18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăAsigurarea obligatorie a casei, conform planului

Asigurarea obligatorie a casei, conform planului

Toţi cei 13 asigurători care au format Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale au implementat eficient în toate sucursalele din ţară sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor. Totuşi, şi mai de succes este programul de încheiere online a poliţelor. Însă proprietarii nu se grăbesc încă să îşi asigure casele.

Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor sunt uşor de încheiat oriunde în ţară în su­cursalele celor 13 asigurători care formează PAID (Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale): Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpa­tica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC Asigurări, Certasig, City Insurance şi Platinum. „Toţi cei 13 asigurători emit poliţe. Dacă se întâmplă ceva, sunt probleme mărunte rezolvate urgent de fiecare asigurător în parte. “declară Marius Bulugea, Director General PAID. Pentru cei care nu au timp să meargă până la una dintre sucursalele asigurătorilor, există şi varianta încheierii poliţei online. Durează doar câteva minute şi poliţa poate fi verificată ulterior pe site-ul PAID. Momentan, proprietarii nu se grăbesc să îşi încheie poliţele, dar oficialii PAID spun că este doar o chestiune de timp. „Deocamdată, lucrurile merg mai încet.

Dar ne aşteptăm ca după această vacanţă de ambele părţi atât a forţei de vânzare a asigurătorilor, cât şi a proprie­tarilor, vânzările să capete un ritm susţinut, astfel încât vom atinge obiectivul de 20% acoperire naţională până în iunie anul viitor.”, continuă Marius Bulugea. De aceeaşi părere sunt şi cei care vând asigurări. „Şi răstimpul pe care românii au voie să şi-l ia pentru a plăti asigurarea este permisiv. Când ai mai multe luni la dispoziţie, nimeni nu e grăbit să încheie asigurarea din prima zi.”, declară Filip Cristian de la FILAS. Chiar şi aşa, numărul celor care au semnat deja poliţe de asigurare nu este tocmai de neglijat. „De la începutul programului până acum am semnat în jur de 2.000 poliţe de asigurare obligatorie pentru locuinţe. Am investit mult în pregătirea celor responsabili de acest proiect. Se fac constant pregătiri atât cu directorii de agenţii, cât şi cu forţa de vânzări şi cu toţii sunt la curent cu norme, legi, programe de lucru şi nevoile clienţilor”, declară ­Cristina Albu, PR Coordinator la Generali Asigurări.

Ce obligaţii şi ce drepturi au proprietarii
Cei aproximativ 8,3 milioane de proprietari sunt obligaţi să-şi asigure casele în termen de şase luni. În caz contrar, vor fi amendaţi de primării cu sume cuprinse între 100-500 lei. Preţul unei poliţe este de 10 euro pentru locuinţele de tip B – construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic (35% din total), respectiv 20 euro pentru casele de tip A – cu structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn (65%). Pentru asistaţii sociali, aproximativ 400.000 de proprietari, primele de asigurare vor fi plătite de administraţii din bugetele locale. Astfel, aproape 6,6 milioane de euro urmează să fie plătite de administraţii asigurătorilor. Societăţile nu vor încheia poliţe pentru proprietarii locuinţelor cu risc seismic ridicat şi nici pentru cei care au fost afectaţi ­curând de inundaţii. Cu alte ­cuvinte, proprietarii caselor afec­tate deja de inundaţii, nu vor primi despăgubiri. Trebuie să-şi refacă locuinţele aşa cum au fost înainte şi abia apoi vor putea fi asigurate.Poliţa are o valabilitate de un an, iar suma asigurată, pe care proprietarul o poate primi în cazul producerii unor daune, este de 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

„Este o sumă mult prea mică pentru valoarea medie a locuinţelor. Dacă tot s-a făcut o treabă, trebuia făcută până la capăt. Dar este şi acesta un început. Românii vor începe să conştientizeze nevoile şi vor face probabil şi asigurările opţionale pentru a completa suma asta.”, declară Filip Cristian de la agenţia FILAS. Despăgubirile sunt plătite în termen de 10-15 zile de la transmiterea dosarului de daună. Pentru asigurarea unei valori mai mari, asigurătorii recomandă încheierea unei poliţe facultative care, pe lângă riscul producerilor unor dezastre naturale, acoperă şi alte riscuri – explozie, incendiu, furt, inundaţii produse de spar­gerea unei conducte şi altele.  

„PLATINUM este unul din principalii membri fondatori ai Poolul-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, participând cu 15% la capitalul social, cota maximă de participare permisă de lege. Platforma noastra electronică de emitere a asigurărilor obligatorii de locuinţă este funcţională şi a fost armonizată cu sistemul PAID, fiind la acest moment gata pentru a emite şi poliţele de asigurare obligatorie a locuinţei. Cu ajutorul ei facilităm accesul la emiterea electronică a poliţei obligatorii, minimizând eforturile dumneavoastră de emitere: toate documentele (poliţă, declaraţie, etc.), inclusiv chitanţa, sunt generate electronic, în timp real.

Platinum Asigurări – Reasigurări oferă atât asigurarea obligatorie cât şi cea facultativă a locuinţei, derulând până la 30 septembrie o ­promoţie specială pentru produsul “CASA MEA”.  Aşa cum am promis la lansare, ofertele noastre sunt special croite pentru a acoperi cât mai multe riscuri într-un pachet optim. ­Promoţia din aceast vară poate aduce o reducere de până 45% la achiziţionarea unei asigurări a locuinţei (detalii pe HYPERLINK
http://www.platinumasigurari.ro/ o blocked http://www.platinumasigurari.ro/ http://www.platinumasigurari.ro)

Cele mai citite

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă