei“, a mai completat aceasta.

 Parcul Cişmigiu

Lucrările de gazonare şi de întreţinere a spaţiului verde ne-au atras atenţia încă de la intrare. Sute de panseluţe ne-au răsfăţat privirile pe toate aleile acestuia.

Cele trei locuri de joacă modernizate conform standardelor europene îi ajutau pe cei mai mici dintre noi să îşi pună în valoare imaginaţia şi să profite la maxim de mobilierul de joacă montat special pentru ei.

 Parcul Sebastian

Fântâna arteziană, gardurile vii plantate de curând, băncuţele, dar şi locurile de joacă pentru copii sunt destul de bine întreţinute.

Dotarea parcului s-a făcut pe parcursul anului trecut. Am plantat sute de copaci în aşa fel încât să creştem numărul de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor“, a menţionat Bogdan Tamaş, purtătorul de cuvânt al Sectorului 5.

 Parcul Ghencea

Nici în Parcul Ghencea nu lipseau lucrătorii – plantau flori şi arbuşti decorativi, schimbau gazonul,  demarau lucrările de igienizare.

„Proiectele de amenajare ale parcului Ghencea – finalizarea a 8000 mp au menirea de a creşte raportul spaţiu verde pe cap de locuitor“, a declarat Carmen Chicu.

 Parcul Bordei

Locurile de joacă sunt pline de sute de copii.

Parcul Bordei ar fi fost acum istorie, ar fi reprezentat un masacru al spaţiilor verzi, într-o Capitală în care gri-ul este culoarea predominantă”, spune Andrei Chiliman pe blogul său personal.

 Parcul Tineretului

Situat în apropierea centrului Capitalei, Parcul Tineretului oferă numeroase oportunităţi de distracţie atât pentru cei mici, cat şi pentru cei mai mari.

Terenurile de sport, dar şi pistele pentru biciclişti cu o lungime de şase kilometri sunt cele mai noi investiţii. Nu putem pleca din parc fără să nu remarcăm pista de carturi şi trenuleţul cu aburi luate cu asalt de sute de copii.

La intrare dinspre strada Şerban Vodă, întâlnim un centru de biciclete, terenuri de fotbal, tenis sau baschet, skatepark, dar şi foarte multe locuri de joacă amenajate special pentru cei mici echipate cu multe rotative, leagăne mari şi mici, tobogane de obicei din metal sau fibra policarbonică, balansoare din metal şi lemn, căţărători de tot felul, cu suport metalic sau din frânghie, dar şi mult nisip în care să îşi pună în valoare imaginaţia.

Nici în zona cu grătare situată în apropierea Palatului Copiilor nu lipseau oamenii dornici de relaxare. Aşa că, fie la un picnic pe pajiştile abrupte şi deja înverzite ale parcului, fie chiar lângă grătare, sute de bucureşteni încercau adevărate competiţii sportive de table, cărţi sau şah până când micii se rumeneau în voie.                          

 Problemele nerezolvate din parcuri

 Prezenţa câinilor fără stăpân, dar şi neglijenţa oamenilor care însoţesc animalele de companie stârnesc o stare vizibilă de supărare trecătorilor, ajunşi aici pentru a scăpa de poluarea oraşului.

Singura problemă reală este neglijenţa şi ignoranţa unora dintre cei care vin cu câinii la plimbare şi care uită să adune resturile acestora, aşa cum ar fi normal, sau să-i ducă în spaţiile special amenajate pentru câini”, remarcă Andreea Marin.

Sporirea măsurilor de securitate este o cerinţă obligatorie, în opinia vedetei, pentru ca părinţii să nu îşi facă griji în privinţa siguranţei copilului atunci când acesta se află la joacă pe aleile parcului din apropiere.

 

Cele mai citite

Un primar din Buzău este acuzat că și-a trecut proprietatea pe numele concubinei

În comuna Cozieni din județul Buzău, tensiunile au atins cote maxime după ce un locuitor a postat pe rețelele sociale informații compromițătoare despre...
Ultima oră
Pe aceeași temă