16.3 C
București
vineri, 31 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăAlexandru Petrescu, expert imobiliar: "Este momentul să treci de la apartament, la...

Alexandru Petrescu, expert imobiliar: “Este momentul să treci de la apartament, la casă, cu bani puţini”

Anul 2011 este anul în care îţi poţi face o îmbunătăţire a portofoliului imobiliar, vânzând tot ce e vechi şi cumpărând locuinţe noi, este de părere Alexandru Petrescu, manager la Esop. De asemenea, acesta consideră că este un moment bun şi de a face trecerea de la chirie la o locuinţă în proprietate.

Cum este mai ieftin în acest moment: să cumperi sau să închiriezi o locuinţă nouă?

Chiriile sunt apropiate de ratele de la bănci şi foarte puţini oameni ştiu acest lucru, pentru că au rămas în cap cu valorile mari din 2009, când băncile aveau condiţii foarte restrictive. Eu am observat că în sistemul bancar din 2011 există un apetit mai mare de a da credite; există bănci care au target de a da credite ipotecare, ceea ce i-a determinat pe angajaţii lor să vină mai mult spre client, să găsească împreună soluţii şi locuinţe de calitate.

Dacă ai în proprietate o locuinţă şi vrei să o valorifici, ce este mai bine: să o vinzi sau să o închiriezi? Oricum, va fi dificil de făcut şi una şi alta.

Sunt de părere că dacă vrei să faci o investiţie, iar locuinţa pe care o deţii e veche, e uzată moral şi ai şi resurse financiare să faci un upgrade, merită să o faci. Cu bani puţini – din economii sau dintr-un credit, poate şi prin acest program Prima Casă 4 – poţi cumpăra o locuinţă nouă, iar apoi să o închiriezi. Asta înseamnă că ţi-ai asigurat pentru următorii 20-30 ani o proprietate de calitate, care poate fi oricând valorificată, vândută sau închiriată şi care îşi va păstra cel puţin valoarea din 2011. Eu, personal, cred că va şi creşte.

Dacă ai o locuinţă veche şi nu ai posibilitatea să o upgradezi, atunci trebuie să o pui pe piaţă, să o închiriezi cât mai repede, în condiţiile actuale. Eu cred că orice proprietate care stă se deteriorează şi nu produce venituri, ba mai mult, generează costuri.

Interviul integral în revista Planul Casei Mele.

 

Cele mai citite

Se redeschide circulația pe Transalpina. Anunțul directorului general al CNAIR

Directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a anunțat că circulația rutieră pe Transalpina se va redeschide începând...

Dacă nu a mers cu Sistemul Patriot, Iohannis poate încerca la Biden cu patrioți Fierbinți

Ilustrație: Marian Avramescu Sistemul Patriot din România nu pare să ia direcția Ucrainei, dar, chiar și în situația aceasta, tot președintele Klaus Werner Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă