13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăAgentiile de rating: ajutorul UE nu ar veni fara FMI

Agentiile de rating: ajutorul UE nu ar veni fara FMI

» Uniunea Europeana nu ar ajuta financiar Romania fara implicarea Fondului Monetar International (FMI), deoarece europenii conlucreaza cu FMI in asemenea cazuri si se bazeaza pe programele acestuia de stabilizare a economiei, ne-au declarat analistii agentiilor de rating Moody’s si Fitch.

"Este putin probabil ca ue sa crediteze Romania fara implicarea FMI. De obicei, FMI este implicat in interventiile UE, deoarece Fondul are capacitatea sa negocieze programe adecvate de stabilizare economica si sa monitorizeze implementarea acestora", a afirmat vicepresedintele Moody’s, Kenneth Orchard. Analistul Moody’s a adaugat ca Fondul a jucat un rol important in programele de imprumuturi destinate Ungariei si Letoniei si ca "probabil ar detine un rol similar si pentru Romania". El a precizat ca nici eventuala implicare a FMI nu va scapa Romania de recesiune in 2009, dar ca va contribui la stabilizarea economiei si va sustine finantarea statului. In plus, programul pe care il finanteaza FMI este tot atat de important ca si banii pe care ii da, spune directorul Fitch, Andrew Colquhoun.

"In opinia mea, este putin probabil ca UE sa sprijine Romania fara implicarea FMI. Conditiile impuse de Fond sunt la fel de importante ca ajutorul financiar, iar FMI are o experienta considerabila in alcatuirea acestor conditii", a declarat Colquhoun. El a mai spus ca, in functie de caracteristicile pachetului, acesta ar trebui sa aiba un impact pozitiv asupra ratingurilor de tara. "Un pachet de marimea potrivita si alcatuit corect ar putea mari increderea internationala si locala in leu, dar si in sistemul financiar, ceea ce ar micsora riscul unei crize monetare sau bancare", este de parere Colquhoun. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat vineri ca Romania va apela in ultima instanta la FMI, lasand sa se inteleaga ca nu agreeaza strictetea si lipsa de flexibilitate a Fondului.  "Ultimul lucru pe care il va face Romania va fi sa se imprumute la FMI", a declarat vineri presedintele Romaniei, Traian Basescu.

 

In opinia presedintelui, exista alte solutii pentru a obtine banii de care Romania are nevoie. "Putem coopera cu UE, cu Banca Mondiala, cu Banca Europeana de Investitii", a spus Basescu.
Aproape toate reformele economiilor din Europa de Est au fost dirijate, la un moment dat, de asa-numita dogma economica a "terapiei de soc" a FMI. Criticii terapiei de soc, care este o creatie a profesorului de la Harvard Jeffrey Sachs, sustin ca modelele de austeritate excesiva impuse de FMI au fost utile pentru a pregati economiile fragile pentru ceea ce avea sa fie "un boom" insa, pe fundalul actual de nervozitate sociala, ele sunt excesive.  Intreaga regiune a cunoscut o expansiune a economiei, cu cresteri alimentate de creditul usor de accesat, investitii straine volatile, tranzactii opace si speculative cu proprietati imobiliare.

 

Toate acestea s-au evaporat acum, insa analistii politici se tem ca programele de austeritate vor irita populatia, existand riscul revoltelor sociale, asa cum s-a intamplat saptamana trecuta in mai multe tari din regiune, din motive diferite, care nu au in mod obligatoriu legatura directa cu FMI.
Totusi, avertizeaza analistii agentiilor de rating, Romania nu are la indemana suficiente solutii pentru a-si finanta deficitele. "Criza globala a creditului arata ca ar fi extrem de dificil pentru Guvern sa stranga necesarul de resurse pe pietele internationale de capital, in conditiile in care piata locala de capital este foarte limitata. Un program UE/FMI de finantare pare din ce in ce mai necesar", a comentat Orchard despre posibilitatile de finantare ale Romaniei.

Recesiunea ar putea fi mai ampla
Analistul Moody’s a declarat ca agentia de rating nu a schimbat estimarile pentru indicatorii macroeconomici ai Romaniei, insa "situatia economica s-a deteriorat in ultima perioada". Ultima estimare a Moody’s arata ca PIB-ul se va contracta cu 0,3% in 2009. "Recesiunea economica din 2009 ar putea fi mai mare decat am prognozat noi initial", a admis Orchard. "Romania va inregistra o cadere abrupta a avansului economic in 2009, pe fondul evolutiei recente a economiei mondiale si a pietelor financiare globale. stim deja ca productia industriala a cazut foarte abrupt, cu 11,5% in noiembrie", a aratat Colquhoun.

"Va fi foarte greu pentru Guvern sa reduca deficitul bugetar la 2-3% din PIB intr-o perioada de incetinire economica puternica. Este foarte probabil ca deficitul sa ramana la fel ca in acest an, de aproximativ 5% sau mai mare, deoarece acesta este deznodamantul tipic intr-o recesiune", a declarat analistul Moody’s. Fitch considera ca solvabilitatea fiscala a statului nu ar trebui sa ingrijoreze, insa lichiditatea fiscala ar putea deveni o problema, a spus analistul agentiei de rating.

Cele mai citite

România, țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a patra lună consecutiv

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând,...

Cristiano Ronaldo le-a luat fața lui Messi și Mbappe! CR7 este cel mai bine plătit sportiv al planetei

Pentru a patra oară în carieră, Cristiano Ronaldo ocupă primul loc în clasamentul celor mai bine plătiţi sportivi ai planetei, stabilit de revista economică...

Iohannis – dă-mi-o mie, NA-TO mie

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis reinventează schema clasică din blaturile fotbalului românesc. În loc de consacrata “dă-mi-o mie, na-ți-o ție”, șeful de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă