Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Zeci de palestinieni, răniţi de armata israeliană în Fâşia Gaza

Zeci de palestinieni care protestau vineri la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel au fost răniţi de tiruri ale armatei israeliene şi de gaze lacrimogene, în condiţiile în care mai multe mii de oameni au participat la manifestaţie, relatează Reuters.

Share

Andrei Tudor Dumitru 0 comentarii

25.05.2018 - 23:20

Intitulate generic şi Marşul întoarcerii, protestele au fost lansate la 30 martie pentru a solicita dreptul de revenire pentru refugiaţii palestinieni şi descendenţii lor pe pământurile familiilor pierdute în faţa Israelului după războiul din 1948.

Protestele derulate de-a lungul frontierei au atins un vârf la 14 mai, când surse medicale din Gaza susţin că cel puţin 60 de palestinieni au fost ucişi de armata israeliană. Violenţele s-au diminuat între timp, dar există uneori intensificări sporadice.

De la începutul protestelor la frontieră, 113 palestinieni au fost ucişi de tiruri ale armatei israeliene, potrivit unor oficiali din domeniul medical din Gaza.

Cei mai mulţi dintre participanţii la protestul de vineri au păstrat distanţa şi au rămas la circa 800 de metri de gardul de securitate. Zeci de tineri au avansat totuşi până la circa 300 de metri distanţă şi au incendiat cauciucuri într-un loc de protest. La est de Gaza City unii tineri au avansat chiar până la gardul de securitate şi au încercat să-l smulgă, potrivit Reuters.

Militarii israelieni au tras cu gaze lacrimogene şi muniţie de război. De asemenea, israelienii au tras şi asupra unor zmee aprinse de protestatari pentru a le doborî înainte de a ajunge pe terenul arabil din Israel şi a incendia recoltele.

Potrivit unor oficiali din Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, cel puţin 109 de protestatari au fost răniţi, dintre care cel puţin zece cu muniţie de război.

Liderul Hamas Ismail Haniyeh şi liderul grupării în Gaza, Yehya Al-Sinwar, s-au alăturat protestelor în două locuri diferite fiind primiţi cu urale.

"Marşurile întoarcerii nu s-au terminat. Sunt ele mai mici dar continuă", a spus Ali, un participant care şi-a mascat faţa cu un tricou la un protest de la est de Khan Younis, în sudul Fâşiei Gaza.

Protestatarii s-au retras la căderea nopţii pentru a-şi întrerupe postul din timpul zilei ţinut în timpul lunii sfinte musulmane a Ramadanului.

Comentarii

loading...