10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalViktor Orban încurajează Chișinăul în vederea aderării la UE

Viktor Orban încurajează Chișinăul în vederea aderării la UE

Sunt chiar vorbele premierului ungar Viktor Orban, după convorbirile purtate la Chişinău cu omologul său moldovean Ion Chicu, transmite MTI.

Orban a calificat relaţiile ungaro-moldovene drept “bune şi dinamice” şi a subliniat angajamentul Ungariei de a susţine integrarea europeană a R. Moldova.

Deşi “nu e uşor” ca un stat membru să-şi impună interesele naţionale în cadrul blocului comunitar, “tot este mai bine să fii înăuntru decât în afara lui, în pofida tuturor dificultăţilor”, a menţionat Orban.

El a asigurat că înţelege situaţia şi politicile Republicii Moldova, remarcând că “şi ungurii consideră că nicio ţară nu-şi poate schimba locul” şi că fiecare ţară trebuie să urmeze politicile pe care le dictează raţiunea ţinând cont de poziţia sa geografică.
 

Cei doi lideri au semnat un acord bilateral de parteneriat strategic care, potrivit premierului ungar, cuprinde şi un aspect diplomatic, Ungaria angajându-se să pună la dispoziţia Moldovei experienţa sa în materie de integrare europeană.

Acordul urmăreşte de asemenea întărirea cooperării economice bilaterale şi Ungaria a deschis în acest scop o linie de credit de 100 milioane de dolari, a precizat Orban.

Ungaria intenţionează să dezvolte cooperarea pe care o au cele două ţări în momentul de faţă în sectoarele bancar şi farmaceutic şi în domeniile agriculturii şi educaţiei, iar cele două ţări lucrează de asemenea la înfiinţarea unei instituţii comune de învăţământ superior care să acorde diplome recunoscute reciproc, a mai spus premierul ungar.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă