6.8 C
București
vineri, 31 martie 2023
AcasăInternaționalVon der Leyen propune liderilor UE plafonarea prețurilor la gaze naturale

Von der Leyen propune liderilor UE plafonarea prețurilor la gaze naturale

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va ridica problema plafonării prețului gazelor, liderilor UE, care se vor reuni în această săptămână, în încercarea de a limita creșterea costurilor energetice.

Guvernele UE au dezbătut timp de mai multe săptămâni o plafonare a prețului gazelor, fără a ajunge la un acord. În timp ce majoritatea membrilor UE susțin o formă de plafonare pentru a face față inflației în creștere, Germania, Danemarca și Țările de Jos se opun, invocând preocupări legate de securitatea aprovizionării, notează Reueters.

Miercuri, șefa executivului UE a prezentat propunerile sale într-o scrisoare adresată liderilor țărilor UE, care vor discuta dacă și cum să plafoneze prețurile la gaze naturale în cadrul unei reuniuni care va avea loc vineri la Praga.

„Ar trebui să luăm în considerare o plafonare a prețului la gaze într-un mod care să continue să asigure aprovizionarea cu gaze a Europei și a tuturor statelor membre”, se arată în scrisoarea sa, referindu-se la prețul gazelor din cadrul mecanismului olandez de transfer de titluri (TTF).

Un astfel de plafon ar fi o soluție temporară, în timp ce UE lucrează la un nou preț de referință al gazelor, a declarat von der Leyen.

Bruxelles-ul susține că este nevoie de un nou indice, deoarece principalul indice de referință TTF se ghidează după oferta de gazoducte și nu mai este reprezentativ pentru o piață care include mai multe gaze naturale lichefiate.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a salutat pe Twitter propunerea lui von der Leyen, considerând-o „un pas foarte important în direcția corectă”.

Cu toate acestea, un diplomat de rang înalt al UE și-a exprimat scepticismul, afirmând că ar fi dificil să se conceapă o măsură adaptată la piețele energetice naționale ale tuturor celor 27 de țări ale UE.

Von der Leyen a declarat că UE ar trebui să ia în considerare, de asemenea, o plafonare a prețului la gazul utilizat pentru a genera electricitate – dar că orice plafonare trebuie să fie însoțită de cerințe mai stricte de reducere a cererii de gaz, pentru a se asigura că nu crește consumul de gaz într-o perioadă în care combustibilul este rar.

Vorbind în Parlamentul European miercuri dimineață, von der Leyen a declarat că UE ar trebui să încerce, de asemenea, să negocieze un „coridor” de prețuri pentru importurile de gaz de la furnizori de încredere.

Von der Leyen a spus că UE ar trebui să ia în considerare surse de finanțare suplimentare pentru a se asigura că toate țările membre pot investi suficient pentru a face față crizei energetice.

Comisia a declarat că poartă discuții cu Germania cu privire la pachetul de sprijin de 200 de miliarde de euro (198,8 miliarde de dolari), despre care criticii spun că amenință să denatureze concurența în cadrul blocului.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Klaus Iohannis l-a primit la Cotroceni pe ministrul de Interne al Spaniei

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit joi, 30 martie 2023, la Palatul Cotroceni, pe ministrul de interne al Regatului Spaniei, Fernando Grande-Marlaska Gómez, aflat...

EXCLUSIV. Nicușor Dan condamnă zilnic sute de mii de bucureșteni să-și rupă picioarele la Unirii. FOTO

Prin zona Pieței Unirii, unde trotuarele administrate de Nicușor Dan reprezintă un real pericol, trec lunar milioane de cetățeni, potrivit datelor statistice ale principalilor...

Klaus Iohannis l-a primit la Cotroceni pe ministrul de Interne al Spaniei

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit joi, 30 martie 2023, la Palatul Cotroceni, pe ministrul de interne al Regatului Spaniei, Fernando Grande-Marlaska Gómez, aflat...
Ultima oră
Pe aceeași temă