29.2 C
București
luni, 8 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAsigurările de viaţă cresc uşor în 2011

Asigurările de viaţă cresc uşor în 2011

În lipsa oricărui sprjin real din partea autorităţilor, afacerile cu poliţe de viaţă vor creşte cu cel mult 3% anul acesta, cred şefii companiilor din domeniu.

Volumul primelor subscrise de companiile de asigurare pe segmentul poliţelor de viaţă se va menţine pe un trend uşor crescător pe parcursul acestui an, susţin şefii celor mai importante firme din domeniu. Afacerile ar putea înregistra o dinamică similară cu cea din primele nouă luni ale anului trecut adică undeva în jurul valorii de 3%. „În România nu există facilităţi fiscale reale care să stimuleze asigurările de viaţă, aşa cum oferă majoritatea ţărilor dezvoltate din regiune. Aşadar, din păcate, în lipsa unor oportunităţi reale, piaţa de asigurări de viaţă din România se va menţine pe o creştere uşoară, de până la 3%”, a declarat directorul direcţiei de asigurări de viaţă al Generali Asigurări, Ovidiu Racoveanu, citat de NewsIn. În primele nouă luni din 2010, companiile de pe piaţa românească de asigurări de viaţă au subscris prime brute de 1,22 miliarde lei, în creştere cu 2,92% faţă de aceeaşi perioadă din 2009.

Este greu fără deduceri fiscale

Reprezentantul Generali a adăugat că piaţa asigurărilor de viaţă se dezvoltă mai ales atunci când sunt acordate facilităţi fiscale, iar economia se află pe creştere. În România, primele plătite pentru asigurările de viaţă nu sunt deductibile de la plata impozitului, comparativ cu alte state care beneficiază de o astfel de deductibilitate de mai mulţi ani. Directorul general adjunct al Eureko Asigurări, Carmen Radu, consideră că piaţa asigurărilor de viaţă va avea în 2011 o creştere uşoară, „cu mult sub creşterile de două cifre înregistrate înainte de izbucnirea crizei”. „Încă nu am depăşit această perioadă dificilă, caracterizată de nesiguranţă, însă apar semne de revenire şi produsele însoţite de garanţii vor fi, cel mai probabil, preferate de populaţie”, a menţionat Carmen Radu. O creştere uşoară a pieţei estimează şi directorul general al ING Asigurări de Viaţă, Cornelia Coman, în condiţiile menţinerii sau dezvoltării segmentului de asigurări cu primă unică.

Conectaţi direct la mersul economiei

„Dacă produsul intern brut al României va marca o revenire mai accentuată în 2011, aşa cum prognozează FMI, acest lucru va avea consecinţe pozitive şi asupra industriei de asigurări de viaţă. Va exista totuşi un decalaj de şase până la 12 luni, între momentul unor eventuale evoluţii pozitive în economie şi cel în care acestea se vor răsfrange şi asupra pieţei de asigurări, dat fiind faptul că nivelul încă ridicat de incertitudine îi determină pe consumatori să-şi administreze cu mare prudenţă bugetele personale şi să îşi conserve resursele”, a explicat Cornelia Coman. Şeful ING Asigurări de Viaţă a menţionat că evoluţia industriei de asigurări de viaţă este puternic conectată cu cea a economiei, în general, iar evenimentele care se manifestă la nivel macro au un impact direct asupra acestei pieţe.

Pe de altă parte, directorul general al Alico Asigurări România, Theodor Alexandrescu, estimează o creştere mai mare decât în 2010, „iar cel mai pesimist scenariu este ca 2011 să fie la fel ca 2010″. Acesta consideră că prima medie anuală va creşte în acest an, comparativ cu 2010, în condiţiile în care clienţii „conştientizează utilitatea produsului şi sunt dispuşi să plătească o primă proporţională cu beneficiile pe care le vor primi”.

Cele mai citite

Când este avantajos să optezi pentru un credit la bancă

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

John Cena se retrage din wresling

John Cena a anunțat că-și încheie cariera de luptător de wresling după 23 de ani. În 2025, Jonh Cena va renunța, definitiv, la ringurile de...

Jens Stoltenberg: Noile realități impun ca NATO să privească spre Pacific

„China este principalul facilitator al agresiunii de război a Rusiei împotriva Ucrainei” Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că prezența Australiei, Japoniei, Noii...
Ultima oră
Pe aceeași temă