13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăAsigurarea cu investiţie pe Bursă prinde la români

Asigurarea cu investiţie pe Bursă prinde la români

Primele şase luni ale acestui an au adus creşteri semnificative pe unit-linked, anunţând un 2010 cu cele mai bune rezultate din istorie pe acest segment.

În lipsa unor facilităţi de la stat, asigurătorii încearcă să atragă clienţi prin diversificarea portofoliilor. Iar acest lucru pare să funcţioneze foarte bine, cel puţin în ceea ce priveşte categoria asigurărilor cu componentă investiţională, care, potrivit datelor obţinute de RL de la Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare (UNSAR), au reprezentat în primele şase luni ale acestui an jumătate din totalul subscrierilor de poliţe de viaţă, adică peste 300 milioane lei. „Încă de la începutul anului 2010 am asistat la o creştere importantă a segmentului de asigurări unit-linked, care oferă, pe lângă beneficiul de protecţie financiară, soluţii pentru nevoile de economisire pe termen mediu şi lung. La ING Asigurări de Viaţă, ponderea produselor de tip unit-linked în totalul contractelor noi încheiate în primul semestru din 2010 a fost de 43%, nivel mai mult decât dublu faţă de cel înregistrat în intervalul similar din 2009″, spune Cornelia Coman, directorul general al liderului ING Asigurări de Viaţă. „În ceea ce priveşte gradul de dezvoltare al pieţei unit-linked, cred că România stă destul de bine la acest capitol, comparativ cu alte ţări din zonă”, crede şi Shaun Russel, directorul comercial al Eureko.

Cine şi de ce cumpără poliţe unit-linked

Specialiştii contactaţi de RL au întocmit şi un portret-robot al clientului care cumpără poliţe cu componentă investiţională. „În portofoliul ING Asigurări de Viaţă, 56% din clienţii care deţin un contract de tip unit-linked au vârste cuprinse între 30 şi 44 de ani. Peste 70% din persoanele care deţin o astfel de asigurare sunt căsătorite, iar 58% au venituri lunare de peste 2.000 de lei”, spune Cornelia Coman. Situaţia nu este cu mult diferită nici la nivelul întregii pieţe. „ Dacă ne referim la Bucureşti, atunci vorbim de persoane cu vârsta între 24 şi 47 de ani şi cu venituri peste medie. Dacă este vorba despre alte oraşe din ţară, atunci vârsta variază între 24 şi 42 de ani, iar regula privind veniturile peste medie se păstrează”, explică şi Russel. În ceea ce priveşte randamentele obţinute de asigurători pe plasamentele făcute în contul clienţilor, acestea variază, în cazul ING, între 9,8 şi 23% pe ultimul an, în timp ce Eureko se poate lăuda cu un randament de 8,5% în primele opt luni ale anului pe produsul Ronmediu.

Spre desosebire de poliţele tradiţionale, în cazul poliţelor unit-linked, clientul poate interveni pe parcursul contractului asupra costurilor poliţei. „În ceea ce priveşte preţul, asigurările unit-linked nu sunt cu mult mai scumpe decât cele tradiţionale. De exemplu, cu doar 1.000 de lei pe an poţi cumpăra o astfel de asigurare de viaţă. Oricum, ca regulă generală trebuie spus că diferenţele dintre o poliţă clasică şi una unit-linked, în ceea ce priveşte costurile, nu sunt mari”, spune directorul comercial al Eureko. „Tendinţa generală care se manifestă în ultima vreme pe această piaţă este una de reducere a costurilor şi de creştere a beneficiilor oferite clienţilor. În ceea ce ne priveşte, am hotărât să reducem de la 1 ianuarie taxele pentru produsele unit-linked, atât pentru clienţii existenţi, cât şi pentru cei noi, contribuind la creşterea valorii acestui tip de contract”, completează şi Cornelia Coman.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă