1.5 C
București
joi, 1 decembrie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaViktor Orban vrea ca Ungaria să nu se amestece în conflictul militar...

Viktor Orban vrea ca Ungaria să nu se amestece în conflictul militar din estul Ucrainei

Ungaria trebuie să rămână afară față de conflictul militar din estul Ucrainei, unde situaţia se menţine ”serioasă şi tensionată” şi trebuie făcut totul pentru evitarea unui război, a declarat miercuri premierul ungar Viktor Orban, transmite agenţia MTI.

Orban a vizitat Centrul integrat de operaţiuni al forţelor armate, unde s-a întâlnit cu ministrul apărării Tibor Benko şi cu ofiţeri din armată care au misiunea de a asigura securitatea Ungariei, a menţionat biroul său de presă.

Ceea ce contează cel mai mult este să fie garantată securitatea ţării şi Ungaria să rămână în afara conflictului, a spus premierul conservator ungar, respingând propunerea stângii de a trimite trupe şi arme în Ucraina, potrivit relatării agenţiei ungare de presă.

Într-o înregistrare video postată pe pagina sa de Facebook, Viktor Orban a afirmat că Ungaria trebuie să contribuie la eforturile internaţionale menite să restabilească pacea, în timp ce armata ungară trebuie să fie pregătită să gestioneze situaţia în cooperare cu poliţia ”dacă lucrurile evoluează cel mai rău prin venirea refugiaţilor”. ”Am astăzi impresia că o putem face şi securitatea Ungariei este pe mâini bune”, a concluzionat premierul ungar, conform agerpres.ro.

Ungaria stă deoparte în conflictul militar din estul Ucrainei, dar își întărește frontierele cu acest stat vecin

După o reuniune de marţi a comitetului naţional de securitate, la care Viktor Orban a cerut ca armata să ia măsuri de prevenire a oricărei posibile incursiuni armate dinspre Ucraina, ministrul Tibor Benko a anunţat desfăşurarea unor trupe în zona de frontieră cu Ucraina, parţial în cadrul pregătirilor pentru gestionarea unor eventuale fluxuri de refugiaţi şi alte misiuni umanitare.

Tot marţi, Viktor Orban a avut o discuţie telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a asigurat de sprijinul Ungariei faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.

Relaţiile dintre Kiev şi Budapesta au fost tensionate în ultimii ani, guvernul ungar acuzând Ucraina de încălcarea drepturilor minorităţii maghiare, în timp ce guvernul ucrainean acuză Ungaria că sprijină politicile Rusiei.

La o reuniune cu omologii săi din statele membre NATO desfăşurată în ianuarie, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a considerat ‘inacceptabil’ faptul că guvernul de la Kiev foloseşte provocările din estul Ucrainei drept scuză pentru a continua să restrângă drepturile minorităţilor naţionale, inclusiv ale etnicilor maghiari din Transcarpatia.

Totuşi, Szijjarto a precizat miercuri că Ungaria nu se va opune prin veto sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei după decizia acesteia din urmă de a recunoaşte independenţa provinciilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei. 

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:01:54

Charles Michel îl îndeamnă pe Xi să-și exercite influența asupra Rusiei

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat joi (1 decembrie) că l-a îndemnat pe președintele Chinei Xi Jinping să-și folosească influența asupra Rusiei pentru...

CCR: Mesaj de 1 decembrie prin care îndeamnă la dezvoltarea și modernizarea societății românești

Preşedintele Curţii Constituţionale(CCR), Marian Enache, a transmis, joi, un mesaj de 1 Decembrie, arătând că Ziua Naţională a României înseamnă nu doar unitatea întregului...
00:00:45

Premierul Lituaniei spune că sancțiunile împotriva Rusiei vor funcționa

Premierul Lituaniei, Ingrida Simonyte, e optimistă și spune că sancțiunile împotriva Rusiei vor funcționa. Uniunea Europeană are nevoie de răbdare, deoarece sancționează Rusia, deoarece majoritatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă