11.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInvestigații România Liberă2012, un nou an de austeritate bancară

2012, un nou an de austeritate bancară

Economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, a declarat luni că soldul creditelor va rămâne anul viitor la un nivel constant sau va înregistra o creştere foarte modestă, prognoza BCR având în vedere o creştere de 2-5%.

“Va rămâne în discuţie ce se va întâmpla cu celelalte finan­ţări şi cum vor evolua dobânzile pentru aceste finanţări, în condiţiile în care există această presiune internaţională (solicitarea EBA de implementare a Basel III mai devreme, n.r.). Opinia mea este că soldul creditelor anul viitor fie va rămâne la nivel constant, fie va înregistra o creştere foarte modestă. Prognoza noastră are în vedere o creştere de 2-5% pe sold”, a spus Lucian Anghel, în cadrul „Forumului Bancar Român”, organizat de BNR în colaborare cu ARB şi Finmedia.

El a declarat că negocierile pentru acordul Basel III au durat circa 3 ani şi jumătate, cu implementare în 2018-2019, deci o perioadă foarte lungă de timp, astfel încât băncile să  fie pregătite să îndeplinească cerinţele de capital de 8%, în creştere faţă de Basel II. Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a venit acum câteva luni şi a solicitat pentru marile bănci europene ca în termen de mai puţin de 9 luni să ajungă la o rată a capitalului de 9%.

Bănci mai solide

„Aceasta înseamnă că sistemul bancar va fi mult mai solid. În condiţiile actuale, fiindcă tuturor marilor banci li se impune un termen foarte scurt de majorare a acestei rate, va fi practic foarte greu, dacă nu imposbil să facă rost de capital de la investitorii existenţi, care oricum sunt afectaţi de criza financiară internaţională. Din acest motiv, băncile, pentru a atinge acest nivel, probabil va reprezenta o prioritate, deci profitabilitatea pe următoarele  6-9 luni va fi importantă. Prioritatea numărul unu pentru sistemul bancar va fi să reuşească să reducă activele ponderate la risc, la nivel european”, a spus Lucian Anghel. Economistul-şef al BCR a declarat că băncile europene sunt prezente pe mai multe pieţe, deci nu doar pe piaţa românească şi vor fi prioritizate alocările de capital către pieţele cele mai performante, către pieţele cele mai rentabile.

„Pieţele care nu se vor încadra în aceste criterii vor fi lăsate pe dinafară. Faptul că  suntem în Uniunea Europeană este un mare avantaj. Ţările din afara UE vor fi lovite mult mai puternic decât ţările din UE de această reglementare”, a spus Anghel.

El susţine că, în aceste condiţii, România va fi obligată să rămână atractivă. De asemenea, el  a remarcat faptul că dacă se ţine cont de contractele semnate de Ministerul Transporturilor, atunci putem spera că am putea să avem anul viitor măcar pe acest segment o creştere a creditării. Economistul-şef al BCR a mai precizat că banca finanţează circa 40% din lucrările de pe Coridorul IV şi că nu crede că România este în situaţia ca pentru proiecte de infrastructură majoră, care sunt bancabile, să nu găsească finanţare. 

Pierderi pentru bănci în 2011

„Anul acesta, categoric sunt convins că se va încheia cu pierdere pe sistem. În trimestrul patru mă aştept la pierdere. În septembrie, pierderea era de 766,4 milioane lei, iar la sfârşitul lunii octombrie a ajuns la 957,5 milioane lei. Partea bună este că avansul provizioanelor este mai mic decât creşterea pierderii. Operaţional, băncile mai produc venituri care să acopere pierderea financiară”, spune Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei supraveghere din BNR. În trimestrul al treilea, sistemul bancar a înregistrat pierderi de 860 de milioane de lei, după ce la semestru se raportase un profit de 94,5 milioane de lei. Pierderea cumulată a băncilor din sistemul bancar, din primele nouă luni ale anului, depăşeşte astfel 766 milioane de lei, faţă de 474 milioane de lei, în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă o creştere de 62%.

Cele mai citite

VIDEO. E gata! Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat au pus punct relației. “Viața merge înainte, indiferent de orice”

Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat și-au spus "adio" după o relație frumoasă de trei ani. Tot ce e frumos are și un sfârșit. Cu...

Cum alegi mobila de dormitor: Ghid complet pentru o amenajare eficientă și confortabilă

Dormitorul este una dintre cele mai importante camere din casa ta. Este locul unde petreci o mare parte a timpului, unde te odihnești și...

Scurt ghid despre transportul și protecția produselor: ce cutii să alegi

Două dintre aspectele importante de care este recomandat să ții cont atunci când dorești să onorezi comenzile de produse cu succes se referă la...
Ultima oră
Pe aceeași temă